Jak dlouho vydrží víno po otevření?

6. 9. 2023

Jak dlouho vydrží víno po otevření?

Jelikož se víno typicky prodává v lahvích o objemu 0,75 litru, někdy se může stát, že ho po otevření nevypijete celé. Jak dlouho lze takové víno ještě skladovat v lednici? Jak rychle se takové víno zkazí a do kdy ho vypít?


Jednoduchá odpověď na tuto otázku neexistuje, ale na následujících řádcích se přece jen pokusíme poskytnout pár rad a tipů, jak s takovým vínem naložit.

Jak dlouho vydrží víno dobré i po otevření záleží na různých faktorech. Určitě se mezi ně počítá kvalita vína, typ vína, jestli jde o víno bílé, červené nebo třeba dezertní, výdrž ovlivňuje také stáří vína nebo to, kolik vína v láhvi vlastně zůstalo.

Proč se víno po otevření v láhvi znehodnocuje?

Hlavním důvodem, proč se vína po otevření začnou pozvolna měnit, je přístup vzduchu a probíhající oxidace. Kyslík je pro víno z počátku přítel, pomáhá vínu otevřít se a činí chutě a vůně vína výraznějšími. Jak se ale říká, všeho moc škodí a pro kontakt vína s kyslíkem to platí dvojnásob. Po delší době se totiž přístup kyslíku začne na víně projevovat negativně. Vína postupně ztrácí svou svěžest a naopak získávají některé jiné tóny, typické spíše pro stará vína.

Kromě přístupu vzduchu pak k negativnímu vývoji vína mohou přispět výrazné změny teplot nebo vystavení vína přímému slunečnímu světlu. Oba faktory mohou vyvolat nežádoucí chemické reakce a degradaci vína.

Jak dlouho víno vydrží po otevření?

V případě každého vína může být proces zhoršování jeho kvality v průběhu času individuální, ale platí některá obecná pravidla. V první řadě hraje roli stáří vína. Mladá vína mohou po otevření odolávat oxidaci déle než starší vína. V případě velmi starých vín, tedy 20+ let, může být vývoj po otevření naopak velmi rychlý. Ale opět vše závisí na víně a vždy se najdou výjimky. Kvalitní 10 let staré Barolo je v tomto věku na svém vrcholu a svůj charakter bude po otevření většinou ztrácet velmi pomalu. Stejně tak velká vína z Bordeaux, Burgundska nebo třeba španělské Riojy. Každopádně zatímco u mladého vína můžete jeho konzumaci bez obtíží většinou natáhnout i na tři až čtyři dny, tak se staršími víny nakládejte citlivěji a vypijte je ideálně během dvou dní.

Červená vína mají tendenci vydržet déle než bílá vína. V případě kvalitního mladého červeného vína může jeho charakter v otevřené láhvi v lednici vydržet klidně tři až pět dní, bílá a růžová vína spíše vypijte do tří dnů. Speciální kategorií jsou fortifikovaná a sladká dezertní vína, která díky vysokému obsahu alkoholu nebo cukru mohou trvanlivost natáhnout na mnohem delší období.  

  1. Bílá a růžová vína obvykle vydrží v chladničce po otevření kolem tří až pěti dnů. Méně je v tomto případě většinou více.
  2. Červená vína jsou obecně trvanlivější než bílá nebo růžová vína. Po otevření lze červená vína v chladničce uchovávat od tří, v některých případech až do pěti dnů, opět ideálně s použitím vakuové pumpičky nebo speciálního plynu pro ochranu vína před oxidací.
  3. Šumivá vína – vypijte nejlépe druhý den, pokud ho přeci jen potřebujete uchovat na delší dobu, použijte speciální uzávěry na šumivá vína, která dokáží zkrotit tlak v láhvi.
  4. Fortifikovaná vína (např. portská, sherry): Tato vína mají obvykle delší trvanlivost po otevření a mohou vydržet klidně i několik týdnů.

    Vína Umani Ronchi

Co dělat proti oxidaci vína?

  • Uchovávat víno v lahvi i nadále uzavřené korkem nebo šroubovacím uzávěrem, aby se minimalizovala oxidace.
  • Uchovávat víno v chladném a temném prostředí, aby se minimalizovaly změny teploty a expozice světlu. Lednička či sklep je ideální.
  • V případě, že v láhvi zůstalo menší množství vína, přelít ho do menší nádoby a uzavřít. To sníží kontakt se vzduchem. Pro tyto případy můžete mít doma připravenou menší skleněnou nádobu nebo láhev o objemu 0,375l.
  • Používat vakuovou pumpičku, které může odstranit vzduch z lahve a výrazně zpomalit oxidaci.
  • Spotřebovat víno co nejdříve po otevření, zejména pokud jde o bílá nebo růžová vína, která jsou obvykle náchylnější k oxidaci než červená vína.

Na závěr je ještě jednou potřeba zdůraznit, že každý vývoj vína může být velmi individuální. Některá nekvalitní vína mohou jevit známky změny chuti prakticky již druhý den, naopak mám osobní zkušenost, že některá červená vína mohou držet svůj charakter i týdny.

Pokud se Vám stane, že víno po pár dnech ztratilo na svém charakteru a již nenabízí potěšení, jako v první den, nemusíte ho vylévat. Víno není „zkažené“ či zdravotně závadné. V zimních měsících může posloužit na výrobu oblíbeného svařáku, případně ho můžete použít v kuchyni, bílé se skvěle hodí pro přípravu italského risotta, červené zase do některých omáček.

 Autor: Mikuláš Duda DipWSET