Dekantovat nebo nedekantovat, to je oč tu běží

1. 3. 2023

Dekantovat nebo nedekantovat, to je oč tu běží

Dekantace vína zůstává pro mnoho milovníků vín nejvíce tajuplnou a nesrozumitelnou součástí vinného servisu. Jen málo z nich se pouští do pravidelné dekantace vín.


K čemu je dekantace vína dobrá? Která vína a kdy dekantovat? V dnešním příspěvku odpovíme nejen na tyto otázky.

Dekantace vín je dobré provádět ze dvou hlavních důvodů. V případě starších červených vín, se v láhvi může utvářet sediment, který je při vychutnávání vína nežádoucím prvkem. Právě dekantací, tedy opatrným přelitím obsahu láhve do dekantéru lze pevné části oddělit od zbylého vína určeného ke konzumaci. V některých případech ale sommelieři přelévají do dekantéru i mladá vína nebo vína bílé barvy, ve kterých se usazeniny zpravidla nevytváří. Co je důvodem?

Druhým smyslem dekantace vín je totiž provzdušnění vína, které může v krátké době zintenzivnit jeho vůně a chutě. Některá vína po otevření mohou působit nevýrazně až zaraženě a přelitím do dekantéru a následným kroužením lze víno rychle připravit pro konzumaci. Pokud se vám tedy do ruky dostala láhev dobrého vína, která po otevření na první ochutnání působí nevýrazně, neuškodí zkusit mírné provzdušnění v karafě, abyste zjistili, zda se tím jeho projev přeci jen nezlepší.

Jak správně dekantovat víno?

V případě, že se chystáte dekantovat láhev staršího červeného vína, postavte ji s dostatečným předstihem do svislé polohy, aby sediment mohl sklouznout na dno láhve. Tato jednoduchá věc velmi usnadní následnou dekantaci vína.

Pro samotnou dekantaci použijte přímo dekantér, nebo jinou vhodnou čirou nádobu, s dostatečným objemem. Počítejte také s tím, že po dekantaci budete z této nádoby víno rozlévat do sklenic a tvar nádoby by to měl bez komplikací umožnit. Kromě dekantéru budete u starých vín potřebovat k dekantaci ještě svíčku nebo jiný zdroj světla.

Po otevření vína láhev nakloňte nad dekantérem a začněte s pomalým přeléváním. Svíčkou, zapalovačem nebo baterkou přitom osvětlujte hrdlo láhve, abyste viděli, zda proudící tekutina neobsahuje části sedimentu. Když se dostanete do druhé poloviny láhve, riziko přenosu sedimentu se zvyšuje a víno tedy přelévejte ještě opatrněji. S dekantací přestaňte, pokud uvidíte, že sediment dosáhl hrdla láhve.

Kdy dekantovat víno?

Dekantovat lze prakticky každé víno, i když v některých případech samotná dekantace nebude mít žádný výraznější dopad na charakter vína. V každém případě doporučujeme dekantovat starší červená vína, bez ohledu na to, zda se v nich vytvořily usazeniny nebo ne. Po letech strávených v láhvi se víno v dekantéru často tzv. nadýchne a otevře. Dekantovat lze i starší bílá vína komplexnější chuti a vína, která zrála v dubových sudech. Pokud máte čas, proveďte dekantaci alespoň půl hodiny před začátkem konzumace vína, po přelití do karafy nebo dekantéru nechte víno odpočinout.

Co je dvojitá dekantace vína?

Pokud jste se zbavili sedimentu v láhvi, nebo víno usazeniny neobsahovalo, můžete jej pozvolna z dekantéru přelít zpět do láhve. Víno se opět provzdušní a lze ho navíc prezentovat hostům v původní láhvi.

Jak dlouho by mělo víno dýchat v dekantéru?

V případě mladších komplexních vín dekantací prakticky nemůžete nic pokazit a lze je nechat v karafě dýchat klidně i několik hodin před samotnou konzumací.  

Individuálnější přístup je potřeba zvolit u velmi starých vín. Vína, která v láhvi zrála i několik desítek let mohou být velmi křehká. Většinou se doporučuje nenechat je v dekantéru příliš dlouho, maximálně půl hodiny, mohla by totiž ztratit část svého aromatického profilu. U archivních vín je potřeba zvolit opatrný a individuální přístup.

Autor: Mikuláš Duda

 

Přečtěte si také: Vína do archivu nebo na vypití hned?