Rueda: Bílý ostrov v moři španělských červených vín

18. 7. 2023

Rueda: Bílý ostrov v moři španělských červených vín

Španělsko je známé především díky plným červeným vínům z regionů jako Rioja, Ribera del Duero nebo Priorat. V moři červeného se vymyká vinařský region Rueda, který leží zhruba 150 kilometrů severozápadně od Madridu.


Rueda je domovem odrůdy Verdejo a prakticky všechna vína, která tu vinaři vyprodukují mají bílou barvu. Rueda je synonymem svěžího suchého vína, s příjemnými tóny peckového ovoce a bylinek, ideální protipól robustním španělským červeným vínům.

Vinařský region Rueda patří do správní oblasti Castilla y León a leží vklíněn mezi vinařskými regiony Toro a Ribera del Duero, které jsou naopak známé svými červenými víny z odrůdy Tempranillo. Pro upřesnění je třeba dodat, že zhruba před 50 lety Rueda produkovala hlavně oxidativní fortifikovaná vína - stručně řečeno španělskou kopii Sherry.

Revoluci uskutečnil vinař Hurtado de Amézaga, představitel páté generace věhlasného vinařství Marqués de Riscal pocházející z oblasti Rioja Alavesa. Po svém návratu ze studií ve Francii si vytyčil jasný cíl - najít region, kde by mohla být vyráběna skvělá bílá vína. Navštívil všechny španělské regiony, a když ochutnal hrozny z odrůdy Verdejo v Ruedě, které mu připomínaly Sauvignon Blanc, bylo rozhodnuto. Jejich následná investice do tohoto regionu byla katalyzátorem proměny místních vín.

Vše se točí kolem Verdeja

Rueda se svými 13 000 hektary vinic patří mezi menší vinařské oblasti Španělska. Vinice jsou v DO Rueda vysazeny na náhorní plošině o nadmořské výšce 700 až 800 metrů nad mořem, tvořené hlavně aluviálními terasami podél řeky Duero a jejích přítoků Trabancos, Zapardiel nebo Adaja. V oblasti se vyskytují typicky hnědozemě bohaté na vápník a další minerály.

Zimy jsou v Ruedě studené a velmi dlouhé, jaro je naopak krátké a vinice tu ohrožují poměrně časté jarní mrazíky. V létě je v oblasti typicky sucho a velmi teplo. Číselně vyjádřeno, v Ruedě naprší ročně jen 300 až 500 milimetrů srážek a réva si užívá 2600 slunečních hodin ročně. Drsné podmínky znamenají, že kořeny révy jsou nuceny hledat vodu hluboko v půdě.

 Vinice v Ruedě jsou z velké části osázeny bílými odrůdami révy. Samotné Verdejo představuje 11 650 ha vinic v Rueda, tedy téměř 90 % zdejší viniční plochy. Zajímavostí jsou i velmi staré vinohrady na původních podnožích, které jsou starší 100 let. Kromě nejpěstovanější odrůdy Verdejo se tu pěstuje také Sauvignon Blanc, Chardonnay nebo Viura. Z modrých odrůd pak typické španělské odrůdy Tempranillo, Garnacha nebo francouzské odrůdy Cabernet Sauvignon a Merlot

Rueda oblast

Co je bílé víno Rueda DO? 

V roce 2020 připravilo sdružení místních výrobců některé novinky v pravidlech pro bílá vína Rueda. Dříve muselo být bílé víno tvořené minimálně z 50 % odrůdou Verdejo, nově musí alespoň polovinu vína tvořit Verdejo nebo Sauvignon Blanc, případně jejich blend. Menší podíl v bílých vínech pak mohou mít odrůdy Chardonnay a Viognier. 

Vína označená jako Rueda Espumoso jsou místní šumivá vína vyrobená tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi, s minimálně devítiměsíčním ležením na kalech. Nejméně 75 % takového vína přitom musí tvořit odrůdy Verdejo nebo Sauvignon Blanc. Novou kategorií vín Rueda jsou vína "Gran Vino de Rueda". Jde o prestižní kateogrii vín z hroznů vinic starších 30 let, s výnosem omezeným na 6 500 kg na hektar. Tato vína lze vyrábět od sklizně 2020. Poslední poměrně rozšířenou kategorií vín z oblasti Rueda jsou vína Dorado, což jsou fortifikovaná, tedy dolihovaná vína podobná Sherry, z odrůd Verdejo a Palomino Fino. 

Verdejo Rueda

Jak si vychutnat bílé víno Rueda? 

Pro bílá vína z ruedy je typická kombinace svěží kyseliny, minerální slanosti v závěru a bohatých ovocných tónů. Ve vůni a chuti můžete objevit citrusy (například citrony a limetky), bílé broskve, zelené jablko a velmi častro také exotické ovoce. V některých vínech můžete zaznamenat jemné bylinkové a minerální tóny, které dodávají další rozměr chuti těchto vín. 

Bílé víno z Ruedy před podáváním velmi dobře vychlaďte. Doporučená teplota pro podávání vína Rueda se pohybuje kolem 8-12 °C. Použijte užší a středně velké sklenice na bílé víno, případně sklenice na odrůdy jako Riesling nebo Sauvignon blanc. 

Vína z Ruedy báječně doplní lehká a svěží jídla. Jsou skvělým partnerem k pokrmům z kuřecího masa, ryb, mořských plodů, v létě si je vychutnáte v doprovodu zeleninových salátů. Verdejo z Ruedy skvěle poslouží také jako aperitiv na začátek degustačního večera. 

Kvalitní bílá vína z regionu Rueda mají střednědobý potenciál archivace, vína se mohou při zrání posouvat do tónů pražených mandlí, kandovaného ovoce nebo pomerančové kůry. Pro uložení do sklepa vyberte opravdu prémiové víno z vinařství, kvalitní Rueda pak může zrát pět až osm let.

Tradice Bodegas Cachazo

Bodegas Cachazo je velmi tradiční vinařství regionu Rueda, založené v roce 1946. Jako jeden z osmi výrobců tak stálo v roce 1989 při vzniku apelace DO Rueda. Rodina Félixe Lorenza Cachaza se věnuje pěstování révy už pět generací, aktuálně se stará o 35 hektarů vlastních vinic a dalších 190 hektarů má v nájmu. Na několika hektarech roste velmi stará i stoletá réva, ze které ve vinařství lahvují svá prestižní vína. Většinu výsadeb tvoří tradiční odrůda Verdejo, kterou doplňuje zejména odrůda Viura. Vinařství Cachazo patří mezi špičku producentů oblasti Rueda, která je dnes považována za jednu z nejzajímavějších, pro výrobu bílých vín ve Španělsku. Celkem vinařství ročně nalahvuje zhruba 1,5 milionu lahví, přičemž vlajkovou lodí je víno Carrasviñas Verdejo.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Související produkty