Co je Malbec World Day a proč se slaví?

17. 4. 2024

Co je Malbec World Day a proč se slaví?

Na dnešní den 17. dubna vychází světový den odrůdy Malbec, neboli Malbec World Day. Na čí popud tento svátek vznikl, a proč se slaví? Novodobý svátek vznikl díky vinařům z Argentiny, kteří celosvětově prodají většinu vín této odrůdy.


Proč vznikl mezinárodní svátek Malbecu právě v Argentině?

Odrůda Malbec pochází z jihozápadní Francie, ale dnes tu její význam zdaleka není tak velký, jako v minulosti. Francouzský Malbec, to je především Cahors a Bordeaux. Zhruba tři čtvrtiny světového Malbecu jsou aktuálně vysazeny v Argentině. Vinice s Malbecem přitom najdete ve většině argentinských vinařských oblastí. Malbec je přítomen v 15 z 18 vinařských provincií Argentiny, více než 80 % Malbecu najdete v nejvýznamnější vinařské oblasti Mendoza.

Zatímco v roce 1993 bylo v Argentině vysazeno necelých 10 000 hektarů Malbecu, dnes je to něco kolem 40 000 hektarů, z celkových 225 000 hektarů vinic v Argentině.

Nejrozšířenější vinné odrůdy v Argentině

  1.     Malbec – 40 000 hektarů
  2.     Cereza Rosé, 29 000 hektarů
  3.     Bonarda - 19 000 hektarů
  4.     Criolla Grande - 16 000 hektarů
  5.     Cabernet Sauvignon - 15 000 hektarů
  6.     Syrah - 13 000 hektarů
  7.     Pedro Ximenez - 11 000 hektarů
  8.     Torrontes Riojano - 8 000 hektarů
  9.     Moscatel Rosado - 7 000 hektarů
  10.     Chardonnay - 6 000 hektarů

Proč se daří odrůdě Malbec v Argentině?

Odrůda Malbec má špatnou odolnost vůči nepříznivému počasí, mrazu a škůdcům a vyžaduje značné sluneční záření a teplo, aby plně dozrál. Podmínky argentinských vysokohorských vinic s intenzivním slunečním zářením odrůdě skvěle vyhovují.

V nižších nadmořských výškách může mít Malbec problém s kyselinou, kterou potřebuje k vytvoření skvělé chuti a dlouhotrvajícího vína. Oblasti s vysokou nadmořskou výškou a velkými rozdíly v teplotách ve dne a v noci produkují hrozny s větší kyselostí.

Hlavními tóny ve sklenici argentinského Malbecu jsou ostružina, švestka a černá třešeň. Víno může disponovat také tóny čokolády, kávy, květů fialky, kůže a tabáku.

Proč se slaví světový den Malbecu 17. dubna?

Termín 17. dubna není pro mezinárodní den Malbecu zvolen náhodně. Připomíná významný okamžik vinných dějin Argentiny. Tento den v roce 1853 totiž argentinský prezident Domingo Faustino Sarmiento v rámci transformace argentinského vinařského průmyslu pověřil francouzského experta na půdu Michela Aimé Pougeta, aby do Argentiny přivezl nové odrůdy révy, vhodné pro zdejší terroir. Nechyběl mezi nimi samozřejmě Malbec a první výsadby této odrůdy v Argentině tak sahají právě do roku 1853.  

Mezinárdoní den odrůdy Malbec se dnes slaví formou různých degustačních a gastronomických akcí v řadě zemí světa. Cílem je zpopularizovat argentinská vína této odrůdy a představit specifický charakter vín Malbec. Kromě Argentiny se dnes nejvíce Malbecu vypije v USA a ve Velké Británii.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

 

Související produkty