Franz Türk: Ročník 2021 byl pro veltlíny dokonalý

8. 3. 2023

Franz Türk: Ročník 2021 byl pro veltlíny dokonalý

Franz Türk je jednou z nejvýraznějších osobností vinařské oblasti Kremstal. Vína z jeho vinařství Weingut Türk od loňského podzimu doplnila sortiment online vinotéky OKvíno.


Weingut Türk se podobně jako jiní vinaři v regionu Kremstal zaměřuje především na Veltlínské zelené. Odrůda se v jeho produkci objevuje v podobě lehkých svěžích vín, přes jednotraťová vína, limitované edice, až po sladké dezertní bobulové výběry či ledová vína. O Veltlínském zeleném, ale i samotném Kremstalu se dozvíte více v dnešním rozhovoru s Franzem Türkem.

Kremstal je velmi zajímavá vinařská oblast, která má velmi slavné sousedy. Je totiž vklíněná mezi vyhlášené regiony Wachau (na západě) a Kamptal. Pěstování révy tu má tradici po staletí a výsadby vinic se tu dnes koncentrují na svahy údolí kolem řeky Kremže (Krems) a Dunaj. Čím jsou zdejší vína specifická? I na to jsem se zeptal Franze Türka. Ten pracuje s révou na několika prestižních tratích kolem Stratzingu a při své práci se může opřít o rodinnou vinařskou tradici, která sahá až do roku 1836.

Rakousku je v posledních letech úspěšné v propagaci svých vín v zahraničí. Přesto, vidíte v současnosti nějaké důležité výzvy pro rakouské víno?

Samozřejmě vidíme problém klimatických změn, který má vliv na odrůdy vinné révy a jejich pěstování po celém světě, Rakousko nevyjímaje. To je také důvod, proč jsme loni začali s procesem BIO certifikace našeho vinařství a už léta nepoužíváme žádné herbicidy ani insekticidy ve vinicích.

Dalším z trendů současnosti jsou všudypřítomné rostoucí náklady. Jak je řešíte ve vinařství?

Rostoucí náklady se týkají všech částí výroby, významně rostou fixní náklady jako je energie. Snažíme se tomu čelit tím, že již před lety jsme začali investovat do solární energie a také se snažíme optimalizovat další procesy ve vinařství. I tak jsou ale rostoucí náklady problémem.

Rakousko je známé především díky vínům odrůdy Veltlínské zelené. Myslíte si, že tato odrůda bude dominovat i nadále, nebo budeme svědky větší odrůdové rozmanitosti rakouských vín?

V současné době je jasným trendem ve světě vín zaměření se na autochtonní odrůdy. Lidé chtějí pít jedinečná vína s původem. Tato situace hovoří ve prospěch Veltlínského zeleného, ​​protože se jedná o rakouskou autochtonní odrůdu vinné révy. Myslím si, že nás tedy nečekají nějaké velké změny a Rakousko se bude i nadále orientovat na podporu svých původních odrůd, v čele s Veltlínským zeleným.

Pro mnoho lidí mimo Rakousko může být těžké odlišit vinařské regiony Kremstal a Kamptal. Můžete stručně shrnout rozdíly v podmínkách obou regionů? Jak se liší stylem tato vína?

Tyto dvě oblasti jsou spolu geograficky opravdu velmi úzce propojeny a také odrůdy hroznů jsou zcela stejné se zaměřením na Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Je tedy naprosto pochopitelné, že odlišit styly obou oblastí může být obtížné.

Pokud chceme najít skutečné rozdíly, je potřeba se zaměřit na podnebí a půdní podmínky. Kremstal je ovlivněn především údolím Krems s jeho řekou a také Dunajem. To často vede k chladným nocím a teplým dnům během zrání v měsíci září. Typické velké rozdíly v teplotách ve dne a v noci jsou velmi prospěšné pro rozvoj aromatického profilu vín. Také půdy v obou regionech se liší. V Kremstalu má hlavní roli spraš. V Kamptalu je vliv žulových a rulových půd vyšší.

