Cabernet Sauvignon: Nejoblíbenější odrůda na světě

11. 5. 2023

Cabernet Sauvignon: Nejoblíbenější odrůda na světě

Nejrozšířenější odrůdou vinné révy na světě se v poslední dekádě stal Cabernet Sauvignon. Co stojí za popularitou Cabernetu Sauvignon? Kde všude se pěstuje a v kterých regionech vznikají ta nejzajímavější vína? Nejen to se dozvíte v dnešním příspěvku.


Velmi dlouho se nevědělo, kdo jsou rodiče světoznámé odrůdy Cabernet Sauvignon. Možná i díky tomu vinařský svět na sklonku minulého století šokovaly výsledky genetických rozborů Davis univerzity v Kalifornii, která identifikovala rodiče této odrůdy. Byl to Cabernet Franc a Sauvignon Blanc.

Cabernet Franc nebyl velkým překvapením, předpokládalo se, že je jedním z rodičů. Nicméně jméno Sauvignon bylo původně odvozeno od francouzského slova „sauvage“, což znamená v překladu divoký. Málokdo tak mohl tušit, že odrůda byla vlastně pojmenovaná ne podle jejího charakteru, ale podle jejího skutečného rodiče. Dalo by se říci, že vyloženě omylem.

No. 1 ve světě vína

Cabernet Sauvignon je nejpěstovanější odrůdou pro výrobu vína na světě. Aktuální data uvádí okolo 340 000 ha vinic, což si můžeme představit jako 19x plochu vinic celé České republiky.

Kromě Antarktidy ho najdeme na všech světových kontinentech, čemuž vděčí zejména své schopnosti adaptovat se na různé klimatické podmínky, ale také své široké škále chuťových profilů a vysokému potenciálu zrání v láhvi.

Zajímavostí je, že je to nejpěstovanější odrůda v Číně i v Chile! Třetí příčku má v Jihoafrické republice a Austrálii, čtvrtou v Argentině. Ve Francii, svém rodišti, zaujímá až šestou příčku.

Dauzac

Rozvětvené příbuzenské vztahy v Bordeaux

Cabernet Sauvignon pochází z Francie a celá jeho “rodina" kraluje oblasti Bordeaux. Červená vína z Bordeaux jsou postavena zejména na odrůdách Merlot, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc.

Cabernet Sauvignon dominuje levému břehu řeky Gironde. Jeho nevlastní bratr Merlot se usadil na pravém břehu a jejich otec Cabernet Franc je kontroluje na obou březích. Hlavní žezlo však přenechal svým synům a v místních cuvée je spíše doplňuje, než že by jim vládl.

Cabernet Sauvignon v Bordeaux přispívá do cuvée intenzivní vůní černého rybízu, višní, fialek a typickými herbálními a kořeněnými tóny. Strukturálně pomáhá vínu svou vysokou kyselinou i tříslovinami. Víno je velmi bohaté a mnohovrstevnaté a má potenciál zrát dlouhá léta v lahvi. Typickým příkladem jsou vína z vinařství Château Dauzac nebo Château d’Agassac

Supertoskánská vína z Bolgheri

Dalším světoznámým regionem, kde hraje Cabernet Sauvignon důležitou roli, je Toskánsko. Přesněji řečeno hlavně v jedné jeho části, která se nachází na pobřeží a jmenuje se Bolgheri. Má pouze 1200 ha, ale vyrábí se zde jedny z nejdražších vín Itálie. V druhé polovině minulého století zde byly vysázeny odrůdy typické pro Bordeaux jako Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot a další. Nicméně ty zde nebyly tradiční a nebyly tak ani povolené. Proto se vína musela prodávat pod označením Vino da Tavola (stolní víno). Nicméně vína zrála v dubových sudech a dosahovala kvality i ceny Bordeaux vín. Do vzniku apelace Bolgheri DOC v roce 1983 to byly jedny z nejdražších stolních vín světa.

Pokud nemáte dostatek volných financí na zakoupení zdejšího nejslavnějšího vína Sassicaia, tak doporučujeme sáhnout po tomto skvostu Cabernet "Campo alla Giostra" Bolgheri DOC. V tomto případě dostáváte 100% Cabernet Sauvignon a víno jako řemen!

Cabernet Sauvignon a jeho hlavní role ve vzestupu vín z Kalifornie

Starý svět versus nový svět je odvěká debata ve světě milovníků vína. Slepá degustace v roce 1976 v Paříži s tím však značně zamíchala a následně se jí v návaznosti na řeckou mytologii začalo říkat Judgement of Paris. Tehdy se v pařížském hotelu Intercontinental sešli nejslavnější vinařští experti Francie a naslepo hodnotili vína z Francie a Kalifornie. Všichni byli přesvědčeni o tom, že to vyhraje tradiční velmoc Francie, protože Napa Valley v Kalifornii nebylo pomalu ani na světové mapě vín. O to větší překvapení bylo, že v kategorii bílých i červených vín vyhrála Kalifornie. Není však náhodou, že to vyhrála s vínem Cabernet Sauvignon z vinařství Stag’s Leap z roku 1973. Cabernet Sauvignon je dodnes druhou nejpěstovanější odrůdou v Kalifornii a tvoří jedny z nejprestižnějších a nejdražších vín světa.

Nový svět - kvalita za dobrou cenu

Co je naprostá jistota je to, že v každé zemi najdeme extrémně drahou láhev Cabernetu. Na příkladu Kalifornie jsme si již ukázali, že nejde o to, zda je víno z Nového nebo Starého světa. Nicméně pokud chceme kvalitu za dobrou cenu, tak se nebojte zapátrat právě v Novém světě.

Spousta věhlasným vinařských rodin z Bordeaux se vrhla objevovat různá terroir v jiných koutech světa. Vinařství DiamAndes v argentinské Mendoze je jedním z nich. Vinice jsou v nadmořské výšce 1100 metrů nad mořem, díky čemuž si i v tak teplém klimatu dokáží udržet optimální svěžest.

 Jak si víno Cabernet Sauvignon vychutnat?

Cabernet Sauvignon by se měl servírovat vychlazený na 15-18°C. Rozhodněte se podle času stráveného v sudu. Čím delší doba, tím směřujte k horní hranici uvedeného rozmezí. Cabernet Sauvignon je také víno, kterému prospěje dekantace.

Párujeme s pokrmy, které víno tzv. nepřebije. Cabernet Sauvignon má většinou velmi intenzivní aroma tmavého bobulovitého ovoce, ale zároveň v sobě nezakryje svoji herbální část, kterou podědil po odrůdě Sauvignon Blanc. Proto je možné cítit ve vínech zelenou papriku, mátu či eukalyptus. Navíc většina vín zraje v dubových sudech, což se projeví tóny vanilky, cedrového dřeva, tabáku či kávy. Myslete na to při výběru vhodného pokrmu a nebojte se grilovaných mas a výrazných omáček.

Autor: Michaela Kapičkova DipWSET

Související produkty