Vína z Bordeaux: Co potřebujete vědět o jednom z nejpopulárnějších vinařských regionů

4. 10. 2023

Vína z Bordeaux: Co potřebujete vědět o jednom z nejpopulárnějších vinařských regionů

Bordeaux je slavný vinařský region, místo s dlouhou vinařskou historií a zajímavou paletou vín. V Bordeaux vznikají některá z nejdražších vín světa, ale také mnoho vín, která končí v regálech supermarketů.


I vzhledem k tradici značení vín podle jednotlivých lokálních apelací a ne prostřednictvím odrůd, může být pro některé milovníky vín Bordeaux nesrozumitelným regionem. Po přečtení tohoto článku s našimi tipy se v budete v regionu Bordeaux orientovat mnohem lépe.

Od severu k jihu má vinařský region Bordeaux více než 200 kilometrů, a od západu na východ více než 100 kilometrů. Bordeaux je tak s 114 000 hektary vinic jedním z nejvýznamnějších AOC vinařských regionů Francie. Například Burgundsko, které se svým významem k Bordeaux často přirovnává, je velikostí zhruba pětinové.

Bordeaux leží v těsné blízkosti pobřeží Atlantského oceánu, který má výrazný vliv na zdejší klima. Vinice jsou vysazeny v nadmořské výšce od pár metrů nad mořem, až po zhruba 150 metrů nad mořem. V Bordeaux tedy nenarazíte na žádné příkré svahy nebo terasovité vinice.

Vinice Chateau Dauzac

Region Bordeaux je tvořen 65 různými apelacemi. Nejzákladnější a nerozšířenější kategorií zdejších vín jsou vína označovaná jako Bordeaux nebo AOC Bordeaux Superiér. Tyto dvě obecné apelace pokrývají více než polovinu všech vinic v Bordeaux. S víny se často setkáte ve velkých distribučních sítích. I tady lze narazit na krásná a zajímavá vína, ale více než v jiných případech platí, že je potřeba vybírat.

Podle čeho s řídit? O kvalitě vína může napovědět cena, pokud kupujete Bordeaux s cenou 100 – 150 Kč, většinou nelze čekat zázraky, využít můžete také mobilní aplikace jako Vivino, které po naskenování etikety nabízí uživatelská hodnocení konkrétních vín, nápovědou o kvalitě může být také vysoké bodové hodnocení od některého z renomovaných kritiků nebo publikací.

Levý a Pravý břeh

Vinařský region Bordeaux lze zjednodušeně rozdělit na dvě části, nazývané Pravý břeh a Levý břeh. Označení odkazuje na jejich polohu, podle toho, na kterém břehu řeky Gironde se nachází. Každý břeh má odlišné klima a půdu. Levý břeh je známý pro své teplejší klima a převládající štěrkovou půdu, zatímco Pravý břeh má mírně chladnější klima a spíše jílovitou půdu.  Tyto faktory vedou k rozdílnému stylu vín, který je do velké míry dán i jiným složením používaných odrůd.

Na Levém břehu dominuje odrůda Cabernet Sauvignon, kterou prakticky vždy ve vínech doplňuje v menším měřítku odrůda Merlot. Na Pravém břehu naopak hraje první housle Merlot, zdejší podmínky mu skvěle vyhovují. V některých vínech pak na Pravém břehu Merlot doplňuje odrůda Cabernet Franc.

Odrůdový mix

Bordeaux může být komplikovanější na pochopení z pohledu velkého množství apelací, odrůdově to ale tak složité není. Vůbec nejrozšířenější odrůdou v Bordeaux je odrůda Merlot. Ta je ostatně v Bordeaux doma, má zde původ a dnes je vysazena hned na 70 000 hektarech místních vinohradů. Druhou nejdůležitější odrůdou, co se hektarové plochy týče, je Cabernet Sauvignon a velkou trojici doplňuje ještě Cabernet franc. Pokud si tedy koupíte víno z Bordeaux, bude v drtivé většině případů založeno na těchto odrůdách a podle toho, zda bude z Levého nebo Pravého břehu, bude ve víně dominovat Cabernet Sauvignon nebo Merlot.

Velmi malé výsadby dnes v Bordeaux mají odrůdy jako Malbec, Carmenere nebo Petit Verdot. Dříve více rozšířené odrůdy postupně přepustili své místo výše zmíněným odrůdám. Červená vína tvoří bezmála 90 % produkce vín v Bordeaux.