Existuje vlastně něco jako ideální podmínky pro pěstování Veltlínského zeleného?

Pro naši interpretaci velmi čistého a v chuti vrstevnatého Veltlínského zeleného jsou skutečně zásadní dvě složky, tedy klima a půda. Podnebí pro zralost hroznů a aroma a půdy pro specifický projev vína. Naším hlavním cílem je ukázat vliv půd ve víně. Zákazníci jsou velmi často ohromeni, když ochutnají vína ze stejného ročníku a odrůdy, ale z různých tratí a vidí ty výrazné rozdíly v chuti!

Weingut Turk

A který z posledních ročníků hodnotíte jako mimořádný?

Jako dokonalý ročník bych zmínil ročník 2021. Vína mají skvělou strukturu, mineralitu, vyváženost a zralost. Měsíc před sklizní panovaly ideální podmínky, noci nebyly ani horké, ani studené, což vedlo k opravdu mnohovrstevnaté a skvělé aromatičnosti vín.

Některá vína odrůdy Veltlínské zelené uvádíte do prodeje jako „Late Release“.  Co bylo impulzem pro toto rozhodnutí a jaký je podle Vás archivační potenciál dobrého veltlínu?

Velký potenciál zrání spatřujeme zejména v našich jednotraťových vínech. Od roku 2016 jsme tedy začali archivovat část produkce od každého traťového vína, abychom dali fanouškům zralejších vín možnost vychutnat si je v dokonale vyzrálé podobě.

Archivační potenciál vidím v závislosti na ročníku a víně na 10 až 20 let bez problémů. Některá starší vína nabízí úžasný zážitek. V tomto ohledu je na tom velmi dobře kromě veltlínu samozřejmě i Ryzlink rýnský. Náš Ryzlink Ried Kremser Wachtberg se skvěle hodí k archivaci a líbí se nám s ohledem na typicky výraznou mineralitu a strukturu.

Jaké jsou Vaše oblíbené kombinace pro párování Veltlínského zeleného s jídlem?

Skvělá věc na Veltlínském zeleném je široká škála jídel, se kterými ho lze párovat. Například klasické svěží Veltlínské zelené se perfektně hodí k rybám. Komplexnější jednotraťová vína lze kombinovat i s výraznějšími masovými pokrmy, samozřejmě také s kuřetem. Třeba Carpaccio skvěle pasuje s Veltlínským zeleným Ried Kremser Frechau. Jako vegetariánské jídlo vždy velmi rádi kombinujeme naše vína z jednotlivých vinic s příjemným, trochu pikantním rizotem.

Weingut Turk

V sortimentu máte také tradiční metodou dělané šumivé víno, ale z odrůdy Cabernet Sauvignon, nikoliv Veltlínského zeleného. Jak se to přihodilo?

Stalo se to vlastně velkou náhodou. Koupili jsme vinohrad, na kterém byl vysazen Cabernet Sauvignon. Ta vinice byla ve skvělém stavu, se starými keři. Začali jsme tedy přemýšlet, co bychom mohli udělat, abychom tu révu udrželi a vzhledem k aromatickému profilu nás okamžitě napadl sekt. Co se týče našeho přístupu ke kvalitě, velmi se nám líbila kategorie „Brut Nature“, což z vína dělá velmi puristický, ale skvělý sekt.

Jaké máte další plány s vinařstvím Weingut Türk?

Naším hlavním cílem je každým rokem růst v kvalitě, to je naše priorita. I z toho důvodu bychom měli získat v roce 2025 certifikikaci jako ekologické vinařství.

Jaká vína si rád otevřete, když to není Veltlínské zelené?

Po celém světě je tolik skvělých vín, která můžete ochutnat. Z chladných klimatických oblastí mám moc rád odrůdu Ryzlink rýnský, která má úžasný aromatický profil a je zajímavá i na patře. Ryzlink navíc může zráním získat spoustu aromatických látek, což z něj dělá velmi zajímavé víno!

Autor: Mikuláš Duda

 

Přečtěte si také:  Grüner Vetliner – nejtypičtější víno Rakouska

Související produkty