10 věcí, které byste měli vědět o odrůdě Sauvignon blanc

3. 1. 2024

10 věcí, které byste měli vědět o odrůdě Sauvignon blanc

Sauvignon blanc je původem francouzská bílá odrůda, která se ale v průběhu 20. století rozšířila do řady dalších vinařských oblastí i mimo Evropu. Významné postavení má Sauvignon blanc na vinicích na Novém Zélandu, v Chile nebo USA.


Pro vína odrůdy Sauvignon blanc je typická výrazná aromatika s širokou paletou vůní, vyšší kyselina a svěžest chuti. Vše podstatné, co byste měli vědět o této odrůdě se dozvíte v dnešním článku.

Ty nejlepší Sauvignony se ve Francii dělají ve dvou vinařských oblastech - údolí Loiry a Bordeaux. V obou vinařských oblastech má pěstování Sauvignonu dlouhou historii. Zatímco v Bordeaux vinaři Sauvignon Blanc většinou kombinují s odrůdou Sémillon, v slavných apelacích Sancerre a Pouilly-Fumé v údolí Loiry ze Sauvignonu blanc vznikají minerální jednoodrůdová vína. Sauvignon blanc je typicky suché víno, ale v apelacích Sauternes a Barsac najdete slavná botrytická dezertní vína.

Velkým milníkem v historii Sauvignonu blanc je jeho výsadba na vinicích Nového Zélandu. Od 70. let 20. století tu bylo vysazeno několik desítek tisíc hektarů vinic se Sauvignonem blanc a díky komerčnímu úspěchu na mezinárodních trzích se odrůda rozšiřuje do dalších vinařských zemí mimo Evropu.

Sauvignon Blanc je poměrně brzy dozrávající odrůdou, které se daří spíše v chladnějších vinařských oblastech. Typická suchá vína Sauvignon Blanc z apelací Sancerre a Pouilly-Fumé v údolí Loiry jsou charakterizována citrusovými tóny, bílými peckovinami, bylinami a minerální slaností v dochuti. Bílá vína z Bordeaux často zrají v dubových sudech, což podporuje jejich zakulacený a lehce nazrálý charakter. Novozélandský Sauvignon Blanc je velmi výrazný na nose, s tóny citrusových plodů, zelených aromat, jako jsou tóny angreštu nebo zelené papriky a aromatických bylin. V chuti jsou lehčí a svěží.

10 zajímavostí o odrůdě Sauvignon blanc

  1. Sauvignon blanc mezi nejoblíbenějšími odrůdami

Odrůda Sauvignon blanc má fanoušky po celém světě, což je dáno širokou paletou vůní a chutí, které umí přenést do vína. V žebříčku nejrozšířenějších odrůd na světe jí aktuálně podle Mezinárodní organizace vinné révy a vína (OIV) patří 11. místo. Plocha vinic se Sauvignonem blanc aktuálně čítá 123 000 hektarů.

  1. Divoký Sauvignon

Výraz „Sauvignon“ je odvoz z francouzského „sauvage“, tedy „divoký“. Nejde přitom o odkaz na aromatickou „divokost“ této odrůdy, ale popis charakteristických vlastností a vzhledu odrůdy. Ta je velmi odolná ve vinici a její listy připomínají listy divoké révy.

  1. Není Sauvignon jako Sauvignon

Sauvignon blanc má některé příbuzné odrůdy, které mají sice podobný název, ale vína z nich chutnají zcela odlišně. Příkladem budiž odrůda Sauvignon Gris, která dává méně aromatická vína, ale s větší tělnatostí a strukturou než Sauvignon blanc. Odrůda Sauvignon Vert se pěstuje například v italském Friuli, kde je známá jako Tocai Friulano.

