Slavnostní přípitek: Šumivé tipy nejen na Vánoce

14. 12. 2023

Slavnostní přípitek: Šumivé tipy nejen na Vánoce

Konec roku je čas, který trávíme v kruhu svých blízkých, rodiny či přátel. K jedinečným slavnostním chvílím patří bezesporu také sklenička kvalitního šumivého vína.


Jaké šumivé víno zvolit na přípitek na Štědrý den nebo na Silvestra? Vybrali jsme pět šumivých vín z našeho sortimentu, která bezpečně vyšperkují každý slavnostní okamžik.

 

Champagne Cuvée Camille Grand Cru

Asi nepřekvapí, že naším prvním tipem, co se týká slavnostního šumivého vína je Champagne. Cuvée Camille je novinka, kterou máme od malého rodinného BIO vinařství Vazart-Coquart. Toto cuvée, které obsahuje 20 % rezervního vína, je krásnou kombinací odrůd Chardonnay a Pinot noir. Víno potěší i příjemnou cenovkou!

Champagne

Reiler Mullay-Hofberg Riesling Brut Sekt 2018

Pokud chcete překvapit přítomné něčím originálnějším zvolte tento německý sekt z odrůdy Ryzlink rýnský. Rodinné vinařství Melsheimer sídlí na Mosele a je známé kromě typických tichých vín produkcí těch šumivých. Víno vzniklo klasickou metodou kvašení v uzavřené láhvi min. 36 měsíců. Mimořádný charakter tohoto vína podtrhuje úspěch v rámci testu časopisu Wine & Degustation, který ho v aktuálním prosincovém čísle zařadil mezi tři nejlepší německé sekty na českém trhu.

Sekt Melsheimer

Crémant de Bourgogne "Ruban Rose"

Nejen bílými šumivými víny je člověk živ. Kategorie růžových šumivých vín poslední roky zažívá obrovskou vlnu zájmu. Pro slavnostní okamžiky doporučujeme ochutnat růžový Crémant ze slavného vinařského regionu Burgundsko. Konkrétně růžový Crémant de Bourgogne od Domaine Deliance, tvořený odrůdami Pinot noir a Chardonnay. Ve skleničce elegantní lososové barvy a s bohatým perlením.

Cremant Ruban Rose

Franciacorta Saten DOCG Brut

Šumivé víno, které nadchne náročnějšího milovníka i občasného konzumenta vín? To je Franciacorta Satén. Elegantní víno, které vzniká tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi, ale které má jemnější perlení než jiná vína, je příjemně krémové a ovocné v chuti. Vinařství Mirabella je rodinný výrobce, který je špičkou oblasti Franciacorta. V tomto případě je víno 100% tvořené odrůdou Chardonnay.

Franciacorta Saten

Spumante Brut Millesimato 2018

Toskánsko, to jsou především červená vína odrůdy Sangiovese. Vinařství Felsina, které sídlí na jihu apelace Chianti Classico, ovšem tuto královskou italskou odrůdu spojuje s Pinotem noir a Chardonnay pro vznik tohoto noblesního šumivého vína. Bublinky, které potěší nejen každého fanouška italských vín, jsou tvořené 40 % Sangiovese, 25 % odrůdou Pinot Noir a 20 % Chardonnay. Tři roky zrání na kalech, elegantní a jedinečné šumivé víno.

Felsina Brut

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Související produkty