Ženy vinařky a jejich vína

21. 9. 2023

Ženy vinařky a jejich vína

Po staletí bylo vinařství oborem, kde více méně dominovali muži. V průběhu 20. století však začaly ženy více pronikat do profesionálního světa vína a dnes je běžné, že zastávají klíčové pozice ve vinohradě, sklepě nebo marketingu a prodeji vín.


Ženy jsou majitelkami vinařství či ředitelkami vinařských spolků a asociací. Skvělé vinařky samozřejmě nechybí ani v portofoliu vinotéky OKvíno, pojďme si pět z nich představit.

Birgit Eichinger (Weingut Birgit Eichinger)

Birgit Eichinger je jednou z nejvýraznějších vinařských osobností Rakouska. Své vinařství založila v roce 1992 s 3,5 hektary vinic v rámci regionu Kamptal. Plocha vinic se postupně rozrostla až na 16 hektarů, na kterých je ze 70 % vysazena rakouská královská odrůda Grüner Veltliner, tedy Veltlínské zelené, doplněná z 20 % Ryzlinkem rýnským a zbylých 10 % se zhruba stejným dílem dělí mezi Chardonnay a Roter Veltliner. Stejně jako mnoho dalších vinařů, i Birgit Eichinger klade důraz na udržitelné vinohradnictví a vinařství. Snaží se minimalizovat negativní vliv na životní prostředí a zachovávat biodiverzitu v oblasti svých vinic. Birgit Eichinger nyní ve vinařství podporuje její dcera Gloria.

Doporučujeme ochutnat: Ried Heiligenstein Erste Lage Riesling 2021

Jeden z nejlépe hodnocených Ryzlinků rýnský ročníku 2021 v Rakousku, podle ročenky Falstaff. Víno z vyhlášené polohy Heiligenstein. Ve vůni s bohatou paletou tónů od citrusových plodů, přes broskve až po luční květy. V chuti opravdu charakteristický Ryzlink s vyšší kyselinou a výrazným ovocným projevem. Velký potenciál pro zrání na lahvi.

Massimiliana Spinola (Castello di Tassarolo)

Velmi tradiční vinařství z italského Piemontu od svého otce převzala Massimilana Spinola v roce 2005. Massimiliana vystudovala filozofii a umění v Janově a následně strávila nějaký čas v New Yorku prací ve světě současného umění. Poté strávila dva roky v Londýně, kde dokončila magisterské studium výtvarného umění, přičemž pracovala a vystavovala jako fotografka a malířka. Během svého uměleckého života Massimiliana pomáhala svému otci na rodinném panství Castello di Tassarolo.

Poté, co vinařství definitivně převzala, začala s jeho konverzí na bio a biodynamické zemědělství. Celkem vinařství disponuje 20 hektary vinic, na kterých jsou vysazeny odrůdy Cortese di Gavi, Barbera a Cabernet Sauvignon. Kromě biodynamických preparátů se vinařství ve vinicích spoléhá na pomoc koní plemene Comtois.

Massimiliana Spinola

Doporučujeme ochutnat: Gavi "Il Castello" DOCG 2020

Gavi je asi nejslavnější bílé víno z Piedmontu. V tomto případě jde o organické víno, z pečlivě vybraných a ručně sklizených hroznů. Vůně je hluboká a vrstevnatá s tóny citrónu, grepu, bílé broskve nebo bílých květin. Víno je plnější v ústech, je seriózní a delikátní v nejmenším detailu. V chuti naleznete kombinaci bílých peckovin a exotického ovoce, doplněnou o jemnou medovost. Hodně šťavnaté, se svěží kyselinou a delší dochutí.

Dominika Černohorská (Vinařství Plenér)

Dominika je energická a nepřehlédnutelná osobnost na tuzemské vinařské scéně. Po studiu na vinařské vysoké škole v Lednici a sbírání zkušeností ve větších vinařstvích si splnila sen a v roce 2016 s kamarádem založili malé vinařství Plenér. Vinařství Plenér disponuje třemi hektary vlastních vinic v katastru obcí Klentnice, Bavory a Pavlov. V sortimentu pak najdete vína odrůd Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené, Chardonnay, Pinot Blanc nebo Merlot. Vína vznikají v nově zrekonstruovaném sklepě v Pavlově, fermentují a zrají v nerezových tancích a dřevěných sudech. Zajímavostí je pak dřevěné vajíčko určené pro zrání některých prémiových vín. Vajíčko je vyrobené ze slavonského dubu, má objem 600 litrů a vinařství si ho nechalo dovézt ze Slovinska. Vinařství Plenér se v loňském roce probojovalo až do finále soutěže Vinařství roku České republiky. „Mým největším přáním je vytvářet vína, která v lidech vzbudí pozitivní emoce,“ říká Dominika Černohorská. 