  1. Jeden z rodičů Cabernetu Sauvignon

Díky genetickému výzkumu původu některých odrůd se před relativně nedávnou dobou zjistilo, že celosvětově známá odrůda Cabernet Sauvignon vznikla křížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon blanc. Není tedy náhodou, že v některým vínech Cabernet Sauvignon najdete podobná aromata jako u odrůdy Sauvignon blanc. Důvodem jsou pyraziny, tedy aromatické sloučeniny, které dodávají vínu aroma zelené papriky, chřestu nebo trávy.

  1. Stále populárnější na Moravě

Rostoucí popularita Sauvignonu blanc se nevyhýbá ani tuzemské produkci. V České republice je vysazeno necelých 1000 hektarů vinic se Sauvignonem blanc. Nejvíce v Mikulovské podoblasti a pak na Znojemsku, kde je odrůda jednou z povolených pro vína VOC Znojmo.

  1. Co je to Fumé Blanc

Pokud na etiketě vína najdete výraz Fumé blanc, pravděpodobně se jedná o Sauvignon blanc z USA. Označení někteří vinaři používají pro označení vín této odrůdy vinifikovaných v dubových sudech. Cílem je stylisticky se odlišit od vín z údolí Loiry. Název vznikl ve vinařství Robetra Mondaviho a odkazuje na slavnou francouzskou apelaci Pouilly-Fumé. V současnosti se stále více vinařů v USA přiklání k používání tradičního označení Sauvignon blanc.

  1. V páru se Semillonem

Ve většině případů vinaři odrůdu Sauvignon blanc zpracovávají do podoby jednoodrůdového vína. Výjimkou, která potvrzuje pravidlo, je Bordeaux. Tady je typickým partnerem Sauvignonu blanc odrůda Sémillon. Společně tvoří dva nejdůležitější bílé hrozny Bordeaux. Tyto dvě odrůdy se skvěle doplňují, svěží kyselost a energii Sauvignonu blanc zmírňuje kulatější a tělnatější charakter Sémillonu. Kvalitní vína z Bordeaux mají dobrý potenciál k archivaci.

   8. Paprika nebo angrešt

Sauvignon Blanc většinou poznáte na první přivonění ke skleničce. Rukopis této odrůdy je více než čitelný a obsahuje „zelený“ charakter připomínající tóny trávy, bylinek nebo angreštu a papriky. Tato aromata jsou připisována sloučeninám, kterým se říká „methoxypyraziny“ (nebo jednoduše „pyraziny“). Tyto vůně a chutě jsou typicky výraznější u vín z chladnějších oblastí a u odrůdy Sauvignon blanc jsou často velmi výrazné.

  1. Vhodný i do sklepa

Ve většině odborné literatury se uvádí, že Sauvignon blanc je nejlepší vypít do několika let od nalahvování, dokud víno disponuje příjemnou svěží kyselinou a ovocnými tóny. Pro kvalitní vína odrůdy Sauvignon blanc ovšem není problém ani střednědobá archivace kolem 10 let. Většinou se pro uložení do sklepa hodí velká vína z údolí Loiry, Bordeaux nebo rakouského Štýrska.

   10.  Den odrůdy Sauvignon Blanc

Fanoušci odrůdy Sauvignon blanc si jistě nenechají ujít žádnou příležitost pro otevření milovaného Sauvignonu. Pro ostatní může být důvodem Mezinárodní den Sauvignonu blanc, který se po světě slaví první pátek v květnu.

Doporučené párování s jídlem

  • Kozí sýr
  • Vzhledem k pyrazinům ve víně se Sauvignon blanc dobře hodí k výraznějším zeleninovým pokrmům. Kombinace s jídlem obsahujícím kopr, cuketu, fenykl, artyčok, chřest nebo hrášek bude fungovat dobře.
  • Mořské plody
  • Krémové risotto
  • Svěží citrusové Sauvignony blanc budou ladit s těstovinami se zelným pestem, ravioli s bylinkovou rajčatovou omáčkou nebo jednoduchými těstovinovými jídly s olivovým olejem.
  • Sushi

Pokud máte rádi Sauvignon blanc, zkuste také:

 

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Související produkty