Cava: Slavná šumivá vína ze Španělska

20. 9. 2021

Cava: Slavná šumivá vína ze Španělska

Cava je označení pro nejoblíbenější španělské šumivé víno a spoustu fanoušků má i v České republice. Češi ročně vypijí na 200 tisíc lahví Cavy a zájem o tato vína dlouhodobě roste.


Seznamte se v našem článku s jednotlivými druhy Cavy, naučte se číst etiketu těchto vín a poznejte hlavní styly. Pak už se s chutí můžete pustit do ochutnávání jednotlivých vín.

Tradice výroby Cavy je stará zhruba 150 let a je pevně spojena s Katalánskem, potažmo regionem Penedès. Tato vína vznikla jako výsledek úsilí a vynalézavosti skupiny katalánských vinařů, kteří po katastrofální epidemii phylloxery v polovině 19. století hledali způsob, jak obnovit vinařskou tradici. Sázka na bubliny vyšla, postupem času se produkce rozšířila a v současnosti Cava patří mezi nejznámější šumivá vína na světě.  

Cava je šumivé víno, vyrobené stejně jako šampaňské tzv. tradiční metodou, kdy druhotné kvašení vína probíhá v láhvi. Cava je tak svým stylem mnohem blíže vínům z Champagne, než třeba populární Prosecco. Pokud hledáte vína s výborným poměrem kvality a ceny, šumivá Cava může být trefa do černého.

Specifický charakter vín Cava určuje klima a terroir této vinařské oblasti a samozřejmě také tradiční kombinace místních odrůd. Celá zóna disponuje 38 000 hektary vinic, o které se dělí více než 6000 pěstitelů. Ročně nalahvují zhruba 215 - 250 milionů lahví Cavy. Nejčastěji tvoří víno Cava kombinace tří odrůd Macabeo, Parellada a Xarel-lo. V některých vínech pak najdete i některé další odrůdy.

Hlavní odrůdy:

  1. Macabeo: Nejrozšířenější odrůda na vinicích této oblasti (38 %) a základ většiny vín. Nejstarší zmínka o odrůdě se v Penedes datuje do roku 1617. Charakteristické jsou pro odrůdu tóny zralého exotického ovoce, citrusových plodů, tóny heřmánku. Konečnému vínu propůjčuje eleganci.

  2. Xarel-lo: Druhá nejrozšířenější odrůda, také historicky spjata s tímto regionem. Vína z této odrůdy disponují tóny citrusových plodů, jablek. Hlavním znakem je vyšší kyselina a svěžest, kterou potřebuje každé šumivé víno.  
  1. Parellada: Třetí nejdůležitější odrůda, která se hodí i pro pěstování ve vyšších nadmořských výškách. Z hroznů Parellada se vyrábí dobře strukturovaná, ovocná a elegantní vína, pro která je typická rovnováha chuti. Se střední kyselostí propůjčuje tato odrůda Cavě osobnost a poskytuje dobrý potenciál pro stárnutí.

Další používané odrůdy:

  • Chardonnay a Pinot Noir: Dvě klasické odrůdy z Francie se používají zejména v některých vínech kategorie Reserva a Gran Reserva.
  • Trepat: Vzácná modrá odrůda, která má své uplatnění v růžových vínech Cava. Ve vínech se projevuje tóny červeného peckového ovoce, květin a příjemnou tělnatostí.
  • Garnacha a Monastrell: Dvě klasické španělské odrůdy, které se rovněž používají při výrobě růžové.

Suchá nebo polosuchá Cava?

Cava je obecně sušší víno, než třeba Prosecco. To se typicky lahvuje s patrným zbytkovým cukrem, který vyvažuje vyšší kyselinu a příjemně doplňuje ovocný charakter vína. Cava je nejčastěji lahvována jako Brut nebo Extra Brut.

  • Brut Nature: zbytkový cukr 0-3 g/l
  • Extra Brut: zbytkový cukr 0-6 g/l
  • Brut: zbytkový cukr 0-12 g/l
  • Extra Seco: zbytkový cukr 12-17 g/l
  • Seco: zbytkový cukr 17-32 g/l
  • Semi Seco: zbytkový cukr 32-50 g/l
  • Dulce: zbytkový cukr nad 50 g/l

Styly šumivého vína Cava

Absolutně nejrozšířenější styl Cavy je víno Cava Brut. Podle délky zrání vína v kontaktu s kvasinkami se ale rozlišuje několik typů Cavy.

Cava
Nejběžnější typ Cavy, mladé víno, jehož hlavní charakteristikou je příjemná svěžest. Víno je vyráběno tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi a zraje minimálně 9 měsíců. V chuti bývá lehčí, na patře ucítíte tóny bílých květů a ovoce jako je zelené jablko nebo hruška. Je vyzbrojeno bohatým perlením. Víno je ideální pro párování se všemi druhy aperitivů, salátů, lehkých jednohubek nebo mořských plodů.

Reserva Cava
Cava Reserva je skvělý kompromis, najdete v ní eleganci i svěžest. Podle pravidel toto víno musí zrát minimálně 18 měsíců v kontaktu s kvasinkami. Toto stárnutí dává vínu hloubku a zlepšuje komplexnost jeho chuti. Kromě ovocných tónů najdete ve víně jemné tóny toustu či chlebové kůrky.

Gran Reserva
V této kategorii najdete většinou vína s velkou osobností a jedinečným charakterem. Cava Gran Reserva je totiž většinou to nejlepší z produkce jednotlivých vinařství, vína z perfektně vyzrálých hroznů. Před uvedením do prodeje musí zrát minimálně 30 měsíců, někdy je tomu ale mnohem déle.

Cava Paraje Calificado
Označení paraje calificado říká, že víno pochází ze specifické vinice mimořádné kvality. Cava de Paraje Calificado prostě pochází z malé části vinic, jasně vymezených pro tento účel. Víno musí zrát minimálně 36 měsíců a na láhvi najdete také označení ročníku. Toto víno může být lahvováno pouze jako suché, tedy Brut Nature, Extra Brut nebo Brut. Lahvováno musí být víno přímo ve vinařství a vinice, odkud pochází hrozny pro toto víno, musí být starší 10 let.

TIP: Obecně tedy platí, že čím déle Cava stárne, tím více toastových a ořechových tónů v ní najdete. Pokud dáváte přednost čistě ovocnému charakteru vína, vyberte si základní verzi Cavy. Naopak vína Gran Reserva často chutnají po tónech briošky, mandlové slupky, opečeného lískového oříšku nebo kouře.

Rosé Cava

Cava Rosado nebo také Rosé Cava je růžová verze šumivého vína. Pokud jde o základní styl a kvalitu, toto víno se nijak neliší od ostatních druhů Cavy. Růžová Cava se vyrábí červených hroznů, které mají krátký kontakt s moštem, čímž víno získává typickou narůžovělou barvu. Zbylý výrobní postup je stejný. Na základě měsíců zrání výrobci nabízí růžovou Cavu v kategorii Cava Rosado, Reserva nebo Gran Reserva.

Související produkty