Alsaská vína - tak trochu jiná Francie

25. 4. 2022

Alsaská vína - tak trochu jiná Francie

Alsasko je dnes součástí Francie, v minulosti si však kontrolu nad územím předávala Francie s Německem. Tyto časté změny se odráží v charakteru místních vín.


Typické víno z Alsaska je pouze z jedné odrůdy a její jméno je napsáno na etiketě, což je na Francii řekněme netypické. Francie je jednak známá pro svá cuvée (např. Bordeaux), a i když je víno vyrobeno z jedné odrůdy (např. Burgundsko), její jméno na přední etiketě zřídkakdy najdeme.

Aktuálně je v Alsasku okolo 15 500 ha vinic (Česká Republika má okolo 18 000ha). Produkci tvoří z 90% bílá vína a většina z nich jsou svěžího stylu, který není ovlivněn zráním v sudu. Vína zrají v nerezových tancích, nebo ve velkých dřevěných sudech, které často dosahují úctyhodného stáří a “předávají se” ve vinařství po generace. Nejvíce pěstovanými odrůdami jsou v tomto pořadí: Riesling, Pinot Blanc, Gewurztraminer, Pinot Gris, Pinot Noir, Sylvaner a Muscat.

Vinice Domaine Neumeyer

V první polovině 20.století bylo Alsasko hlavně zdrojem levnějších vín z hroznů pěstovaných v nížinách. Po druhé světové válce Alsasko připadlo Francii a zavedl se zde klasifikační systém AOC. Vinohrady v kopcích byly již dříve známé pro vysokou kvalitu hroznů, nicméně poptávka po levných vínech znemožňovala rozvoj těchto vinic. V 60. letech se tato situace obrátila a následně bylo vysázeno mnoho vinohradů v kopcovitém terénu.

Podnebí je zde překvapivě teplé, slunečné a suché díky pohoří Vogézy, které chrání Alsasko ze západu. Zajímavostí je, že průměrné roční srážky činí asi 600mm na východní straně hor, nicméně na druhé straně pohoří je to dvakrát tolik. Slunečné počasí zajišťuje ideální podmínky pro dozrávání hroznů a spokojenost u návštěvníků z řad turistů. Výše položené vinohrady v kopcovitém terénu pak mají výhodu většího rozdílu teplot mezi dnem a nocí a to zajišťuje vyšší kyselinu ve vínech. Množství různých druhů půd v Alsasku dalo základ krásnému výrazu “mozaikové terroir”.

Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris a Muscat jsou vnímány jako ušlechtilé odrůdy, které jsou povolené pro vína grand cru. Aktuálně je v Alsasku klasifikovaných 51 grand cru vinic, kde hrozny musí být sbírány vždy pouze ručně.

Sklizen Domaine Neumeyer

V Alsasku najdeme i dva speciální termíny Vendange tardive a Sélection de grains nobles. K jejich použití je nutno dosáhnout minimálního množství cukru v hroznech při sklizni. Vendange tardive je v překladu pozdní sběr a vína mohou být od suchých po sladká. Jedinou podmínkou je sběr hroznů s adekvátní cukernatosti, která odpovídá zhruba 14-15% alkoholu, pokud by vína prokvasila do sucha. Naopak vína s označením Sélection de grains nobles musí být sladká a hrozny musí být napadeny ušlechtilou plísní botrytis cinerea.

Alsaská vína májí obecně velmi dobrou pověst jako vína vhodná ke gastronomii. Zhruba 75 % produkce se prodá ve Francii a zbytek je exportován. Vína podléhající AOC klasifikaci musí být prodávána ve štíhlých vysokých lahvích. Jsou to typické lahve německých ryzlinků, což občas konzumenty mate.

Vina Domaine Neumeyer

V poslední době strmě vzrůstá obliba šumivých vín Crémant d’Alsace. Aktuálně dosahuje produkce šumivých vín zhruba 25 % z celkového množství vytvořeného vína. Blanc, tedy bílá verze, je nejtypičtější a většinou jsou použita vína odrůdy Pinot Blanc. Rosé může být vytvořeno pouze z odrůdy Pinot Noir. Zajímavostí je, že maximální výnos na hektar je 80 hektolitrů, což je jen mírně vyšší hodnota než v oblasti Champagne. Hrozny jsou sbírány ručně a následně se lisují celé - stejně jak v Champagne. Významným rozdílem je, že vína jsou vyráběna jako ročníková, tzn. nepoužívají se rezervní vína a výsledné víno je tak vždy projevem konkrétního ročníku. Produkce crémantu je z 80 % tvořena většími společnostmi (družstva, obchodníci), 20 % tvoří produkce menších vinařství.

Vinařství Domaine Neumeyer sídlící v obci Molsheim, asi 20 minut západně od Štrasburku, je ukázkovým příkladem modelu vinařství, kde produkce crémantu není velká, nicméně je důležitá z pohledu přístupu ke konkrétním vinicím, ze kterých hrozny na crémant pochází. Zdejší panství bylo založeno v roce 1925 a od té doby se v jeho vedení vystřídaly čtyři generace rodiny Neumeyer. Aktuálně vinařství vede mladý vinař Jérôme, který v rámci 16 hektarů vlastních vinic hospodaří v organickém režimu s prvky biodynamiky. Vinice leží v katastru třech obcí a patří mezi ně prestižní lokality jako Schaefferstein, Stierkopf nebo Grand Cru Bruderthal. Vinifikace vín probíhá v minimalistickém duchu, tedy s co nejmenšími zásahy do přirozeného procesu vzniku vín. Jérôme produkuje více méně suchá vína příjemného odrůdového charakteru. Vína Domaine Neumeyer jsou proto pravidelně velmi vysoce hodnocena v rámci publikací Guide Hachette nebo La Revue du Vin de France.

Autor: Michaela Kapičková

Související produkty