Německá vína z Mosely

16. 8. 2023

Německá vína z Mosely

V rámci 13 německých vinařských regionů má Mosela výjimečné postavení. Vinice podél řeky Mosely jsou místem, kde vznikají fascinující ovocně květinová vína odrůdy Ryzlink rýnský, jejichž dlouhověkost překoná jen máloco.


Velmi specifický terroir zdejších vinic, velmi dlouhá vinařská tradice a velmi zodpovědný přístup rodinných vinařů z tohoto regionu dělá jeden z nejzajímavějších vinařských regionů světa.

Řeka Mosela, podle které je vinařský region pojmenován, německým územím protéká v délce 250 kilometrů, aby se v Koblenzi setkala s Rýnem. Moselu najdete v blízkosti německých hranic s Belgií a Lucemburskem, tento region tak díky své poloze patří mezi vinařské oblasti s chladným klima. Jak je tedy možné, že tu réva dozraje do tak krásné podoby a Mosela je považována za jeden ze špičkových vinařských regionů? Klíčem je poloha zdejších vinic a specifika místního terroiru. Ty nejlepší polohy pro pěstování révy leží podél řeky Mosely a jejích přítoků, protože zdejší velmi příkré svahy s ideálním sklonem vůči slunečnímu záření a přítomnost vodní plochy vytváří teplejší mikroklima.

Mosela je také známá pro své modré či červené břidlicové půdy. Dobře se tedy hodí pro region, kde vinaři musí počítat nárazově s velkým množstvím srážek. Tmavý odstín zdejší půdy navíc pomáhá zadržovat teplo slunečních paprsků a zvyšovat teplotu ve vinohradech. Řeka i půda přes den akumulují teplo a v noci jej uvolňují.

Břidlice má také vliv na charakter zdejších vín, pro která je typická minerální slanost v dochuti. Modrá břidlice je v regionu nejrozšířenější a dává velmi jemná vína s primární ovocnou příchutí, která připomíná citrusové plody, bílé broskve nebo jablka. Červená břidlice má tendenci produkovat vína s výraznějším aromatickým profilem a robustnější strukturou chuti.

Vinice na Mosele patří mezi nejstrmější a také nejnebezpečnější na světě. Práce na nich může lehce skončit úrazem, respektive pádem. Příkrý sklon některých svahů navíc úplně nebo z větší části vylučuje použití mechanizace. Většina prací ve vinici se na Mosele dělá ručně.

Vinice Melsheimer

Přibližně 40 % vinic na Mosele a přítocích řek Saar a Ruwer se nachází na strmých polohách říčních údolí. Vinice se sklonem větším než 30 % jsou považovány za strmé svahy a se zhruba 3 400 hektary vinic na strmých svazích je region Mosely unikátem z celosvětového pohledu. Nejstrmější vinice na světě se nachází právě na Mosele a některé z nich dosahují sklonu až 68 stupňů.

Nejen sladká vína

Mosela je vůbec nejstarší vinařská oblast v Německu. Podle dostupných nálezů to byli pravděpodobně Římané, kdo jako první vysadili vinice na Mosele kolem 2. století n.l. Ve 4. století jsou pak zdejší vína opěvována římským básníkem Ausoniem. Ve středověku produkce místních vín vzkvétala a v 18. století se na Mosele definitivně začíná prosazovat Ryzlink rýnský. Důležitou roli v tom sehrál kurfiřt a arcibiskup Clemens Wenceslaus Saský, jehož výnosem z roku 1787 musely být na Mosele všechny „nekvalitní“ odrůdy během sedmi let nahrazeny právě Ryzlinkem rýnským.

Do roku 2007 byl tento vinařský region pojmenován jako Mosel-Saar-Ruwer, šlo o označení zdůrazňující význam dvou hlavních přítoků. Vína se v jejich údolích samozřejmě pěstují i dnes, ale nesou společné označení Mosel. Aktuálně tvoří podíl Ryzlinku rýnského na 8750 hektarech vinic na Mosele hned 63 %. Ve výsadbách tuto odrůdu v menším doplňují odrůdy Müller-Thurgau, Elbling, Rulandské modré nebo Rulandské bílé. Roční produkce moselských vín se pohybuje v průměru kolem 740 000 hektolitrů, přičemž podíl bílých vín dosahuje 91 %! Červená vína z Mosely jsou tedy poměrně velkou raritou.

