Vína ze Znojemska

11. 4. 2024

Vína ze Znojemska

Znojmo a Mikulov, to jsou nejvýznamnější vinařská centra Moravy. Znojemská vinařská podoblast je nejzápadnější ze čtyř moravských vinařských oblastí, zdejší produkce je vyhlášená zejména bílými víny.


Milovníci vína si oblíbili znojemské Ryzlinky rýnské, aromatické Sauvignony blanc a příjemná ovocná vína odrůdy Veltlínské zelené. Poblíž Znojma najdete také úchvatnou přírodu v podobě Národního parku Podyjí s historickou viniční tratí Šobes, stejně jako moderní architektonická vinařství jako je vinařství Thaya.

S viniční plochou 3530 hektarů je Znojemská vinařská podoblast nejmenší ze čtyř moravských podoblastí. Město Znojmo ale vždy bylo významným vinařským střediskem, což dokládá spleť dlouhých chodeb vinných sklepů přímo pod městem. Celkem je na Znojemsku 91 vinařských obcí, mezi které patří Ivančice, Miroslav, Dolní Kounice, Nový Šaldorf, Chvalovice, Hnanice, či Lechovice.

Historie znojemských vín

Vinná réva se Moravu podobně jako například do Německa dostala díky římským legiím. Archeologické doklady o pěstování révy ale pochází až z doby Velkomoravské říše. Nositelem vinařských znalostí a rozvoj pěstitelských postupů měly následně po staletí kláštery, v případě Znojma to byli premonstráti sídlící v Louckém klášteře. Koncem 13. století byl ve Znojmě založen vinařský cech. Až do 16. století se znojemskému vínu dařilo a dodávalo se na královský dvůr.

Terroir pro bílá i červená vína

Znojemsko leží v dešťovém stínu Českomoravské vrchoviny tvořené prahorními útvary. Na jejich výběžcích zejména v severní části podoblasti vznikly kamenité půdy, spraše a půdy bohaté na vápenec. Mimořádně se na Znojemsku daří odrůdám jako je Ryzlink rýnský nebo Veltlínské zelené.

Kromě bílých vín je ale Znojemsko známé i červenými víny. Velmi známou lokalitou jsou z tohoto pohledu Dolní Kounice. Zdejší terroir dává vzniknout jedinečným minerálním vínům odrůd Frankovka, Svatovavřinecké nebo Pinot noir. Vinice tu rostou na skalnatém podloží, jehož základem je starohorní, 700 milionů let starý, granodiorit. Masivní skála, která je starší než podloží v Bordeaux, starší než podloží v Burgundsku a starší než pálavské vápence.

5 nejpěstovanějších odrůd na Znojemsku:

  1. Veltlínské zelené (370 hektarů)
  2. Ryzlink rýnský (270 hektarů)
  3. Sauvignon blanc (256 hektarů)
  4. Muller-Thurgau (254 hektarů)
  5. Svatovavřinecké (179 hektarů)

Nejstarší VOC v České republice

Znojemská vinařská oblast a její vinaři byli průkopníky v zavádění apelačního systému značení vín v České republice. Znojemská vinařská podoblast zavedla v roce 2009 první apelační systém v České republice – VOC Znojmo. Toto označení se týká vín ze tří bílých odrůd - Sauvignonu, Ryzlinku rýnského a Veltlínského zeleného, případně jejich cuvée. Od roku 2013 se apelační systém VOC Znojmo rozrostl o exkluzivní Královskou řadu, jejíž vína mají velký potenciál ke zrání na lahvi. Aktuálně má spolek VOC Znojmo 22 členů, začátkem roku 2024 se posledním vinařstvím, které vstoupilo do sdružení, stalo vinařství Halkoci.

Moderní vinařská architektura na Znojemsku

V posledních letech se na Znojemsku rozvíjí vinná turistika a některá z vinařství investují do moderních vinařských provozů. Nedaleko vinice Šobes stojí moderní vinařský areál vinařství Vinice Hnanice, poblíž Znojma pak architektonicky zajímavě pojaté vinařství Lahofer a posledním střípkem do mozaiky je areál vinařství Thaya na okraji obce Havraníky. Projekt, který kombinuje výrobní prostory, degustační sklepy, apartmány nebo hotel, vznikl z pera architektonického studia Jakuba Ciglera. Srdce vinařství tvoří objekt restaurace a administrativní části vinařství, vytvořený z původní sýpky, která na místě stála.

Základní filozofií vinařství je respekt k přírodě a úcta k regionu, což koneckonců potvrzuje i název vinařství, který v němčině znamená řeku Dyji. Vinařství hospodaří na 105 hektarech vinic se zaměřením na klasické znojemské odrůdy, jako Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský nebo Sauvignon blanc. Hrozny těchto odrůd jsou také vždy sbírány ručně, bez použití mechanizace.

Vinařství Thaya je v současnosti jedno z nejvýraznějších vinařství ze Znojemska a držitel prestižního ocenění Vinařství roku 2023. Vína z vinařství Thaya najdete v sortimentu online vinotéky OKvíno.

Související produkty