Champagne

Šampaňské pochází z vinařského regionu v severní Francii, který dosahuje rozlohy 34 000 hektarů vinic a je téměř 150 kilometrů dlouhý. Právě tady vzniká legendární šumivé víno, které obdivují milovníci vín po celém světě. Různorodé podmínky v každé z pěti oblastí dávají šampaňskému jedinečný charakter. Pro výrobu šampaňského se používají prakticky výhradně tři odrůdy. Jejich zastoupení ve vinicích je následující: Pinot noir (38 %), Meunier (32 %) a Chardonnay (30 %). V malém zastoupení se v oblasti používají i bílé odrůdy Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc a Pinot Gris.

Jak vzniká pravé šampaňské?

Přestože většinu produkce tvoří červené odrůdy vinné révy, šampaňské je obvykle bílé šumivé víno. Po sklizni se červené hrozny co nejdříve vylisují, aby se červená barva ve slupce nedostala do šťávy. Sklizeň také představuje velmi důležitý kvalitativní znak při výrobě šampaňského a objem produkce je tak striktně omezen. Ze 160 kg hroznů se nesmí vylisovat více než 102 litrů moštu.

Šampaňské se vyrábí tradiční metodou Champenoise, tedy druhotného kvašení v láhvi. Zatímco Sekt musí zůstat zrát na kvasničných kalech minimálně šest měsíců a Crémant devět měsíců, u neročníkového šampaňského je povinných 15 měsíců. U ročníkového šampaňského pak alespoň tři roky.

Poté dokončení zrání vín se provádí setřásání kalů, dokud se kvasinky neshromáždí v hrdle láhve a nevytvoří usazeninu. Ta se poté zmrazí a po otevření uzávěru je odstřelena. Část vína, které se takto ztratí, je doplněna do láhve, spolu s tzv. expedičním likérem.

Blanc de Blancs nebo Blanc de Noirs

Když si objednáte šampaňské, pro které byly při výrobě použity pouze bílé hrozny, smí se nazývat Blanc de Blancs. Pokud základní víno tvoří pouze červené odrůdy hroznů, pak je šampaňské možné nazývat Blanc de Noirs (Pinot noir, Meunier).

Jak dlouho šampaňské vydrží?

Šampaňská vína uváděná na trh již prošla středně dlouhým či dlouhým obdobím zrání ve vinařství. Jsou tak připravená k okamžitému vypití. Většina šampaňských vín může být skladována za ideálních podmínek až tři roky. Vynikající ročníkové šampaňské může být velkým potěšením i po deseti a více letech.

Při jaké teplotě by se mělo šampaňské nejlépe podávat?

Optimální teplota pití pro suché až polosuché šampaňské je mezi 7 a 9 stupni Celsia. Extra suché šampaňské lze podávat vychlazené přímo z lednice. Ročníková a chuťově bohatá vína lze podávat s lehce vyšší teplotou.

Foodpairing: Co se hodí k šampaňskému?

Šampaňské si vychutnáte s lehce pošírovanou rybou v jemné omáčce. Totéž platí pro ústřice, kaviár a jemně kořeněné mořské plody. Může být také podáváno jako aperitiv s lehkými paštikami, šunkou Serrano nebo dokonce sýrem Comté s hroznovým vínem nebo cherry rajčaty.

 

Více informací ↓ Méně informací ↑
Řadit podle:

100 %
zboží skladem v Praze

Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.

Sleva 200 Kč
na první nákup

Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.

Doprava zdarma
od 2500 Kč

Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.

Věrnostní
program

Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.