Pinot noir: Proč je králem a jak si ho vychutnat

17. 8. 2021

Pinot noir: Proč je králem a jak si ho vychutnat

Mít špičkový Pinot noir ve skleničce je jako sednout si za volant bouráku Aston Martin. Jízda se vším všudy. Elegance, styl, krása v každém detailu.


Pinot noir je hvězdnou odrůdou francouzského Burgundska, Champagne, ale prosadil se i v USA, Německu, Novém Zélandu nebo Chile. Odrůda, ze které se lahvují nejdražší červená vína světa, nepřestává fascinovat vinaře i milovníky vín napříč kontinenty. Čím je Pinot noir výjimečný a jak si ho nejlépe vychutnat?

Se zhruba 112 000 hektary vinic se Pinot noir vejde do desítky nepopulárnějších odrůd révy na světě. Daleko většímu rozšíření odrůdy nebrání nezájem vinařů, ale velká náročnost na pěstování a specifické požadavky, které odrůda na lokalitu má. Ne nadarmo se o Pinotu noir říká, že je jednou z největších výzev pro vinaře.

Doma ve Francii

Pinot noir patří mezi nejstarší známé odrůdy, pravděpodobně vznikl křížením divoké révy. Původ odrůdy je nejčastěji spojován s Burgundskem, kde se pravděpodobně pěstoval již před dvěma tisíci lety. Každopádně nejstarší dochovaná písemná zmínka o Pinotu noir v Burgundsku pochází z roku 1375, kdy Filip II. Burgundský nařídil na svém vévodství nahradit odrůdu Gamay kvalitnější odrůdou Pineau (Pinot noir). O zhruba 100 let později již byla červená vína z Burgundska velmi luxusní a vyhledávanou komoditou na francouzském královském dvoře.

Věhlas a prestiž těch nejlepších Pinotů noir z Burgundska přetrval do dnešní doby. V roce 2018 vydražila aukční síň Sotheby láhev vzácného vína Romanee-Conti 1945 za neuvěřitelných 558 000 dolarů. K vysoké ceně a zájmu sběratelů jistě přispělo i to, že ročník byl považován za mimořádný a že vinařství v tomto roce nalahvovalo pouze 600 vín. I ceny mladých vín z Burgundska poslední roky kontinuálně rostou, což je dáno obrovskou poptávkou a relativně omezenou dostupností.

Burgundsko nepatří mezi velké vinařské oblasti, produkce červených burgundských vín navíc poslední roky kolísá vlivem nepříznivého počasí. Pinot noir je odrůda, která trpí na jarní mrazíky, tenké slupky jejích hroznů snadno poničí kroupy či vytrvalý déšť. Pinot noir obecně preferuje chladnější podnebí, v horkých regionech z něj vznikají příliš robustní a nevyvážená vína. Základem dobrého Pinotu noir je samozřejmě také přísná redukce výnosů.


V Burgundsku je aktuálně Pinot noir vysazen na více než 10 000 hektarech vinic, zejména v části zvané Côte d’Or, kde tvoří tři čtvrtiny vinic. Bez Pinotu noir by nebylo ani nejslavnějšího šumivého vína světa. V Champagne je vysazen na 13 000 hektarech a tvoří spolu s odrůdami Chardonnay a Meunier základ zdejších vín. Dalšími oblastmi Francie, kde najdete Pinot noir, jsou Sancerre nebo Alsasko.

Pinotová střední Evropa

Přiblížit se kvalitě těch nejlepších vín z Burgundska touží vinaři prakticky všech významných vinařských zemí. Odrůda je i díky úspěšnému filmu Sideways (Bokovka) stále více populární v USA, kromě Kalifornie se v souvislosti s Pinotem noir hovoří zejména o Oregonu. Třetím největším pěstitelem Pinotu noir je pak Německo. Tady je odrůda známá pod názvem Spätburgunder. Plocha pinotových vinic u našich západních sousedů od roku 2000 vzrostla o 27 % na 11 800 hektarů a některá zdejší vína opravdu dosahují špičkové kvality.

V Rakousku odrůdě říkají Blauburgunder a malou pinotovou renesanci pak zažívá i Morava. Znalosti vinařů a lepší klimatické podmínky nahrávájí červeným vínům v tuzemsku a logicky také Pinotu noir. V Česku patří poslední roky Pinot noir mezi nejvysazovanější modrou odrůdu, celkem ho máme již na 730 hektarech. Někteří vinaři používají český název Rulandské modré, jiní mezinárodní označení Pinot noir.


Jak chutná Pinot noir

Pinot noir lze ve skleničce často identifikovat již pouhým okem. Vína jsou totiž typicky velmi světlého rubínového až cihlového odstínu. Je to dáno nízkým obsahem barviv ve slupkách bobulí. Pinot noir je téměř vždy suché víno, které v ústech působí lehčím či středně plným dojmem. Víno má obvykle osvěžující a přítomnou kyselinu, ale spíše nižší třísloviny. Ve vůni a v chuti lze nalézt tóny jahod, malin, třešní, květů růže nebo fialek. Někdy se také objevuje náznak koření a kávy, v případě starších vín pak tóny lesního porostu, kůže nebo hub.


Jak si vychutnat Pinot noir

Pokud máte láhev kvalitního Pinotu noir, nebojte se ji otevřít několik hodin před podáváním, v případě starších vín klidně dekantujte. Ideální teplota pro popíjení Pinotu noir by měla být kolem 13 – 15 °C. Pinot noir si nejlépe vychutnáte z větší sklenice, pokud je to možné použijte přímo sklo určené pro tuto odrůdu. Jde o široké sklenice tvaru „balón“. Tento typ skla se hodí pro červená vína burgundského typu a pro odrůdy jim příbuzné. Skleničky mají větší objem a otevřenější hrdlo. Po nalití vína nezapomeňte sklenicí zakroužit, aby se uvolnilo co nejvíce aromat.

Pinot noir a gastronomie

Pinot noir je elegantní a svým způsobem delikátní víno, které by mělo hrát s pokrmem vyrovnanou partii. Ideálně se k němu hodí jídlo, ve kterém hrají ovocné chutě a jemná kyselost. Pinot Noir je perfektním partnerem lehčích pokrmů s červeným masem, jako je jehněčí nebo vepřové. Hodí se k různým úpravám kachního masa, krůtě, ale i k výraznějším rybám, jako je losos. Porozumí si s lehčími omáčkami. Pinot noir dobře ladí s jídlem, v němž jsou cítit bylinky, houby nebo tymián.

 

Autor: Mikuláš Duda

Související produkty