Frankovka

Frankovka je beze sporu nejzajímavější středoevropskou modrou odrůdou, ze které umí vykouzlit nádherná vína vinaři na Moravě, v Rakousku, Maďarsku i na Slovensku.

Rakousku má pěstování Frankovky dlouhou tradici. Frankovka je také symbolem renesance rakouských červených vín, která započala v 80. letech minulého století. Kdy a jak se Frankovka dostala do Rakouska, není úplně přesně známo. Nejstarší zmínky o této odrůdě v Rakousku pochází z 18. století. V té době, v tehdejším Německu, byla známa pod názvem Lemberger nebo Limberger, který byl odvozen od města Limberg, dnešního Maissau ležícího v rakouském regionu Niederösterreich (Dolní Rakousko). Název Blaufränkisch pak byl oficiálně použit v roce 1862 na výstavě ve Vídni.

Dlouho také nebylo jasno ohledně jejího původu. Až genetické analýzy v posledních letech potvrdily, že jedním z rodičů Frankovky je odrůda Weißer Heunisch. Ohledně druhé odrůdy byla bádání náročnější, ale dnes už je za druhého rodiče označována odrůda Blauer Zimmettraube. V současnosti je Frankovka druhou nejčastěji vysazovanou modrou odrůdou Rakouska, s nějakými 3200 hektary. V Rakousku je Frankovka nejvíce spojována s východorakouským Burgenlandem, kterému se také někdy přezdívá Blaufränkischland.

V České republice je Frankovka aktuálně nejrozšířenější modrou odrůdou. Její podíl na tuzemských vinicích dosahuje zhruba 6 %. V Čechách jí podmínky příliš nesvědčí a tak prakticky kompletních 1100 hektarů Frankovky najdete na Moravě. Asi nejvíce spojená s Frankovkou je podoblast Velkopavlovická, potažmo její část zvaná Modré hory. Na vinicích kolem obcí Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbice jsou totiž podmínky vhodné pro pěstování modrých odrůd.

Největší výsadby Frankovky mají v Maďarsku, místní název pro odrůdu je Kékfrankos. Stejně jako v Česku a na Slovensku, i tady je nejpěstovanější modrou odrůdou s úctyhodnými 8 000 hektary vysazené plochy. Kékfrankos se pěstuje ve většině maďarských vinařských oblastí, nejvíce spjat je ale s regionem Šoproň a výrazně rozšířena je i v oblastech produkujících tradiční víno Bikavér (býčí krev): Eger a Szekszárd.

Jak chutná Frankovka?

Frankovka je určitě odrůda se skvělým potenciálem, která dokáže dávat zajímavá a velká vína. Podle čeho naslepo poznáte, že Vám někdo nalil Frankovku do skleničky? Tak v první řadě to je přirozeně vysoká kyselina. Co se týká vůní a chutí, typicky u Frankovky narazíte na koncentrované ovocné tóny třešní, červený rybíz nebo tóny tmavého ovoce, jako jsou borůvky.

Více informací ↓ Méně informací ↑
Řadit podle:

100 %
zboží skladem v Praze

Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.

Sleva 200 Kč
na první nákup

Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.

Doprava zdarma
od 6 lahví

Při objednání alespoň 6 lahví máte dopravu po celé České republice zdarma.

Věrnostní
program

Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.