Villány: Plná červená vína z jihu Maďarska

29. 2. 2024

Villány: Plná červená vína z jihu Maďarska

Červená vína tvoří v Maďarsku sice zhruba jen 30 % produkce, jejich kvalita a renomé ovšem na mezinárodních trzích v poslední dekádě výrazně roste. Synonymem pozitivních změn je jihomaďarská vinařská oblast Villány, známá svými bohatými červenými víny.


Nevelká maďarská oblast ukrytá nedaleko chorvatských hranic, má bohatou vinařskou historii a tradici.

Villány je nejjižnější vinařská oblast Maďarska, vzdálená dvě hodiny jízdy autem od Budapešti. Vinařská oblast se skládá ze 17 měst a vesnic – centrem je samotné Villány. Plocha zdejších vinic dosahuje 2400 hektarů, réva roste na mírně zvlněných kopcích a svazích.  Vinařství ve Villány vděčí za mnohé německým zemědělcům, kteří se zde ve velkém usadili v 18. století. Dnes je Villány jednou z nejoblíbenějších a nejvíce dynamických vinařských oblastí v Maďarsku.

Historie

Historie pěstování révy sahá ve Villány až k Římanům, kteří této oblasti vládli od 1. století našeho letopočtu. Maďarské kmeny pokračovaly ve výrobě vína v 10. století, stejně jako panonští Avarové a Slované. Útlum přišel až s nástupem Osmanské říše, která 1526 zničila maďarskou armádu a zahájila 150 let trvající okupaci.

Po osmanské vládě, která skončila v roce 1687, habsburští králové a feudální statkáři naverbovali tisíce německých farmářů, aby znovu osídlili jižní Uhry. Zajímavé je, že v roce 1880 tvořili Maďaři pouze devět procent obyvatel Villány. Němečtí osadníci pomocí lepších technik a dovezených odrůd vinné révy oživili lokální výrobu vína. Tehdejší kvalita místních vín byla vysoká, v 19. století se vína z Villány vyvážela do světa.

Naopak 20. století bylo dobou turbulentních změn a úpadku Villány. Celoevropská epidemie fyloxéry zničila také vinice ve Villány. Po roce 1945 došlo k masivnímu odsun německého obyvatelstva, včetně vinařů. Následovalo několik desítek let komunismu, kdy vznikala v Maďarsku velká zemědělská družstva a kvalita produkce nebyla vysoká. Po roce 1989 se vinařský obor začíná znovu stavět na vlastní nohy a přichází nové vinařské projekty a generace vinařů.

Klima a půda

Tvar vinařské oblasti Villány připomíná tvar celého Maďarska. Jde o podlouhlou zónu, ve které se vinice táhnou v pásu asi 25 kilometrů od východu na jih. Velká část vinic si užívá orientace na jih a ve zdejším až Středomořském klima si tak užívá dostatečného slunečného záření.

Nedaleko od Villány je chorvatská hranice a místní klima oteplují horké větry vanoucí z jihu. Léta tu jsou dlouhá a teplá, zimy kratší, i když studené. Hrozny modrých odrůd mají ve Villány konstantní a dobré podmínky pro ideální dozrávání. Podloží zdejších vinic je bohaté na vápenec, ve vrchních partiích je kombinace spraše a hlíny.

Charakteristická vína z Villány

Villány je vinařská oblast známá pro plná a komplexní červená vína. Ta ostatně tvoří až 85 % produkce zdejších vín. Ve většině vinařských regionů Maďarska je poměr bílých a červených spíše obrácený. Zdejší podmínky svědčí modrým odrůdám z Bordeaux. Velké renomé si místní vinaři vybudovali víny z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Cabernet Franc. Přitom poslední jmenovaná má ve Villány speciální postavení a zdejší apelace umožnuje produkovat prémiová vína s označením Villány Franc DHC.

Skupinu francouzských odrůd ve vinohradech doplňují odrůdy jako je Frankovka nebo Modrý Portugal. V minulosti měla ve Villány významné postavení také modrá odrůda Kadarka, díky problematickému pěstování byla ale postupně nahrazena jinými odrůdami.

Jaký je styl červených vín z Villány? V 90. letech šlo vinařům dle tehdejších trendů především o to, ukázat ve vínech svaly a robustnost. Vína měla vysoký alkohol a v chuti byl výrazný otisk po zrání v dubových sudech. Poslední dekádu dochází k mírné proměně zdejšího stylu směrem k vyváženějším a pitelnějším vínům, i když při zachování komplexnosti chuti. Používání dubových sudů je nyní střídmější, vínům nechybí příjmená kyselost podporující jejich pitelnost. Kromě červených vín ve Villány najdete i řadu zajímavých růžových vín.

Jaký je rozdíl mezi červenými víny z Villány a Szekszárd?

Obě dvě vinařské oblasti Maďarska jsou známé červenými víny. V Szekszárd vinaři produkují mimo jiné známá červená cuvé „býčí krev“ (Egri Bikavér). Klíčový rozdíl spočívá v používaných odrůdách. Vína z Szekszárd jsou většinou o odrůdě Frankovka (Kékfrankos), zatímco ve Villány dominují vínům francouzské odrůdy z Bordeaux. Typicky vápencová půda ve Villány přidává místním vínům na komplexnosti chuti, červená vína z Szekszárd jsou většinou přístupnějšími v mladém věku.

Vinařství Sauska

Doporučená vinařství ve Villány

Milovníci červených vín mají ve Villány z čeho vybírat. Mezi aktuálně nejzajímavější vinařství určitě patří jména jako Gere Attila, Wunderlich Winery, Bock Estate nebo Weingut Wassmann. Ikonickým vinařstvím z Villány je i Sauska.

Vinařství založil ve Villány Christian Sauska v roce 2008. Jeho rodina má dlouhou tradici pěstování révy, výrobě bílého vína se věnoval již pradědeček Christiana Sausky. Na 80 hektarech vinic ve Villány  má Christian Sauska vysazenu kombinaci lokálních maďarských a mezinárodních odrůd: Kadarka, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc nebo Merlot. V sortimentu vinařství jsou čistě odrůdová vína i cuvée typická pro produkci vinařství Sauska. Vína můžete ochutnat v soritmentu online vinotéky OKvíno.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

 

Související produkty