Oslavte mezinárodní den odrůdy Verdejo skleničkou španělského bílého vína

6. 6. 2024

Oslavte mezinárodní den odrůdy Verdejo skleničkou španělského bílého vína

Na 14. června letos vychází World Verdejo Day, tedy svátek pro všechny fanoušky oblíbené bílé španělské odrůdy. Verdejo je doma ve španělském regionu Rueda, kde se z této odrůdy dělají také nejzajímavější vína.


Připojte se k mezinárodnímu svátku a vyzkoušejte některé z našich letních bílých vín odrůdy Verdejo. Odrůda Verdejo pochází z regionu Rueda v severní části Španělska, hojně tu byla vysazena až do propuknutí epidemie fyloxéry. Následně se vinaři začali více spoléhat na odrůdu Viura, ale v 80. letech 20. století její opětovné popularitě pomohli vinaři Marqués de Riscal a Marqués de Grinon.

Odrůda Verdejo si v posledních letech užívá rostoucí popularity a získala mezinárodní uznání díky svému charakteristickému stylu a schopnosti vyjádřit terroir regionu Rueda. Bílá vína odrůdy Verdejo se doporučují vypít během několika let od nalahvování, nejsou příliš vhodná pro delší archivaci. Menší výsadby odrůdy Verdejo najdete v regionech Toro, Cigales nebo Rioja.  

Jak si vychutnat bílé Verdejo? 

Verdejo je v současnosti jedna z nejpopulárnějších španělských bílých odrůd. Je to dáno příjemným ovocným charakterem, který tato vína mají.

Pro Verdejo je typická kombinace svěží kyseliny, minerální slanosti v závěru a bohatých ovocných tónů. Ve vůni a chuti můžete objevit citrusy (například citrony a limetky), bílé broskve, zelené jablko a velmi často také exotické ovoce. V některých vínech můžete zaznamenat jemné bylinkové a minerální tóny, které dodávají další rozměr chuti těchto vín. 

Verdejo báječně doplní lehká a svěží jídla. Jsou skvělým partnerem k pokrmům z kuřecího masa, ryb, mořských plodů, v létě si je vychutnáte v doprovodu zeleninových salátů. Verdejo z Ruedy skvěle poslouží také jako aperitiv na začátek degustačního večera. 

Kvalitní bílá vína z regionu Rueda mají střednědobý potenciál archivace, vína se mohou při zrání posouvat do tónů pražených mandlí, kandovaného ovoce nebo pomerančové kůry.

Většina vín odrůdy Verdejo je vinifikována čistě v nerezových tancích, s cílem zachovat bohatý ovocný projev vín, v některých případech pak Verdejo zraje i v dubových sudech, což je příklad vína Verdejo Carrasvinas (barrique) Rueda 2020.

Související produkty