Jak správně ochutnávat víno

15. 8. 2024

Jak správně ochutnávat víno

Naučte se správně degustovat a ochutnávat víno. Kvalitní víno je mimořádný nápoj, který si zaslouží zvláštní pozornost a pak vás odmění jedinečným zážitkem. Degustujte víno tak, jak to dělají sommeliéři a znalci vín.


Jen tak si zdokonalíte své chuťové pohárky a naučíte se poznávat některé charakteristické prvky vín. Jakkoliv to může vypadat složitě, ochutnávání vín není žádná velká věda. Stačí následovat čtyři základní kroky, se kterými můžete svůj prožitek z vína maximalizovat.

Jak ochutnat víno ve čtyřech krocích:

  • Vzhled
  • Vůně
  • Chuť
  • Závěr

 

Vzhled vína

Jako první při ochutnávání vín zapojte svůj zrak. Sklenici naplňte vínem zhruba do jedné čtvrtiny a mírně ji nakloňte. Nejprve můžete zkontrolovat jeho čirost. Mírně zakalené víno nemusí znamenat vadu, některá nefiltrovaná vína opravdu nejsou zcela čirá. U tichých vín by se ve skleničce neměly objevit bublinky, to zpravidla znamená, že víno není v pořádku.

Zkontrolujte barvu, případně viskozitu vína (jak víno stéká po stranách sklenice). Odstín barvy a intenzita může napovědět o odrůdě, případně stáří vína. Zatímco vína odrůdy Pinot noir nebo Nebbiolo jsou typicky velmi světle červená, vína odrůdy Cabernet Sauvignon nebo Syrah mají intenzivní červenou barvu. Červená vína mají s věkem tendenci světlat, naopak bílá vína postupem času mění světle žlutou barvu ve zlatou až měděnou. Barevný odstín vína kontrolujte ideálně vůči bílému pozadí, například stránce čistého papíru, nebo bílému ubrusu.

Vůně vína

Čich je při ochutnávání vín velmi důležitý. Vůně vína může opět napovědět něco o odrůdě, vinifikaci nebo vadě vína. Pravidelným očicháváním vín si navíc zlepšujete svou senzorickou paměť a cit pro širokou paletu vůní, které lze ve vínech objevit. Jak se říká, cvik dělá mistra.

Velmi soustředěně si k vínu přivoňte, klidně můžete zavřít oči, aby veškerá pozornost směřovala jen k vůni vína. Pro zintenzivnění aroma je dobré sklenicí zlehka zakroužit a přičichnout ještě jednou. Čím silnější je dojem z vína, tím intenzivnější je jeho aroma. Některé odrůdy jsou velmi aromatické, jiné naopak méně.

V první řadě byste si měli ověřit, že je vůně vína čistá, tedy bez vad, a pak se snažte identifikovat některé hlavní složky aroma. Zda u bílého vína vůně připomíná spíše citrusové nebo peckové ovoce, zda ucítíte tóny exotických plodů nebo třeba sladký tón vanilky typický pro vína, která zrála v dubových sudech. U červených vín se může objevit aroma červeného peckového ovoce, tmavých plodů, květinové tóny nebo tóny koření, jako je hřebíček. Aroma vín se v průběhu zrání mění a zkušení degustátoři tak umí podle vůně identifikovat přibližné stáří vín.

Chuť vína

Třetí fáze ochutnávání vín je bezpochyby ta nejzajímavější. Konečně se dostáváme do bodu, kdy je na čase víno přesunout do úst. Nalijte si do úst menší doušek vína a poválejte ho po jazyku, nechte ho proniknout ke všem chuťovým pohárkům. Zatímco špička jazyka vnímá sladkost, vrchní část zaznamenává kyselost a zadní část hořkost. Na vnitřních stranách tváří u červených vín můžete cítit tříslovinu. Poté, co doušek vína polknete můžete hodnotit, zda jsou všechny složky chuti v rovnováze, zda například necítíte vysoký alkohol nebo příliš ostrou kyselinu.

Důležitá je tzv. délka vína, tedy jak dlouho víno po polknutí cítíte v ústech. Délka vína je dobrý indikátor kvality vína. U různých odrůd opět můžete rozpoznávat různou strukturu chuti, například Ryzlink rýnský má vždy velmi výraznou kyselinu, Cabernet Sauvignon zase třísloviny. Tréninkem a porovnáváním různých vín můžete opět zlepšovat své degustační schopnosti a v dlouhodobém horizontu zintenzivňovat cit pro jednotlivé nuance chuti.

Závěr

Říká se, že základní dělení vín je na chutná a nechutná. Pokud se ale na ochutnávání intenzivně zaměříte, můžete si zodpovědět mnohem více otázek. Bylo víno vyvážené? Bylo něčím jedinečné, zapamatovatelné? Zapůsobily na vás některé z jeho charakteristik speciálně? K jakému pokrmu by se dalo víno napárovat?

Ochutnávání vín má mnoho různých podob, od pohodového užívání si společného času s přáteli až po seriózní degustace či vinné zkoušky. K ochutnávání vín zvolte přístup, který vám vyhovuje nejvíce a který vám přinese největší požitek. Dodržováním uvedeného postupu se každopádně můžete v ochutnávání a degustování vín postupně zdokonalovat a prohlubovat svou lásku k vínu.

V každém případě nezapomeňte také na to, že každý má své chuťové preference a zkušenosti a při diskuzích o konkrétních vínech se tak velmi často můžete dostat k zajímavé výměně názorů. A v tom je krása sdílení zážitků s vínem.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

 

Související produkty