Vína Pálava: Kde se vzala, a proč jsou tak populární?

20. 9. 2022

Vína Pálava: Kde se vzala, a proč jsou tak populární?

Pokud byste mezi odrůdami révy vinné vysazenými v tuzemsku hledali nějakou zářící hvězdu poslední dekády, byla by to Pálava.


Prakticky každý vinař na Moravě potvrdí, že turisté a návštěvníci se často ptají po vínech této příjemně vonící odrůdy. S ohledem na její popularitu není překvapením, že Pálava už delší řádku let vévodí žebříčku odrůd v nových výsadbách a svou pozici nehodlá jen tak přepustit.

Pálava vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller-Thurgau. Počátek jejího šlechtění se datuje do 50. let minulého století a „na svědomí“ ho má Ing. Josef Veverka (podobně jako odrůdu Aurelius). Všeobecně rozšířenému Müller-Thurgau dodal sexy štych aromatického Tramínu a výsledkem jsou osobitá a hodně pitelná vína. Do Státní odrůdové knihy byla Pálava zapsána v roce 1977.

Aktuálně se v tuzemsku pěstuje zhruba na 700 hektarech vinic a jen v letech 2017 až 2020 bylo nově vysazeno 200 hektarů Pálavy. Nejvíce se Pálava pěstuje v Mikulovské vinařské podoblasti, s odstupem pak na Znojemsku a Velkopavlovicku. Naopak ve vinařské oblasti Čechy ji ve vinohradech prakticky nenajdete. Kromě vinařů na Moravě pak s Pálavou pracují také někteří jejich kolegové na Slovensku.

Vinice

Proč je u konzumentů tak oblíbená? Na tuto otázku mi před časem velmi trefně odpověděl jeden znojemský vinař: „Pálava je víno většinou s příjemným obsahem cukru i aromatikou. Název Pálava navazuje atmosféru jižní Moravy a dobře se pamatuje. V neposlední řadě je to, že většinou tato odrůda nemá příliš kyselin, což je pro zákazníky obecně velmi příjemné.“

Benefitem odrůdy Pálava, který přispívá k její popularitě, je široká škála stylů, ve které vinaři vína produkují. Od příjemně svěžích suchých vín až po sladké výběry z hroznů nebo výběry z bobulí. Jednou vína voní více do tropického ovoce, podruhé jsou hodně tramínově kořenitá. Zapomínat nelze ani na proměnlivost ročníků, které se do výsledných vín také velmi znatelně otiskují. Každopádně vinaři musí hlídat obsah kyselin v moštu a víně, aby finální víno zůstalo svěží a příjemně pitelné. Vzhledem ke svému výraznému a specifickému aromatickému profilu nejčastěji Pálava končí v lahvích jako čistě odrůdové víno. Jen výjimečně ji vinaři spojují s dalšími odrůdami.

Co čekat od Pálavy ve skleničce?

Vína Pálava jsou často lahvována s menším či větším zbytkovým cukrem. Ve finále mohou být suchá, polosuchá až polosladká. Záleží na konkrétním ročníku a stylu vinaře, který v případě Pálavy preferuje. Pokud máte rádi suchá vína, určitě vyzkoušejte Pálavu z vinařství Sonberk nebo třeba z vinařství Oulehla (Regina Coeli).

Pálava patří mezi odrůdy, které ve skleničce můžete rozpoznat hned na první přivonění. Je to doslova parfém ve skleničce. Většinou má výrazné aroma, které připomíná vůni Tramínu, působí květinovo-kořenitým dojmem. Ve vínech můžete ve vůni a chuti objevit tóny exotického ovoce, ale také meruňky, tóny žlutého melounu nebo pomerančové kůry. Někdy se objevují tóny bílých květů a exotického koření. Pálava mívá o něco vyšší kyselinu než Tramín, ale celkově je její hodnota spíše středně vysoká. Alkohol u těchto vín může být středně vysoký až vysoký.

Jak si vychutnat víno Pálava?

Vína odrůdy Pálava podávejte dobře vychlazená na teplotu kolem 10 až 12 °C, do klasické menší sklenice na bílé víno. Vína této odrůdy většinou nejsou určena k archivaci a nejlépe si je vychutnáte do dvou či tří let od ročníku sklizně uvedeného na etiketě.

Pálavu můžete napárovat s výraznějšími a staršími sýry, nebo se sýry s modrou plísní. Hodí se k jemným paštikám nebo k Foie Gras. Vína mohou fungovat i v doprovodu některých pečených jídel, jako je například kachna na pomerančích. Díky exotickým a výrazným tónům které někdy mohou připomínat liči, pupeny růže nebo koření se vína hodí k výraznějším pokrmům asijské kuchyně (butter chicken, pad thai).

Související produkty