Výběr vína se může zdát jako komplikovaná věc. Jak si vybrat dobré víno, když toho o víně tolik nevíte? Jaké je nejlepší červené víno? Které bílé víno se trefí do vašich chuťových pohárků? Bohužel na tyto otázky neexistuje jednoznačná odpověď, protože hodně důležité jsou osobní preference a chutě každé osoby. Existuje však několik jednoduchých triků, které výběr vína mohou usnadnit.
Pokud chcete vsadit na jistotu, je nejlepší zvolit některou z oblíbených mezinárodních odrůd ze známé vinařské oblasti. Odrůdy jako Chardonnay, Sauvignon blanc, Ryzlink rýnský nebo, Cabernet Sauvignon, Pinot noir a Merlot. V případě italských vín a odrůd pak zejména Pinot Grigio, Sangiovese, Primitivo nebo Montepulciano. V Rakousku se zase daří odrůdám Veltlínské zelené (Grüner Veltliner) nebo Frankovka (Blaufränkisch). V sortimentu eshopu Okvíno nechybí ani pečlivě vybraná moravská vína.
V případě, že hledáte levnější víno, ale s dobrou kvalitou, vybírejte v některých méně známých regionech. V případě Itálie to může být například Umbrie, případně Emilia – Romagna, v Německu Pfalz a v Rakousku Wagram. Skvělý poměr kvality a ceny najdete také u vín z Jižní Rhony.
Víno se skládá ze tří hlavních chuťových bodů – sladké složky, kyselé a v případě červených vín také úroveň tříslovin (taninů). Taniny se nachází v slupkách modrých hroznů a peckách. Pokud si nejste jisti, co jsou třísloviny, pak je to chuť, kterou získáte, když necháte sáček čaje louhovoat příliš dlouho.
Je důležité si uvědomit, že každé víno obsahuje různé poměry těchto složek. Pokud s vínem spíše začínáte, pak je dobré se vyhýbat červeným vínům s výraznými tříslovinami. Ve Francii je to zejména Cabernet Sauvignon nebo Grenache, v Itálii jde o odrůdy jako Nebbiolo nebo Nerello Mascalese. Naopak velmi přístupná jsou v tomto ohledu vína odrůd Merlot nebo Syrah, španělské Tempranillo nebo italské Primitivo, Nero d Avola nebo Dolcetto.
Pokud nemáte ve víně rádi výraznou kyselinu, zvolte víno spíše z teplejší vinařské oblasti. Mezi teplé vinařské regiony patří Jižní Rhona, Rioja nebo Toro, v Itálii pak Apulie, Sicílie nebo Sardinie. Naopak svěží bílá i červená vína s vyšší kyselinou jsou typická pro severní regiony jako je Bordeaux, Německo, Morava nebo Rakousko. V Itálii pak třeba Friuli, Jižní Tyrolsko nebo Piemont.
Tělo vína je bezesporu jednou z nejdůležitějších složek vína! Tělo vína nám říká to, jaký pocit víno vyvolává v ústech, jde o jakousi bohatost chuti vína. Tělo vína utváří několik složek, jako jsou intenzita chuti, obsah alkoholu, nebo struktura vína. Nejjednodušší cestou, jak odhadnout, zda bude konkrétní víno lehčí nebo plné a těžší v chuti, je podívat se na úroveň alkoholu. Ta může být dobrým vodítkem.
Mezi nejplnější červená vína určitě patří velká vína z Toskánska, Riojy, Prioratu, údolí Jižní Rhony nebo Benátska. Například v posledně jmenovaném regionu totiž vzniká slavné víno Amarone della Valpolicella, které může mít alkohol i vyšší než 15 %.
Dobrým vodítkem při výběru vína mohou být hodnocení zákazníků e-shopu u jednotlivých vín, i když tady samozřejmě platí, že individuální preference hodnotitele se nemusí setkat s těmi Vašimi. U řady vín proto uvádíme i bodové hodnocení od profesionálních hodnotitelů či kritiků. Ta jsou většinou spolehlivým vodítkem ohledně kvality vína. V neposlední řadě pak můžete využít chatovacího okna na našem e-shopu a nechat si na základě konkrétních preferencí doporučit to správné víno.
Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.