8 zajímavostí o odrůdě Pinot Gris

1. 2. 2024

8 zajímavostí o odrůdě Pinot Gris

U nás je známá jako Rulandské šedé a patří k nejpopulárnějším odrůdám. Původem francouzská odrůda Pinot Gris se rozšířila do řady evropských vinařských regionů a svůj nový domov našla pod názvem Pinot Grigio v Itálii.


Ať už pravidelně dopřáváte skleničku Rulandského šedého nebo ne, určitě si s chutí přečtete náš dnešní příspěvek, ve kterém najdete zajímavá fakta o této odrůdě.

Odrůda vznikla pravděpodobně v Burgundsku, jako kříženec odrůdy Pinot noir. Postupně se rozšířila do dalších francouzských vinařských oblastí, jako např. Champagne nebo do zmíněného Alsaska. Postupně se také vydala napříč Evropou, dodnes s ní pracují vinaři v Maďarsku, Německu, Rakousku nebo i u nás v České republice, kde je aktuálně vysazeno zhruba 1000 hektarů. Tuzemští vinaři přitom mohou pro vína používat lokální název Rulandské šedé, případně francouzský ekvivalent Pinot Gris.

Rodinné vazby

Rodištěm odrůdy Pinot Gris neboli Rulandského šedého je Burgundsko a už podle názvu nebude překvapením, že patří do rodiny Pinotů. Pinot Gris vzniklo samovolnou mutací z odrůdy Pinot Noir. Tyto odrůdy jsou si tak podobné ve vinohradu, že je velmi těžké určit, která je která, dokud se hrozny nezačnou zabarvovat. Potom už je rozdíl očividný, protože Pinot Gris má tmavě růžovou slupku a Pinot Noir klasicky modrou.

Stěhování Pinotů

Byť je Pinot Gris původem z Burgundska, dnes už ho tam v podstatě nenajdete. Zakotvil totiž nejdříve v sousedním regionu v Alsasku, kde tvoří zhruba 16% plochy vinic. V Německu je pátou nejpěstovanější odrůdou a najdeme jej zejména v oblasti Baden, která je od Alsaska oddělená řekou Rýn. Na přelomu 18. a 19. století se odrůda rozšířila do Itálie a pevně zakořenila v oblasti Veneto a Friuli, kde zažila svoji největší masovou popularitu. Dnes je Itálie světová jednička v pěstování odrůdy Pinot Grigio a nachází se zde kolem 43% celosvětových ploch vinic této odrůdy. Po tomto úspěchu se Pinot Gris plíživě rozšířil do celého světa.

Mnoho synonym

Pinot Gris je původním názvem této odrůdy, nicméně má mnoho dalších synonym. Od těch očividných a snadno odvoditelných jako je italské Pinot Grigio, přes Grauburgunder a Ruländer v Německu, až po Szürkebarát v Maďarsku.

Šedý mnich

Co má společného šedý mnich a Rulandské šedé? Je to překlad maďarského názvu Szürkebarát. V Maďarsku je známá legenda o tom, že mniši z cisterciáckého řádu přinesli tuto odrůdu s sebou z Francie a vysadili ji na území kolem jezera Balaton. Místní lidé pak odrůdu pojmenovali Szürkebarát, protože mniši nosili šedé kutny. Tato část je pouhou legendou, ale pravdou zůstává, že se odrůda prokazatelně dostala do Maďarska a má to i významnou souvislost s Českem. Karel IV. totiž vyrůstal na francouzském dvoře a tak není divu, že přikázal přivést francouzské odrůdy nejen do Čech, ale i do ostatních částí jeho říše.

Nespočet stylů

Pinot Gris je občas velmi složité rozpoznat na slepých degustacích, protože má nespočet stylů. Zejména levnější vína, která jsou většinou vyráběna z vinic s vysokými výnosy, jsou často velmi neutrální. To je ta nejméně působivá tvář této odrůdy, a proto na ni mnoho lidí zanevře. Nicméně Pinot Grigio vás nemusí unudit k smrti. Když se sníží výnosy ve vinohradě a následně se hrozny dostanou do rukou zkušeného vinaře, výsledné víno může být opravdu vzrušující. Ty nejkoncentrovanější sladká vína z Alsaska jsou přímo dekadentně plná a mohou si dovolit srovnání se slavným Sauternes. Ostatně ne nadarmo je tato odrůda zařazena v Alsasku mezi tzv. ušlechtilé odrůdy a vyrábí se z ní i skvělá suchá vína, která překypují tóny exotického ovoce, medu, zázvoru a koření.

Není Itálie jako Itálie

Byla by však škoda hodit italské Pinot Grigio do jednoho pytle. Pokud se chcete vydat za poznáním druhé tváře odrůdy Pinot Grigio, tak začněte třeba s vínem z organického vinařství Peter Zemmer z Jižního Tyrolska. Jejich Pinot Grigio bývá v Itálii zařazeno mezi nejlepší vína této odrůdy, je krásně svěží, minerální. Naopak elegantní víno od vinařství La Tunella z Friuli působí plnějším dojmem, je bohatě ovocné a najdete v něm tóny čerstvého tropického ovoce a citrusů.

Na domácí scéně

Rulandské šedé bylo ke konci roku 2021 v České republice pátou nejpěstovanější odrůdou a popularita této odrůdy stoupá. Většinou se z Rulandského šedého vyrábí svěží ovocná vína, která ve vůni začínají od citrusových tónů přes peckové ovoce až po jemné koření. Většina vín se vyrábí v nerezových tancích a jsou konzumovaná mladá.

Skvělý poměr kvalita vs cena

Ať už máte chuť utrácet nebo ne, u odrůdy Pinot Gris většinou vaše peněženka neutrží výrazné šrámy. Většinou jsou vína smysluplně neceněná přímo úměrně dle kvality, kterou očekáváte. Pinot Grigio začíná na ceně od 3 eur, ale zřídka najdete po světě exempláře, které by dosahovaly ceny vyšší, než je 50 euro.

Gastronomické hody

Vzhledem k množství stylů vín, které najdeme na trhu, můžeme s odrůdou Pinot Gris připravit přímo gastronomické hody. Plnější Pinot Gris z Alsaska se výborně hodí k místním masovým specialitám nebo k typickému Flammkuchen, na druhé straně spektra najdeme Pinot Grigio z Veneta, které je spíše letním party vínem. K Rulandskému šedému bych se nebála napárovat vepřovou panenku nebo sladkovodní ryby.

Autor: Michaela Kapičková DipWSET

Související produkty