Argentinská vína z vysokohorských vinic

16. 4. 2022

Argentinská vína z vysokohorských vinic

Dne 17. dubna letošního roku se podvanácté v historii slavil Světový den Malbecu – „Malbec World Day“. Svátek vznikl na popud vinařů z Argentiny, kteří celosvětově prodají většinu vín této odrůdy.


Největší vinařská země Jižní Ameriky s úctyhodnými 225 000 hektary vinic nabízí milovníkům vín skvělou kvalitu vín za dostupné ceny. Z argentinských vinařských oblastí se v posledních letech nejvíce mluví o vysoce položeném údolí Uco. Unikátní klima a terroir, který nenajdete nikde na světě, dává vzniknout skvělým vínům odrůd Malbec, Pinot noir nebo Chardonnay.

Réva se dostala do Argentiny díky misionářům v roce 1557 a centrem pěstování révy se od samého počátku stalo okolí města Mendoza. Velký rozvoj vinařství nastal v první polovině 19. století, kdy do Argentiny zamířili migranti z Evropy, zejménaFrancie, Itálie a Španělska. Spolu s nimi dorazily i tradiční evropské odrůdy. V bílých vínech je dnes symbolem Argentiny odrůda Torrontés, v červených pak původem francouzská odrůda Malbec.

Malbec v hlavní roli

V Argentině jsou dnes vysazeny zhruba tři čtvrtiny světového Malbecu. Ještě před 30 lety se z něj ale v Argentině dělala spíše jednoduchá vína pro běžnou konzumaci. V 70. a 80. letech se v Argentině kompletně proměnily preference místních konzumentů. Zatímco na začátku tvořila červená vína 75 % spotřeby, během krátké doby stejný podíl obsadila vína bílá. Malbec byl ve velké míře vyklučen ve prospěch populárnějších bílých odrůd, z původních 50 000 hektarů vinic odrůda spadla na pětinové zastoupení. Do popředí zájmu Malbec začal dostávat až v 90. letech minulého století. Objevují se nové vinařské projekty a první zajímavější vína této odrůdy a někteří vinaři si začali uvědomovat, že by Malbec mohl být tím, co je odliší od zbytku světa. Byla to také doba, kdy začali v Argentině působit mezinárodní konzultanti a poradci jako Paul Hobbs, Francois Lurton nebo Michel Rolland, kteří vinařství obohatili o poslední znalosti ohledně výroby kvalitních vín.

vinice malbec

V dnešní době lze na Malbec narazit prakticky ve všech hlavních vinařských regionech Argentiny, ale nejvíc samozřejmě dominuje v Mendoze. V roce 1993 bylo v Argentině vysazeno necelých 10 000 hektarů Malbecu, dnes je to něco kolem 40 000 hektarů, z celkových 225 000 hektarů vinic v Argentině.

Nejrozšířenější odrůdy v Argentině

  1. Malbec – 40 000 hektarů
  2. Cereza Rosé, 29 000 hektarů
  3. Bonarda - 19 000 hektarů
  4. Criolla Grande - 16 000 hektarů
  5. Cabernet Sauvignon - 15 000 hektarů
  6. Syrah - 13 000 hektarů
  7. Pedro Ximenez - 11 000 hektarů
  8. Torrontes Riojano - 8 000 hektarů
  9. Moscatel Rosado - 7 000 hektarů
  10. Chardonnay - 6 000 hektarů

Srdce regionu Mendoza

Hodně se v posledních etech mluví o Malbecu z souvislosti s unikátním terroirem v údolí Uco. To leží zhruba 80 kilometrů jihozápadně od města Mendoza. Je tedy součástí stejnojmenného vinařského regionu, ve kterém vzniká většina argentinských vín. Vinaři v Argentině jsou si ale stále více vědomi rozdílů jednotlivých podoblastí Mendozy, a proto postupně vznikají zóny jako údolí Uco. Tady vznikají některá z nejkvalitnějších a nejprestižnějších vín Argentiny.

O významu a popularitě Uco valley svědčí i fakt, že výměra zdejších vinic se z 16 800 hektarů v roce 2005 navýšila na současných 28 500 hektarů. Jen pro představu, Uco valley tak dnes tvoří pětinu vinařské produkce regionu Mendoza. Každá pátá láhev vína z Mendozy pochází právě odsud.

vinice uco valley

Co tvoří zdejší unikátní podmínky pro dozrávání vín? V první řadě je to nadmořská výška. Réva v údolí Uco dozrává z našeho pohledu v těžko představitelné nadmořské výšce 900 až 1500 metrů nad mořem. Klima je tu kontinentální, tedy s velmi horkým létem a studenou zimou. Vysoká nadmořská výška má samozřejmě vliv na zmírnění vysokých teplot v letních měsících, které mohou být z pohledu optimálního dozrávání problematické. S každými 150 metry nadmořské výšky se teplota snižuje o 1°C.  Typický je pro oblast nedostatek srážek, vinaři tedy musí pro zavlažování vinic používat vodu z tajících ledovců okolních horských výběžků.

K velké variabilitě vín z Uco valley přispívá i pestrý půdní profil této vinařské oblasti. Ve zdejší často kamenité půdě najdete různý podíl písku, vápence, ale i jílu. Každá z částí údolí má své specifické kombinace a vinařství provádí průzkumy s cílem maximálně pochopit charakter svých vinic.  

Vinaři v Uco valley se věnují zejména pěstování modrých odrůd. Ve vinicích samozřejmě převládá odrůda Malbec, kterou doplňují odrůdy jako Cabernet Sauvignon, Syrah nebo Pinot noir. Červená vína z Uco valley jsou vybavena dobrou koncentrací chutí, jsou vyvážená a nechybí jim i typická svěžest. Vyšší kyselina je i poznávacím znakem místních bílých vín. Vinaři pro ně používají zejména odrůdy Chardonnay, Sauvignon blanc, Semillon nebo Viognier.

Jedním z vycházejících hvězd v rámci údolí Uco je vinařství DiamAndes. Bylo založeno v roce 2005 rodinou Bonnie, která v Bordeaux vlastní prestižní vinařství Château Malartic-Lagravière (Grand Cru Classé z Graves) a Château Gazin Rocquencourt (Pessac-Léognan). Moderní vinařství DiamAndes funguje na gravitačním principu a je obklopeno 130 hektary vinic, z nichž velká část je věnována odrůdě Malbec. Dalšími pěstovanými odrůdami jsou Cabernet-Sauvignon, Cabernet-Franc, Syrah, Merlot a Petit-Verdot, z bílých odrůd Chardonnay a Viognier. Od roku 2019 je vinařství v procesu BIO certifikace. Bodega DiamAndes těží z ideálního podnebí ve vysokých nadmořských výškách 1000 až 1200 metrů nad mořem. Vinařství využívá moderních technologií ve sklepě, jako konzultant v něm působí Michel Rolland. Pro zrání vín se kromě nerezových tanků používá více než 1000 barikových sudů.

Související produkty