10 mezinárodních odrůd, které by měl znát každý milovník vína

21. 3. 2024

10 mezinárodních odrůd, které by měl znát každý milovník vína

Lokální terroir je pro finální podobu vína důležitý, základem je ale vždy odrůda, která určuje základní parametry vůně a chutě. V minulosti stál v popředí značení vín původ, dnes se většina milovníků vín orientuje právě podle názvu odrůd na etiketách.


Svět vína je bohatý a rozmanitý jako nikdy dříve v minulosti, znalost hlavních odrůd révy je klíčová pro každého, kdo se chce zorientovat v základních stylech vín dostupných na mezinárodních trzích. Nabízíme seznam 10 mezinárodních odrůd révy, které by měl znát každý milovník vína.

Nabízíme krátké seznámení s některými velmi významnými odrůdami, které se rozšířily do řady vinařských oblastí světa. Některé typické znaky by měly být přítomné ve většině vín dané odrůdy.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon je symbolem velkých červených vín z Bordeaux. Postupně se dostal do většiny evropských i mimoevropských vinařských zemí a dnes je vůbec nejrozšířenější odrůdou světa. Odrůda Cabernet Sauvignon, produkuje chuťově plná, bohatá a komplexní červená vína. Ta jsou mimo jiné známá svým velkým archivačním potenciálem. Vína mají velmi tmavý odstín ve skleničce. Vinaři Cabernet Sauvignon lahvují jako čistě odrůdové víno, nebo ho spojují s dalšími odrůdami, jako je Merlot.

V chuti hledejte: černý rybíz, ostružiny, cedr, výraznější kyselinu a vysoký obsah tříslovin

Chardonnay

Odrůda Chardonnay je jednoznačně nejpopulárnější bílou odrůdou světa. Pochází z Burgundska, stejně jako Pinot noir, ale ze dvou odrůd je mnohem všestrannější. Hodí se do teplejších i chladnějších oblastí, je velmi variabilní pro práci ve sklepě. Chardonnay je také základem řady šumivých vín světa, nejen ve slavné Champagne. K popularitě Chardonnay přispívá i relativně „neutrální“ univerzální chuť těchto vín. Oproti Ryzlinku rýnskému se například výrazně hodí pro zrání v dubových sudech. Chardonnay nemívá příliš vysokou kyselinu, finální podobu vína výrazně ovlivňuje terroir i přístup konkrétního vinaře.

V chuti hledejte: širokou paletu tónů od peckového ovoce, citrusů až po tropické plody. V řadě vín se mohou objevit tóny vanilky po zrání v dubových sudech.

Pinot Noir

Pinot Noir je elegantní a jemná odrůda, která produkuje lehčí a příjemně aromatická červená vína. Většinou se dá identifikovat ve skleničce podle velmi světlé červené barvy. Má velmi tenké slupky a ve vinici je s ní práce náročná. Hodí se nejlépe do chladnějších vinařských oblastí, doma je v Burgundsku. V případě tichých vín se Pinot noir je zřídka spojuje s dalšími odrůdami, je prostě příliš jemný a delikátní. V případě šumivých vín tvoří v Champagne nerozlučnou trojici s odrůdami Chardonnay a Meunier. Z Burgundska se Pinot noir rozšířil do chladnějších vinařských oblastí na Novém Zélandu, v Chile nebo v USA (Oregon).

V chuti hledejte: třešně, maliny, tóny růže nebo fialky. Vína jsou spíše lehčí v chuti, s nižším alkoholem.

 Merlot

Merlot je další populární odrůda pro červená vína. V Bordeaux je mnohem rozšířenější než Cabernet Sauvignon. Merlot funguje jako přístupnější alternativa ke Cabernetu Sauvignon. V chuti je kulatější, tělnatější, ale bez výrazných kyselin nebo tříslovin, vína jsou oblíbená pro snadnou pitelnost. Za nejdokonalejší se považují komplexní a elegantní Merloty z Pomerolu.

V chuti hledejte: Nabízí příjemné tóny třešní, švestek a čokolády. Merlot má obvykle vyšší alkohol.

Sauvignon Blanc

Málokterá odrůda je tak spolehlivě identifikovatelná na první přivonění ke skleničce, jako Sauvignon Blanc. Doma je tato odrůda v údolí Loiry, především pak v částech Sancerre a Pouilly-Fumé. Sauvignon blanc je nejlépe pít jako mladý, vína nabízí širokou paletu tónů od zeleného pepře, černorybízového listu, broskví, tropického ovoce nebo bylin. Vína jsou často lehčí v těle, jsou vybavena vyšší kyselinou. Prakticky celý vinařský sektor na Novém Zélandu je postaven na odrůdě Sauvignon blanc. Populární je ale například také v Chile. V Bordeaux se Sauvignon blanc ve vínech kombinuje s odrůdou Semillon.

