Hibernal: Konkurence pro oblíbenou Pálavu

18. 10. 2023

Hibernal: Konkurence pro oblíbenou Pálavu

Už roky v tuzemsku platí, že v kategorii výrazněji aromatických bílých vín kraluje odrůda Pálava. Zajímavou alternativou, kterou najdete v nabídce stále více vinařů, je ale Hibernal.


Čísla mluví jasně, jestli se Hibernal u nás v roce 2006 pěstoval na pouhých 10 hektarech vinic, v roce 2022 to bylo více než 400 hektarů. Rozšíření Hibernalu nahrává jeho odolnost ve vinici i příjemně pitelný charakter ve skleničce.

Odrůda Hibernal byla vyšlechtěna ve Výzkumném ústavu v Geisenheimu v Německu. Vznikla křížením odrůd Seibel 7053 a Ryzlink rýnský. Ačkoliv se její vznik datuje do roku 1944, do komerčních výsadeb se v Evropě dostala až o půl století později.

Hibernal patří mezi tzv. PIWI odrůdy, tedy nově vyšlechtěné rezistentní odrůdy vhodné do podmínek chladnějších vinařských oblastí. Hibernal je pozdně dozrávající, mrazuvzdorná odrůda, je také odolná vůči různým houbovým chorobám. Zejména odolnost vůči zimním a jarním mrazům je u této odrůdy velmi dobrá. Díky těmto vlastnostem se Hibernal často používá pro produkci BIO vín.

Hibernal je odrůda vhodná do všech vinařských podoblastí České republiky a ve všech se také pěstuje. V Čechách její největší výsadby najdete na Litoměřicku, na Moravě pak na Velkopavlovicku a Slovácku. Jelikož v Německu tato odrůda zatím nedoznala většího rozšíření, dá se říci, že u nás s 400 hektary našla nový domov. Výsadby Hibernalu mají také vinaři v Moldávii, menší pak na Slovensku, v Polsku nebo třeba v Kanadě.

Jak chutná Hibernal?

Vína odrůdy Hibernal mají často výrazně ovocný projev vůně i chuti, lze v nich objevit tóny jablka, hrušky, broskve, citrusů nebo černého rybízu. Ovocné tóny pak často doplňuje jemné květinové tóny připomínající bez nebo hloh. Výraznější chuť pak u Hibernalu doplňuje také obvykle vyšší kyselina podporující svěží charakter těchto vín.

Hibernal může být suché i sladší víno. Odrůda se hodí pro produkci velmi kvalitních přívlastkových vín, včetně výběru z hroznů či výběru z bobulí. Suché verze Hibernalu jsou vína ideální na vypití do několika let od nalahvování. Sladká vína pak mohou na láhvi zrát v delším horizontu.

Vína odrůdy Hibernal si nejlépe vychutnáte jako dobře vychlazená, a to při teplotě kolem 8-12 °C. Použijte sklenici pro bílá vína nebo menší univerzální sklenici. Víno Hibernal se skvěle hodí k lehčím pokrmům, jako jsou saláty, ryby, kuřecí maso, s výraznějšími polévkami nebo pokrmy s krémovými omáčkami.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Související produkty