Pro Ryzlinky rýnské z Mosely je typická vyšší až vysoká kyselina, která je v řadě případů vybalancována zbytkovým cukrem. Vůně a chuť vín může připomínat jablka, hrušky, meruňky nebo bylinky. Všestranný Ryzlink rýnský produkuje vína všech stupňů sladkosti a kvality: od jemného kyselého jakostního vína po minerální suchá svěží vína až po ušlechtilé sladké ledové víno nebo stále populárnější šumivá vína.

Suché Ryzlinky rýnské nesou na etiketě označení „trocken“. Velmi populární kategorií jsou vína Kabinett. Jde o vína s příjemným dotykem zbytkového cukru, která mají typicky kolem 9 – 11 % alkoholu. Plnějším dojmem pak působí vína z vyzrálejších hroznů a označením Spätlese, tedy „pozdní sběr.“ V těchto vínech již ucítíte příjemnou nasládlost v kombinaci s výraznou kyselinkou.

Vína Auslese jsou z ručně sbíraných hroznů a mohou pocházet z bobulí napadených Botrytis cinerea, tedy tzv. „ušlechtilou plísní“. Tato vína jsou typicky výrazněji sladká a mívají nižší obsah alkoholu. Z kategorie dezertních jsou pak vína Beerenauslese (výběr z bobulí), relativně vzácná vína, ve kterých jsou cítit tóny přezrálého ovoce, medu. Vína Trockenbeerenauslese (výběr z cibéb) pocházejí z hroznů napadených botrytidou, což způsobilo jejich částečné vysušení před lisováním. Výsledkem jsou velmi sladká vína, která připomínají až sladký nektar.

Silnou stránkou moselských vín je jejich široká variabilita při párováním v gastronomii. Suchý Riesling se hodí k drůbeži nebo některým úpravám ryb. Polosuché a jemně sladké moselské ryzlinky pak ke kořeněným jídlům a intenzivním omáčkám, zatímco ušlechtilá sladká vína s vůní exotického ovoce jsou ideálním partnerem k výrazným sýrům nebo dezertům. Sladké moselské ryzlinky se zvláště po pár letech zrání v lahvi dokonale hodí k výrazným pokrmům, jako jsou foie gras nebo zvěřina.

Thorsten Melsheimer

Biodynamická vína Melsheimer

Velmi vysokou kvalitu moselských vín táhnou rodinná vinařství s velmi dlouhou vinařskou historií a silnou vazbou k tomuto regionu. Mezi špičkvá vinařství patří Egon Müller, Joh. Jos. Prüm, Dr Loosen Clemens Busch nebo Markus Molitor. Mezi průkopníky organických postupů ve vinicích na Mosele patří vinařství Melsheimer.

Současný majitel Thorsten Melsheimer reprezentuje pátou generaci vinařské rodiny hospodařící v údolí řeky Mosely. Vinařství s 200 let starou historií převzal v roce 1994 a okamžitě ve vinicích přešel na organický režim. Od roku 2009 jsou všechny práce na vinici prováděny podle biodynamických zásad a v roce 2013 získalo Weingut Melsheimer jako první na Mosele certifikaci Demeter. Vína pochází z 11 hektarů vlastních vinic, z nichž osm je vysazeno na strmém kopci Mullay-Hofberg v proslulé vinařské vesnici Reil. Tady se réva pěstupe již od 12. století. Thorsten Melsheimer se věnuje téměř výhradně odrůdě Ryzlink rýnský, ze které lahvuje elegantní přívlastková vína typická pro region Mosely. Kromě tichých vín je Weingut Melsheimer proslulé také výrobou šumivých vín, která tvoří hned pětinu produkce. Ryzlink rýnský v některých šumivých vínech doplňuje odrůda Pinot noir.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Související produkty