Marchesi Alfieri

Barbera d'Asti Superiore "Alfiera" DOCG 2020

0,75 l

890 Kč s DPH
+
Skladem méně než 10 ks
Obsah alkoholu
15 %
Zrání
18 měsíců v sudech z francouzského a slavonského dubu
Potenciál vína
určené k uložení
Odrůda
Barbera

Popis a vlastnosti

Vlajková loď vinařství, víno plné, komplexní a elegantní. Alfiera je 100% Barbera, jejíž základem jsou hrozny ze staré vinice vysazené v roce 1937. Před nalahvováním víno zrálo 18 měsíců v barikových a v 500 litrových sudech. Barva vína je tmavě rubínová, ve vůni najdete paletu tónů připomínajících zralé třešně, maliny nebo švestky. Chuť je krásně sametová, vláčná, jemně kořeněná s tóny vanilky a kávy a s dlouhým ovocným projevem. Víno má velmi pěknou strukturu, která se dále rozvíjí zráním vína v lahvi.

Druh vína: suché

Barva vína: červené víno

Oblast: Piemont

Ideální teplota: 14  - 16 °C

Vinice: Víno pochází z historické vinice v majetku vinařství Marchesi Alfieri. Réva tu dosahuje věku až 80 let. Velmi omezené výnosy zhruba 1,0 - 1,2 kg hroznů na keř. Hrozny se sklízejí ručně do malých beden v druhé polovině září.

Sklep: Výběr a kontrola perfektně zralých hroznů na třídícím stole s následným šetrným odstopkováním a drcením. Fermentace probíhá v nerezových tancích při teplotě 28 - 30 °C po dobu 12-15 dnů. Jablečno-mléčná fermentace probíhá v dřevěných sudech a provádí se battonnage. V sudech z francouzského dubu (Allier a Tronçais) víno následně zraje zhruba rok a půl.

Kdy vypít: 2023 - 2030

Doporučení v gastronomii: Pokrmy z červeného masa, sýry s modrou plísní.

Přečtěte si na našem blogu: Barbera: Znovuzrozená hvězda Piemontu

Odrůda

  Barbera

V regionu Piemonte, kde má svůj původ, zaujímá Barbera svou rozlohou vinic nejvýznamnější pozici. Je tu známa již od středověku a pěstuje se především v provinciích Asti a Alessandria. Dnes se odrůda pěstuje také v jiných regionech Itálie, včetně Lombardie a regionu Emilia-Romagna. Vína odrůdy Barbera poznáte podle typicky vyšší kyseliny, bohatého ovocného charakteru a typicky nízkých tříslovin. Ve skleničce mají obvykle středně tmavou barvu a svěží, živou chuť. Na nose můžete očekávat tóny čerstvého ovoce, jako jsou třešně, ostružiny a borůvky, doplněné kořeněnými a bylinnými nuancemi. Barbera je považována za univerzální odrůdu, která se používá k výrobě různých typů vín. Od lehkých a svěžích vín určených ke konzumaci mladých až po vína s vyšším obsahem alkoholu a komplexnější chutí, která jsou určena k delším stárnutím. Nejznámějšími a nejuznávanějšími víny vyrobenými z Barbery jsou Barbera d'Asti, Barbera d'Alba a Barbera del Monferrato.

Tip sommeliera

"Apelační zákon pro vína Barbera d´Asti DOCG nařizuje použít minimálně 90 % odrůdy Barbera a zbylých 10 % můžou víno doplnit další místní odrůdy Freisa, Grignolino a Dolcetto v libovolném poměru. "

Hodnocení zákazníků

Ohodnoťte tento produkt

Hodnotit mohou pouze registrovaní zákazníci po přihlášení.
Pokud u nás nemáte účet, můžete se registrovat zde.
Přihlášení

Další vína z vinařství

Naposledy navštívené

100 %
zboží skladem v Praze

Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.

Sleva 200 Kč
na první nákup

Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.

Doprava zdarma
od 2500 Kč

Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.

Věrnostní
program

Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.