Hrozen Cabernet Sauvignon

Bordeaux nejsou jen červená vína

Zhruba desetinovým podílem jsou v Bordeaux zastoupena bílá vína a bílé odrůdy. Ani tady to není příliš komplikované. Hned 92 % bílých výsadeb v Bordeaux je věnováno dvěma odrůdách – Sauvignon blanc a Sémillon. Podobně jako v červených vínech, i v bílých je Bordeaux nejčastěji blend, tedy kombinace obou odrůd. Zatímco Sauvignon blanc dává vínům svěžest a výraznou aromatiku. Sémillon podporuje dlouhověkost bílých vín. Bílá vína byla v minulosti v produkci Bordeaux zastoupena mnohem výrazněji, než je tomu v současnosti. Skvělá bílá vína z Bordeaux pochází například z apelace Pessac-Léognan.

Klasifikace vín z roku 1855

Veledůležitým momentem v historii byl rok 1855, kdy se konala světová výstava v Paříži (Exposition Universelle de Paris). Obchodní komora v Bordeaux požádala místní obchodníky s vínem, aby sestavili klasifikaci vín z této oblasti na základě kvality, ceny a terroir, která bude prezentována o dva týdny později na světové výstavě. Podobné roztřídění existovalo neformálně již předtím, nicméně tímto krokem se postupně stalo oficiálním. Do klasifikace bylo zahrnuto 58 châteaux z levého břehu - 57 z nich se nachází v oblasti Médoc a 1 v Graves. Roztřídili je do 5 různých kategoriích podle kvality tzv. Cru:

  • Premières Cru (4 châteaux)
  • Deuxièmes Cru (12 châteaux)
  • Troisièmes Cru (14 châteaux)
  • Quatrièmes Cru (11 châteaux)
  • Cincquièmes Cru (17 châteaux)

Chateau Dauzac

Nejznámější apelace z Bordeaux

Co se týká prestiže a špičkové kvality, má Levý břeh v Bordeaux přeci jen navrch. Ostatně klasifikace vín z roku 1855 se týkala právě vín z Levého břehu.

Mezi nejprestižnější apelace této části Bordeaux patří

  • Pauillac
  • St. Estèphe
  • St. Julien
  • Margaux
  • Pessac Leognan

Stylisticky se vína z jednotlivých apelací liší zejména s ohledem na detaily v odlišném terroiru.

Z Levého břehu pochází také vína s označením Cru Bourgeois. Jde o vína, která mají přísnější podmínky než obecná Bordeaux nebo AOC Bordeaux Superiér a kvalitou je většinou převyšují. Jejich cena pak nedosahuje hodnot velkých vín z nejvýznamnějších oblastí Levého břehu. Všechna vína na Levém břehu jsou směsi s převahou odrůdy Cabernet Sauvignon.

Vína z Levého břehu jsou známá svou schopností stárnout a vyvíjet se po mnoho let nebo dokonce desetiletí! S věkem se vína stávají jemnějšími a získávají tóny krabice od doutníků, cedrového dřeva, kůže, kouře, tabáku nebo lesního podrostu.

Nejlepší Merloty jsou z Pravého břehu

Máte rádi odrůdu Merlot? Tak tady jste správně, na Pravém břehu najdete nejlepší vína na světě vyrobená z Merlotu. Někdy vinaři v Bordeaux tvoří vína jako 100% Merlot, jindy ho kombinují s menším podílem odrůdy Cabernet Franc.

Dvě nejslavnější apelace na Pravém břehu jsou

  • St. Emilion
  • Pomerol

Půdy v této části Bordeaux jsou převážně jíly a vápencem, s trochou štěrku a písku.

Také vína z Pravého břehu mohou krásně zrát v láhvi. V místních vínech se objevuje kombinace jemných tříslovin a tónů šťavnatých černých třešní, lékořice, černých a červených švestek, čokolády nebo tónů květin. S delší archivací ve vínech najdete více tabáku, tónů připomínajících lanýže, hořkou čokoládu nebo tóny zemitosti a lesního podrostu.

Jak si vychutnat červená vína z Bordeaux

Červené Bordeaux podávejte při teplotě kolem 14 - 16°C, použijte dostatečně velkou sklenici, ve které se naplno rozvine charakter vín. Mladé ročníky vín otevřete s předstihem několika hodin, případně je můžete před konzumací dekantovat. Záleží na konkrétním víně a ročníku. Určitě víno přelijte do karafy, pokud bude působit aromaticky a chuťově zakřiknutě a nevýrazně.

Obecně platí, že čím dražší je víno, tím více času může potřebovat, než se otevře do své optimální podoby. Méně kvalitní a levná vína většinou dekantaci nepotřebují. Dekantace umožňuje vínu změkčit se a otevřít svou vůni.

Červené víno z Bordeaux se skvěle hodí všem druhům klasických masových pokrmů, telecího, vepřového, hovězího, jehněčího masa. Bude dobře pasovat také ke kachně nebo ke zvěřině. Suché bílé Bordeaux víno je perfektní s mořskými plody, sushi, všemi druhy mořských plodů, kuřecím masem.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Související produkty