Primitivo: Vše, co potřebujete vědět

26. 4. 2022

Primitivo: Vše, co potřebujete vědět

Primitivo, to je takový „hollywoodský blockbuster“ ve světě vína. Spousta lidí jím opovrhuje, jako něčím nedostatečně sofistikovaným, ale nakonec na něj stojí fronty s popcornem v ruce.


A to zdaleka nejen v jeho domovské Apulii, kde v poslední době rostou výsadby Primitiva na úkor dalších místních odrůd. Po vypití láhve se pak většinou konzumenti vydávají domů s úsměvem na rtech a dojmem, že „tohle mělo všechno“. Primitivo se v uplynulé dekádě propracovalo mezi nejoblíbenější odrůdy jižní Itálie.

Na úvod je potřeba rozklíčovat původ názvu této odrůdy. Proč se jí říká právě Primitivo? Jde o velmi ranou odrůdu, je ve všech ohledech prostě napřed, kvete, zabarvuje hrozny i dozrává velmi brzo. Sklizeň Primitiva probíhá od půlky srpna nejpozději do poloviny září. Název odrůdy je odvozen od latinského „primativus“ nebo italského „primaticcio“, v obou případech znamenající „brzo dozrávající“. V rámci celé Itálie je Primitivo jednou z nejdříve sklízených odrůd.

Kde se vzalo Primitivo?

Historickým střediskem pěstování odrůdy Primitivo je v Apulii městečko Gioia del Colle. Právě zde na konci 18. století vysadil Don Francesco Filippo Indellicati první vinici věnovanou pouze Primitivu a odsud se následně začala odrůda šířit napříč regionem. Dnes má v Gioia del Colle odrůda Primitivo i Francesco svůj vlastní pomník.

Co se týká původu odrůdy Primitivo, tak ten byl dlouho obestřen tajemstvím, jako je tomu u řady jiných odrůd. Až v roce 1967 učinil profesor Austin Davis z kalifornské univerzity UC Davis objev a potvrdil, že Primitivo je geneticky totožné s odrůdou Zinfandel. A v roce 2001 se pak definitivně přišlo na to, že obě odrůdy mají původ na Balkáně, konkrétně v odrůdě Crljenak Kaštelanski, která byla v Chorvatsku známá již v 15. století.

primitivo

Primitivo patří k odrůdám, které sice konzumenti milují, zato vinaři často trpí při jeho pěstování. Primitivo je známé svou náročností ve vinici, rozhodně nepatří mezi odolné odrůdy. Trpí na sucho, jarní mrazíky nebo plísňová onemocnění. Hrozny Primitiva typicky akumulují hodně cukrů a také barviv ve slupkách. Díky tomu Primitivo v minulosti sloužilo jako „koncentrátor“ některých méně výrazných červených vín ze severu Itálie, případně i z Francie. Pokud vinař v chladnější oblasti chtěl nalahvovat plné koncentrované víno, přidal do finální směsi právě Primitivo. To už se dnes i s ohledem na popularitu Primitiva jako čistě odrůdového vína prakticky neděje.

Moře Primitiva

Až do 90. let se Primitivo používalo prakticky jen do kupáží s jinými odrůdami. S novými znalostmi o pěstování a postupech během vinifikace se ovšem začalo prosazovat jako čistě odrůdové víno. Za posledních deset let se výsadba Primitiva v Apulii zvýšila o slušných 40 % a dnes dosahuje více než 11 000 hektarů vinic. Nejlepší Primitiva se dnes lahvují poblíž Bari – v zóně Gioia del Colle a jižněji v okolí městečka Manduria.

Podmínky v Gioia del Colle jsou odlišné od těch v Mandurii a výsledná vína proto nemají identický charakter. Vinice v Gioia del Colle bývají vysazeny na mírných svazích v nadmořské výšce 250 až 500 metrů nad mořem, na rozdíl od níže položených rovinatých vinic v Mandurii. Gioia del Colle také disponuje nižšími průměrnými teplotami, větším rozdílem v teplotách ve dne a v noci a spíše vápenatými půdami než červeným jílem (typickým pro vinice v Mandurii). Ve výsledku tedy Primitivo Gioia del Colle nebývá tak přezrálé, je jemnější a elegantnější, s koncentrovanými aromatickými látkami a o něco vyšší kyselinou.

Naopak typickým společným prvkem pro všechna Primitiva je vyšší alkohol, který nezřídka může dosahovat úrovně 14 – 16 %. Víno jsou bohatě ovocná, ve vůni i chuti nabízí tóny tmavého peckového ovoce a také tóny sladkého koření. Zatímco alkohol je u Primitiva typicky vysoký, tak úroveň kyselin ve víně maximálně středně vysoká, nebo spíše nižší. Vína také nemají výraznější třísloviny a zkrátka velmi dobře se pijí.

3 důvody, proč je Primitivo tak oblíbené

Intenzivní ovocná chuť

Víno z hroznů odrůdy Primitivo se vyznačuje velmi výrazným a intenzivním ovocným projevem. Ve vůni i chuti dominují tóny džemu, borůvek, malin, třešní, ale také černého pepře nebo lékořice. Vína Primitivo mají plné tělo, dochuť je kořenitá s nádechem tabáku a sladkosti.

Hodně muziky za málo peněz

Primitivo je skvělá volba pro ty, kdo hledají plnější a robustní červené víno za rozumnou cenu. Drtivá většina vín Primitivo spadá do nižší nebo střední cenové kategorie, v cenovém rozmezí 200 až 300 Kč lze najít řadu typických vín této odrůdy. Naopak dražší Primitiva často nenabízí výrazně zajímavější chuťový zážitek.

Grilovací hit

Vína odrůdy Primitivo vhodně doplní kořeněné maso a širokou paletu jídel z grilu. Jejich výrazný chuťový projev jde dohromady s hovězím steakem, kotletami, vepřovou krkovicí, ale také s tučnými sýry z kravského mléka. Víno bude fungovat i v kombinaci se smaženou nebo grilovanou zeleninou. Primitivo je prostě a jednoduše párty víno, ideální červené pro setkání s přáteli či známými. Je to červený univerzál, kterým uděláte radost, pokud si nejste jisti vinnými preferencemi ostatních hostů.

 

Autor: Mikuláš Duda

Související produkty