Rodinna Grasso patří mezi hlavní vlastníky této unikátní polohy v Barbarescu a zdejší hrozny přeměňuje ve skutečný tekutý poklad. Víno má elegantní granátovou barvu, ve vůni je komplexní a pronikavé, připomíná červené peckoviny, levanduli, květy růže, balsamico a bylinky. V ústech je víno až neuvěřitelně strukturované a plné, zároveň vláčné a sametové. Nekonečně dlouhé Barbaresco, které vás zanechá doslova s ústy otevřenými a pohledem vykuleným. Absolutní lahůdka.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Země původu: Itálie
Oblast: Piemont
Ideální teplota: 15 - 17 °C
Vinice: Víno z prestižní Cru Asili v zóně Barbaresco, postupně obnovované v letech 1967 až 1999. Špičková trať s jižní a západní orientací patří mezi nejdražší v celé oblasti. Réva je vedena v BIO režimu, veškeré práce jsou dělány ručně rodinnou Grasso. Hrozny Nebbiola se tu sklízí na přelomu září a října.
Sklep: Víno pochází ze selekce hroznů z té nejlepší části vinice Asili. Mošt kvasí za kontrolované teploty v dřevěném sudu, zhruba 10 % suroviny je neodstopkované. Macerace s ponořováním matolinového klobouku trvá zhruba 45 dní. Před lahvováním víno zraje 30 měsíců v použitých barikovéch sudech a před uvedením do prodeje ještě 12 měsíců na láhvi. Víno Asili Riserva vzniká pouze v mimořádných ročnících.
Kdy vypít: 2024 - 2033
Doporučení v gastronomii: Dušené a pečené hovězí maso, zvěřina, zrající sýry.
...
Vinařství Ca’ del Baio, které miluje mimo jiné známý expert na italská vína Ian D'Agata, je ve vlastnictví rodiny Grasso od roku 1680. Dnes to jsou manželé Giulio a Luciana, kteří spolu se svými dcerami Paolou, Valentinou a Federicou řídí vinařství, mají na starost výrobu vín i obchod. Vinařství disponuje 25 hektary vinic v katastrech obcí Barbaresco a Treiso. Vysazeny zde jsou bílé odrůdy Moscato, Chardonnay a Riesling a modré odrůdy Nebbiolo, Barbera a Dolcetto. Téměř všechna vína jsou lahvována jako čistě odrůdová. Nejprestižnější vína vznikají z odrůdy Nebbiolo a réva používaná pro výrobu Barbaresca dosahuje stáří 25 až 40 let. Vinařství disponuje některými prestižními polohami a vína lahvuje pod označením jednotlivých cru – Asili, Pora, Vallegrande a Marcarini. V současnosti Ca’ del Baio patří mezi nejvyhledávanější producenty mezi milovníky vín z Piemontu.
Nebbiolo je jedna z nejvýznamnějších modrých odrůd Itálie. Pochází z Piemontu a je považována za jednu z nejstarších odrůd v této oblasti. Zmínky o ní sahají až do roku 1266. Vína vyrobená z Nebbiola mají obvykle světlou barvu ve skleničce, připomínají Pinot noir. V chuti se typicky prezentují vysokou kyselinou a výraznými tříslovinami. Díky těmto parametrům mají vína Nebbiolo velmi dobrý potenciál zrání a ta nejlepší vína Barolo nebo Barbaresco dosahují svého vrcholu až po 10 letech od sklizně. Chuť vín je bohatá a komplexní, s tóny černého ovoce, růží, koření a s typickou mineralitou. Celkem se Nebbiolo v Itálii pěstuje na zhruba 6000 hektarech vinic a drtivou většinu z nich najdete v Piemontu. Menší výsadby pak v sousední Lombardii, v údolí Valtellina. Víno odrůdy Nebbiolo si nejlépe vychutnáte z široké sklenice vhodné pro vína odrůdy Pinot noir. Napárovat k nim můžete hovězí maso, divočinu, dušené maso a sýry s vysokým obsahem tuku.
""Přestože je toto víno připraveno ke konzumaci hned po uvedení do prodeje, s věkem se postupně zlepšuje a svého nejlepšího potenciálu dosahuje po 10-20 letech. Lahev se doporučuje skladovat naležato ve tmě a při stálé teplotě.""
Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.