Kremstal: Stále ambicióznější soused Wachau

15. 12. 2022

Kremstal: Stále ambicióznější soused Wachau

Město Krems patří mezi nejdéle zdokumentovaná osídlení v dnešním Rakousku. Nejstarší zmínky o zdejších obyvatelích pochází z roku 995 a již ve středověku místo tvořilo významné obchodní centrum a zdrojem obživy velké části obyvatel tu bylo pěstování révy.


Dnes je rozlohou nevelký vinařský region Kremstal symbolem špičkových vín odrůd Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský, jejichž kvalita si v ničem nezadá se sousedním Wachau.

Kremstal je jakési srdce rakouského vinařství, leží uprostřed některých z nejuznávanějších vinařských oblastí v Rakousku. Západně je to velmi respektovaný region Wachau, na severovýchodě Kamptal a na jihu a východě Traisental a Wagram.

Celkem je v Kremstalu 2250 hektarů vinic, tedy asi jen 5 % viniční plochy celého Rakouska. Vinice jsou vysazeny na rovinatých polohách s nízkou nadmořskou výškou a typicky také na některých jihovýchodně orientovaných kopcích, jejichž nadmořská výška může dosáhnout i 400 metrů nad mořem. Někde jsou svahy tak strmé, že prakticky vylučují použití jakékoliv mechaniky. Réva si tu užívá dostatku slunečního svitu a také ochrany před studenými větry ze severu.

Na jaře musí být vinaři ostražití před škodami způsobenými nečekanými mrazíky, deštivé počasí na podzim zase může způsobit vznik plísní. V dobrých ročnících pro Kremstal platí, že slunečné dny umožňují rozvinout komplexnost a bohaté ovocné tóny zdejších vín, zatímco chladné noci a nižší teploty zachovávají kyselost finálních vín a střední nebo nižší úroveň alkoholu ve vínech. Vína z Kremstalu tedy kombinují svěžest s intenzivním komplexním charakterem chuti.

Vina Weingut Turk

DAC Kremstal a dvě odrůdy

Vinice v Kremstalu jsou z velké části osazeny odrůdou Veltlínské zelené, její podíl se blíží 60 % všech výsadeb. Další desetinu vinic pak vinaři věnují odrůdě Ryzlink rýnský. Obě odrůdy jsou také jedinými povolenými pro vína s označením místní apelace Kremstal DAC. Zkratka DAC (Districtus Austriae Controllatus) symbolizuje rakouské apelační označení, jde o obdobu francouzského apelačního systému AOC nebo italských vín DOC a DOCG. V Rakousku apelační systém vznikla relativně nedávno, v roce 2007.

Veltlínské zelené je v Kremstalu možné považovat za tradiční odrůdu, skvěle se jí daří na místních hlubokých sprašových půdách, ale i některých výše položených tratích jejichž půda je více kamenitá. Tam se typicky vysazuje i Ryzlink rýnský, v jehož vínech pak nejdete typickou minerální slanost. Odlišit stylem kvalitní vína z Wachau a Kremstalu bývá někdy složité, protože terroir obou oblastí není významně odlišný.

Ačkoliv je Kremstal symbolem špičkových bílých vín, najdete tu i některá zajímavá červená vína. Modré odrůdy tvoří zhruba 15 % vinic a nejčastěji se vinaři věnují rakouské odrůdě Zweigeltrebe. V menší míře ji doplňuje třeba Pinot noir, Cabernet Sauvignon nebo Merlot.

Kremstal je jedním z nejmenších rakouských vinařských regionů, ale přehlížet ho by byla chyba. Některá zdejší vinařství totiž patří mezi elitu celého Rakouska a ceny vín tu jsou obecně příjemnější než v nedalekém Wachau.

Weingut Türk, vinařská kometa Kremstalu

Mezi vinařské hvězdy vinařského regionu Kremstal patří rodinné vinařství Türk z obce Stratzing. To se samozřejmě zaměřuje především na Veltlínské zelené, které je vysazeno v některých ze špičkových tratí jako jsou Urgestein nebo Sandgrube. Odrůda se v jeho produkci objevuje v podobě lehkých svěžích vín, přes jednotraťová vína, limitované edice, až po sladké dezertní bobulové výběry či ledová vína.

Celkem mají Türkovi 18 hektarů vinic a jejich rodinná vinařská tradice sahá až do roku 1836. Pokud si ukládáte některá vína do archivu, jistě oceníte originální systém značení vín, se kterým vinařství Türk přišlo v roce 2016. Jde o jakési kruhové etikety na dně láhve, které podle intenzity barvy rozdělují vína dle odrůdy, půdního profilu vinice nebo stylu. Čím tmavší barva, tím komplexnější víno. Prestižní bílá vína z vinařství Türk bývají rakouskou ročenkou Falstaff řazena mezi nejlepší vína celého Rakouska.

Weingut Turk

Související produkty