Dominika Černohorská

Doporučujeme ochutnat: Cuvée Tři 2019

Cuvée Tři je víno ze dvou burgundských odrůd, které fermentovalo a následně zrálo ve třech různých nádobách. Tvary těchto nádob jsou v podobě piktogramů nakresleny na láhvi. Část vína zrála v dřevěném sudu ve tvaru vajíčka, další v nerezovém tanku a třetí ve velkém dubovém sudu.

Miriam Caporali (Tenuta Valdipiatta)

Tenuta Valdipiatta je respektované organické vinařství produkující slavná vína Vino Nobile di Montepulciano z Toskánska. Valdipiatta byla založena v roce 1973 a v polovině 80. let panství koupil Giulio Caporali. Miriam začala pracovat se svým otcem již v roce 1997 a na svou budoucí roli ve vinařství se připravovala, vystudovala obchodní administrativu na univerzitě v Římě a poté absolvovala vinařskou stáž v Bordeaux. V roce 2002 správu vinařství od svého otce definitivně převzala.

Všechna vína Tenuta Valdipiatta pochází z hroznů révy vysazené na 30 hektarech vinic v majetku vinařství. Hned 80 % vinic je věnováno odrůdě Sangiovese, které se tu lokálně říká Prugnolo Gentile. Dalšími pěstovanými odrůdami jsou Canaiolo Nero, Mammolo a mezinárodní odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot Nero. Dvě nejdůležitější Cru vinařství nesou název Sanguineto a Vigna d'Alfiero. Od roku 2018 jsou všechny vinice Tenuta Valdipiatta certifikované jako BIO. Podle Miriam Caporali lze totiž opravdu jedinečné a chuťově ušlechtilé víno vyprodukovat pouze z organicky obhospodařovaných vinic s citlivým přístupem ke krajině a přírodě. „Snažím se vyrábět vína, která jsou příjemná, uhlazená v chuti a přístupná dříve, ale s dobrým potenciálem zrání.“

Miriam Caporali

Doporučujeme ochutnat: Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2019

Nejdůležitější víno v sortimentu vinařství, klasický styl Vino Nobile di Montepulciano. Víno láká intenzivní a rafinovanou vůní, ve které objevíte tóny černých třešní, švestek, borůvek nebo fialek, orámovaných jemnými tóny tabákem a pepře. Chuť je komplexní, strukturovaná, s výraznými tóny kandovaných borůvek, švestek a černých třešní v kombinaci se sametovými a dobře integrovanými tříslovinami.

Magdalena Pratzner (Falkenstein)

Rodinné vinařství Falkenstein bylo založeno v roce 1989, když se manželé Bernadette a Franz Pratznerovi rozhodli místo pěstování ovoce věnovat výrobě kvalitního vína. Vinařství stojí na příkrém kopci v nadmořské výšce 900 metrů nad mořem, zhruba 10 kilometrů od Merana v jednom z údolí Jižního Tyrolska. Magdalena se do chodu vinařství zapojila v roce 2019 poté, co se rozhodla přejít ze studia politologie na enologii na univerzitě ve Vídni. Následně stihla několik vinařských stáží napříč světovými vinařskými oblastmi. Dnes pod dohledem svého otce Franze zodpovídá za produkcí vín Falkenstein a je i hlavní tváří vinařství.

Vlajkovou odrůdou vinařství je Riesling, který ve zdejších podmínkách produkuje mimořádně svěží a minerální vína. Dalšími odrůdami z portfolia vinařství jsou Pinot Blanc, Sauvignon a Gewürtztraminer. Jediným červeným vínem v nabídce je Pinot noir. Vinařství maximálně respektuje terroir a klimatické podmínky svých vinic a zachovává si čistě rodinný charakter. Spolu s Magdalenou se do provozu úspěšného rodinného vinařství zapojuje i její sestra Michaela.

Magdalena Pratzner

Doporučujeme ochutnat: Riesling Alto Adige Val Venosta DOC 2019

Víno, které proslavilo vinařství Falkenstein, krásný suchý Ryzlink rýnský. Vůně je doslova uhrančivá, s typicky odrůdovými tóny žlutých jablek, citrusů a květin. Žádného milovníka Ryzlinku rýnského tento „parfém“ nemůže nechat klidným. Chuť je krásně šťavnatá, středně plná a uhlazeně elegantní. Vysoce pitelné a návykové víno, lepší Riesling se v Itálii těžko hledá.

 

Autor: Mikuláš Duda DipWSET