V chuti hledejte: peckové ovoce, zelené tóny, trávu, angrešt. Vína mají nižší alkohol a vysokou kyselinu.

Syrah (Shiraz)

Dva názvy pro jednu odrůdu. Francouzská odrůda Syrah je v Austrálii známá jako Shiraz. V severní části údolí Rhony se z této odrůdy dělají dlouhověká vína elegantního a vyváženého charakteru, v Austrálii pak spíše plná a kořenitá červená vína s tóny černého pepře, švestek nebo lesního ovoce. Oba styly vín jsou populární mezi milovníky vín a dnes tak s odrůdou experimentují vinaři po celém světě. V České republice není na rozdíl od Merlotu nebo Cabernetu Sauvignon Syrah zapsán ve Státní odrůdové knize.

V chuti hledejte: lesní ovoce, švestky, černý pepř, tmavou čokoládu, velmi často vyšší alkohol a také vysoký obsah tříslovin.

Riesling

Ryzlink rýnský je pro bílá vína tím, čím je Cabernet Sauvignon pro červená. Umí nabídnout velmi odlišná vína v závislosti na lokálních podmínkách, typicky je ale vybaven velmi vysokou kyselinou, která ne každému sedne. Stejně jako Cabernet Sauvignon, i kvalitní Ryzlink rýnský krásně zraje ve sklepě. Jako jedna z mála bílých odrůd se Riesling typicky lahvuje s menším nebo vyšším zbytkovým cukrem, který vyvažuje vysokou kyselinu. Nejvíce Ryzlinku rýnského je vysazeno v Německu, ale velmi populární je v Rakousku, České republice nebo na Slovensku. V některých starších vínech odrůdy Riesling lze nalézt typický tón petroleje. Ryzlink rýnský dávají vinaři velmi zřídka zrát do dubových sudů.

V chuti hledejte: tóny bílých broskví, limetky, medu, lipového květu a minerální slanost. Vína mají typicky vysokou kyselinu.

Grenache (Garnacha)

Odrůda, která je rozšířená zejména v celém Středomoří. Pochází ze severního Španělska, kde se také pěstuje pod názvem Garnacha, najdete ji jako Grenache v jižní Francii a jako Cannonau na Sardinii. Odrůda velmi dobře snáší teplé, slunečné a suché klima, takže se stále více rozšiřuje i do dalších vinařských oblastí mimo Evropu. V údolí Jižní Rhony se často kombinuje s odrůdami Syrah a Mourvedre. Grenache má světlejší barvu ve skleničce a typicky vysoký alkohol.

 V chuti hledejte: kombinace červeného a tmavého peckového ovoce, středomořské byliny, kořenitost a vysoký alkohol.

Pinot Gris

Tato odrůda byla dlouho spojována s francouzským vinařským regionem Alsasko. Ostatně stále tu patří s Rieslingem nebo odrůdou Gewurztraminer k těm nejrozšířenějším. Největší výsadby jsou ale aktuálně v Itálii, kde se jako velmi lehké a aromaticky neutrální víno proslavila pod názvem Pinot Grigio. Také v České republice patří k velmi oblíbeným odrůdám jako Rulandské šedé.  Odrůda dává vína příjemně ovocná, univerzální, což přispívá k vysoké poptávce. Většinou od těchto vín čekejte lehčí bílé víno se středním či nižším alkoholem a kyselinou. Ideální jsou na vypití jako mladá.

V chuti hledejte: meruňky, citrusové plody nebo žlutá jablka.

Tempranillo

 Pokud se vydáte za vínem do Španělska nebo Portugalska, velmi pravděpodobně narazíte na červené víno odrůdy Tempranillo. Je základem většiny červených vín v oblastech jako Rioja, Ribera del Duero, Toro nebo Navarra. V Portugalsku je rozšířen její lokální název Tinta Roriz. Tempranillo skvěle snáší zrání v barikových sudech a velmi často jeho vína prochází zráním ve dřevě. Tempranillo v chuti kombinuje bohatou ovocnost a tóny koření. Někdy tato vína mohou připomínat stylem vína z Bordeaux, ale nemají tak vysoké kyseliny. Význam Tempranilla se zvyšuje i v řadě mimoevropských vinařských zemí. Kvalitní vína odrůdy Tempranillo mohou velmi dobře zrát v archivu.

V chuti hledejte: švestky, ostružiny, černý rybíz, exotické koření, bylinky nebo čokoládu a kávu.

 

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

 

Související produkty