5 tipů pro správnou archivaci vín

1. 11. 2023

5 tipů pro správnou archivaci vín

Určitě doma máte víno, které si chcete schovat, jak se říká, na „mimořádnou příležitost“. Jak správně uložit vína, která chcete archivovat na delší dobu?


Dobrá péče se v tomto případě rozhodně vyplatí, konkrétně skvělým zážitkem s odstupem několika let. Pojďme si připomenout některé důležité zásady správné archivace vín.

Na úvod je potřeba říci, že zdaleka ne každé víno zráním zlepšuje svůj charakter. Drtivá většina vín, která se ve světě vyrobí, jsou určena na okamžitou konzumaci během několika let a na delší archivaci se nehodí. Odhadnout archivační potenciál vína není jednoduchá věc, záleží na řadě faktorů, jako je odrůda, apelace, přístup vinaře nebo ročník. Dobrou pomůckou může být zadní etiketa vína, kde někteří výrobci uvádí doporučený horizont pro konzumaci. Případně takový údaj můžete nalézt na internetových stránkách vinařství v tzv. technických listech vín.

Pokud víno kupujete ve vinotéce, měla by být takovou informaci schopna poskytnout obsluha. Dobré internetové online vinotéky pak uvádí vhodnost pro archivaci u popisu vína, případně nabízí možnost konzultace (telefonicky, přes chatovací okno) s vinným odborníkem.

Pokud tedy máte víno, které se hodí pro střednědobou nebo delší archivaci, je dobré poskytnout láhvi a jejímu obsahu ty správné podmínky.

Ideální teplota pro skladování vín

Vysoké teploty a horko, to jsou nepřátelé vína. Při teplotách nad 20 °C se urychlují procesy v láhvi a víno zraje rychleji, než je žádoucí. Letní teploty nad 30 °C jsou zcela nežádoucí. Zapomeňte tedy na různé dřevěné stojánky do obýváku a podobné vybavení, které má spíše dekorativní charakter a můžete v něm mít uložená vína, která plánujete v brzké době otevřít. Ideální teplota pro zrání vín by se měla pohybovat někde kolem 10 až 15 °C. Výrazně nižší teploty také nejsou ideální a pokud skladujete víno například v garáži, dejte pozor, aby v zimních měsících vína nepřemrzla.

Vyhněte výraznými teplotním výkyvům

Kromě dosažení ideální teploty kolem 13 °C je pro skladování vín důležitá také stálost podmínek. Je potřeba se vyvarovat rychlým, extrémním nebo častým změnám teploty, které mohou vínu způsobit šok. Kromě negativních vlivů na chuť vína mohou změny vyvolat expanzi tekutiny uvnitř láhve, lehce tlačit zátku ven nebo způsobit jemné prosakování vína skrz korkový uzávěr. Představte si vinný sklep, ve kterém panuje stálé klima, včetně vysoké vlhkosti, to je pro víno ideální prostor.

 Skladujte víno mimo sluneční světlo

Slunce není kamarád vína! Intenzivní světlo, zejména ostré sluneční paprsky, mohou být potenciálním problémem pro dlouhodobé skladování. Ultrafialové záření může vyvolat předčasné stárnutí vín. To je ostatně jeden z důvodů, proč je většina vín prodána v tmavých lahvích, které fungují na podobném principu jako sluneční brýle. Chrání víno uvnitř láhve.  

Vlhké prostředí přeje korku

Kromě nízkých teplot je důležitou součástí podmínek ve vinných sklepech také vlhkost. Vysoká vlhkost vzduchu je vhodná pro uložení vín uzavřených korkovým uzávěrem. Brání totiž postupnému vysychání korků, které se poté stávají prostupnější pro interakci vína se vzduchem. Ideálně by měla být vlhkost kolem 70 %. Moderní domácí vinotéky udržují kromě teploty také správnou vlhkost. Pokud máte vína uložena v nějaké malé místnosti, můžete vlhkost zlepšit například pomocí otevřené nádoby s vodou.  

Vodorovné uložení snižuje problémy s korkem

Kromě vlhkosti často používaným korkovým uzávěrům prospívá také uložení lahví v horizontální poloze, tedy naležato. Pokud je korek v kontaktu s vínem, snižuje se opět možnost jeho vyschnutí. Pokud archivujete vína s alternativními uzávěry (šroubovací uzávěr, skleněný Vinolok nebo plastové uzávěry), není nutné láhve pokládat. Mimochodem občas se zpochybňuje funkce těchto uzávěrů pro delší archivaci vín, ale dle různých studií jsou alternativní uzávěry pro archivaci vín vhodné. Není tedy pravda, že pouze vína uzavřená pod korkovým uzávěrem patří do archivu.

Jaké je tedy ideální místo k uložení vína?

Máte sklep? A mohla bych ho vidět? Pokud zní Vaše odpověď na klasickou filmovou hlášku ano, je otázka uložení vín vyřešena. Sklepní kóje a sklepy většinou poskytují výše uvedené parametry pro vhodné uložení vín. Ve větších městech pak někdy bývá možnost takové prostory i pronajmout, nebo dokonce pronajmout přímo kóji na uložení vín.

Asi nejčastější alternativou pro delší uchovávání vín je pořízení domácí vinotéky. Škála je opravdu velká od menších zařízení na několik desítek lahví až po velké vinotéky, kam se vejdou větší desítky až nižší stovky vín. Oproti klasické ledničce je výhodou takové vinotéky zejména menší frekvence užívání a otevírání a související výkyvy v teplotách a také možnost nastavit si teplotu na ideální hodnotu. V ledničce bývá většinou nižší.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET