Rioja - spletitá historie a cesta vzhůru do vinařského nebe

2. 11. 2022

Rioja - spletitá historie a cesta vzhůru do vinařského nebe

Rioja byla vždy známým regionem ve Španělsku pro výrobu červených vín, paradoxně však neměla zrovna nejlepší výchozí polohu pro export vín. Jak se tedy dostala až tam, kde je teď? Dlouhý proces, ve kterém hrály hlavní roli různé cesty... a to doslova.


Ve středověku těžila zdejší oblast hlavně z toho, že přes ni vedla slavná poutní cesta el Camino de Santiago. Místní vína však v té době byla uchovávána v hliněných amforách ve sklepě, a pokud se víno nevypilo, tak rychle ztrácelo na kvalitě. Nemluvě o nějakém převážení na větší vzdálenosti. To se rozhodl na konci 18.století změnit katolický kněz jménem Manuel Quintano.  Ve Francii totiž ochutnal “na vlastní jazyk” starší vína z Bordeaux, která byla ve výborné kondici. Proto se vrátil do Bordeaux a přivezl zpátky do Španělska nejen dubové sudy, ale i znalost výroby takovýchto vín. Problémem však bylo, jak už to tak občas bývá, že značně předběhl svou dobu. I když výsledná vína byla prokazatelně mnohem kvalitnější, skoro nikdo ho nenásledoval, protože všechna vína tehdy stála stejně. Technologickým procesem a zráním v sudu se však výroba prodražovala a vína tak byla méně zisková. 

Další vývoj nastal až v polovině 19. století za občanské války, kdy významný šlechtic Marques de Murrieta odešel do exilu do Bordeaux. Historie se opakovala po jeho návratu do Španělska, akorát úspěšněji, protože tehdy přesvědčil lokální vládu, aby změny ve vinařství podpořila. Když pak ke konci 19. století mšička révokaz zdecimovala francouzské vinohrady, vína z oblasti Rioja byla podobná svým stylem a vhodnou náhradou oblíbených vín z Bordeaux. Většina nových vinařství tak vznikla okolo železniční zastávky Haro, aby byla vína jednoduše transportovatelná do Bordeaux. 

Vinice Rioja Roda

Mšička révokaz však doputovala i do Španělska a společně s poklesem poptávky v Bordeaux a ztrátou zámořských kolonií se značně snížila možnost tato vína vyvážet. Občanská válka a ani skoro 40 let diktatury rozvoji vinařství zrovna nehrál do karet. Změna nastala až v polovině 70. let s novou demokratickou vládou a se vstupem do Evropské Unie v roce 1986. 

Rioja dnes a co čekat?

Od roku 1990 vzrostla plocha vinic regionu Rioja o úctyhodných 50 % na 64 000 hektarů (což je zhruba 3x plocha vinic v Česku) a za touto rostoucí popularitou stojí zejména všestrannost zdejších červených vín z hlediska stylu i párovaní s jídlem a jejich přívětivá cena v porovnání s víny z Bordeaux a Toskánska. 

Hned 88% vinic je osázeno odrůdou Tempranillo a zdejší vína budou buď pouze čistě z této odrůdy nebo cuvée odrůd Tempranillo, Garnacha a Mazuelo. Hlavním poznávacím znakem je ve vůni kombinace červeného a černého ovoce a v chuti střední kyselina i třísloviny. Nicméně výsledný styl vína ovlivňuje zejména složení cuvée, práce s dubovými sudy a zrání vína. 

Vína Roda Rioja

Ve Španělsku obecně najdeme klasifikaci vín dle doby zrání - Crianza, Reserva, Gran Reserva. Některé regiony tyto kategorie hojně využívají, nicméně samy o sobě tyto pojmy nejsou zárukou kvality pouze indikace zrání, a proto se nedivte, když tyto termíny na etiketě nenajdete. Spousta vinařství se totiž rozhodla tyto termíny nepoužívat. Je to i díky tomu, že vína z oblasti Rioja mají striktnější specifikaci než ostatní regiony a vína musí zrát v dubových sudech o velikosti 225 tzv. barrique. Mnoho producentů, kteří používají např. větší sudy tak tuto klasifikaci nemohou využít. 

 

Kategorie

Min. zrání (měsíce)

Min. zrání v sudu (měsíce)

Crianza

24

12

Reserva

36

12

Gran Reserva

60

24

 

Vinařství Luberri je příkladem vinařství, které vyznává tradiční styl výroby vín a používá zmíněné kategorie. Vlastní 35 hektarů starých vinic a jejich filozofií je minimální intervence v průběhu roku a přirozený vývoj hroznů v souladu s místním mikroklima. Nízké výnosy garantují sklizeň hroznů s dostatečnou koncentrací. Zrání vín probíhá v kombinaci francouzských a amerických sudů. Vinařství Luberri dnes v oblasti Rioja reprezentuje rodinnou produkci té nejvyšší kvality.

Naopak vinařství Roda tuto klasifikaci nepoužívá, protože si chtějí ponechat volnost v rozhodování ohledně délky zrání jejich vín a výběru sudů. Což si nijak nerozporuje s tím, že Roda patří mezi nejvyhledávanější výrobce celého Španělska. Moderní vinařství je situováno v severozápadní části Regionu Rioja, nad slavnou železniční stanicí v městečku Haro. Vinice jsou obhospodařovány dle organických postupů, sklizeň probíhá ručně. Vinifikace vín probíhá v dřevěných sudech s regulovanou teplotou, následné zrání pak ve francouzských barikových sudech. 

Autor: Michaela Kapičková