Nepodceňujte španělská bílá vína

2. 6. 2022

Nepodceňujte španělská bílá vína

Španělsko je země, kterou si většinou spojíme s červenými víny, zejména z oblasti Rioja a také s uvolněným životním stylem, jemuž vévodí odpolední siesta a pozdní večeře. Tento přístup raději nebudu nijak komentovat.


Velmi brzy bych si na něj asi zvykla. Nicméně otázku červených vín je potřeba uvést na pravou míru. Vinná réva se ve Španělsku pěstuje na zhruba 961 000 hektarech, čímž si tato země vysloužila jednoznačné prvenství v rozloze vysazených vinohradů na světě. Po Španělsku následuje Francie a Itálie. Nicméně z hlediska objemu vyprodukovaného vína Španělsko hravě strčí do kapsy Itálie i Francie. Tato skutečnost je způsobena extrémně suchým podnebím, kvůli kterému má Španělsko nejnižší výnosy z celého světa (cca 30hL/ha, přičemž Itálie má cca 60 hL/ha).

A teď přichází ta druhá zajímavá informace:  61% vinic je vysazeno bílými odrůdami a 39% modrými. Pojďme si tedy přiblížit, jaká španělská bílá vína stojí za pozornost.

Rueda DO

Tento region, který produkuje zejména bílá vína, najdeme paradoxně mezi vinařskými regiony Toro a Ribera del Duero, které jsou naopak známé svými červenými víny z odrůdy Tempranillo. Pro upřesnění je třeba dodat, že zhruba před 50 lety Rueda produkovala hlavně oxidativní fortifikovaná vína - stručně řečeno španělská kopie Sherry.

Revoluci uskutečnil vinař Hurtado de Amézaga, představitel páté generace věhlasného vinařství Marqués de Riscal pocházející z oblasti Rioja Alavesa. Po svém návratu ze studií ve Francii si vytyčil jasný cíl - najít region, kde by mohla být vyráběna skvělá bílá vína. Navštívil všechny španělské regiony a když ochutnal hrozny z odrůdy Verdejo v Ruedě, které mu připomínaly Sauvignon Blanc, bylo rozhodnuto. Jejich následná investice do tohoto regionu byla katalyzátorem proměny místních vín.

Žádný úspěch není zadarmo, nicméně se změnou myšlení a díky následné péči se z odrůdy Verdejo začaly vyrábět svěží ovocná bílá vína. Klíčem bylo eliminovat přístup vzduchu a zavedení fermentace v teplotně řízených nerezových tancích. Tento styl postupně získával na popularitě a díky stoupající poptávce se za 15 let rozloha vinohradů zvýšila z 3000 ha na 16 500 ha.

Rueda Cachazo

Podnebí v oblasti je typické studenou zimou a horkými suchými léty. Většina vinic se nachází v nadmořské výšce 700-800m a díky tomu studené letní noci pomáhají zachovat kyselinku v hroznech. Půda obsahuje velmi málo živin, což je jedna z dalších příčin nízkých výnosů. Zajímavostí jsou i velmi staré vinohrady na původních podnožích, které jsou starší 100 let. Nejpěstovanější odrůda je Verdejo a poté Sauvignon Blanc. Vína jsou buď z jedné z těchto odrůd nebo cuvée obou.

Kromě svěžích ovocných vín zde najdeme i komplexní vína, která zrála v dubových sudech. Tato vína často dosahují výborné kvality za překvapivě nízké ceny. Příkladem může být Verdejo Carrasvinas (barrique) Rueda od Bodegas Cachazo.

Rías Baixas DO

Galicie je autonomní region na severozápadě Španělska, ve kterém se nachází oblast Rías Baixas. Oproti Ruedě je to stále velmi malý region s pouze 4000 ha vinic a více než 5500 vinohradníky. Historicky zde byli hlavně menší farmáři, kteří pěstovali vína na pergolách a pod nimi pěstovali zeleninu, aby využili každého kousku drahé půdy. Zdejší pergoly se nazývají parrat a tradičně byly podpírány žulovými sloupy.

Listy na pergolách také po dešti rychleji schnou, což je velká výhoda ve zdejším přímořském klima. Srážky dosahují ročně až 1700 mm, což je 2x více než v Bordeaux. Velkou výhodou je, že zdejší půdy jsou dobře propustné a nezadržují vodu, nicméně vysoké srážky mohou stále být velkým problémem z hlediska plísňových onemocnění.

Odrůda Albariño je králem zdejších výsadeb. Je to odolná odrůda, která je význačná svou vysokou kyselinou. Najdeme zde svěží ovocná vína vyrobená v nerezových tancích, ale také vína, která zrála na kvasinkách a v sudu. V podstatě záleží na tom, jaký styl vína upřednostníte pro danou příležitost, nicméně společným jmenovatelem bude vždy svěží kyselinka.

Apelace Rías Baixas DO byla založena v roce 1988 a jedním z vinařství, které stálo u počátků bylo vinařství La Val, které produkuje různé styly Albariña. Zajímavostí je, že na to, jak je tato oblast malá, Albariño bylo velmi často k dostání na různých místech Španělska. Souvislost můžeme hledat v odchodu většího počtu obyvatel za prací do velkých měst, kde si v mnoha případech založili rybí restaurace. A co jiného si dát k rybě než Albariño?

Raritní Albillo

Na závěr ještě zmíním odrůdu Albillo. Je to taková lehce matoucí rarita, neboť se tento název používá pro větší množství příbuzných odrůd vína, které se pěstují hlavně ve Španělsku. V oblasti Ribera del Duero pěstuje Albillo například věhlasné vinařství Vega Sicilia, které hrozny z této odrůdy přidává do svých červených vín z odrůdy Garnacha a Tempranillo kvůli zjemnění taninů. Tradičně silné postavení této odrůdy v regionu Ribera del Duero potvrzuje několik let staré rozhodnutí místního sdružení vinařů, kteří pro bílé víno této apelace požadují 100% použití odrůdy Albillo. Například vinařství Rudeles, které najdete ve východní části regionu, má ve vinicích 100 let staré keře Albilla a lahvuje z nich zajímavé bílé víno Valdebonito Albillo.

Autorka: Michaela Kapičková

Staré keře Albillo

Související produkty