Grüner Veltliner – nejtypičtější víno Rakouska

8. 2. 2023

Grüner Veltliner – nejtypičtější víno Rakouska

Domovinou charakteristicky kořeněné odrůdy Grüner Veltliner (česky Veltlínské zelené) je Rakousko, kde je se svými 33 % plochy vinic nejpěstovanější odrůdou. Pokud se tedy rozhodnete poznávat rakouská vína, začněte jednoznačně víny „GV“.


Pod rukama některých rakouských vinařů totiž z této odrůdy vznikají jedna z nejzajímavějších bílých vín světa. Vína, která se archivačním potenciálem a kvalitou mohou rovnat velkým vínům odrůdy Chardonnay nebo Riesling.

Grüner Veltliner (česky Veltlínské zelené) dnes najdete v Rakousku prakticky ve všech vinařských oblastech, zhruba polovina výsadby je ve Weinviertelu. Celkem se uvádí zhruba 14 900 hektarů z celkových 47 000 hektarů vinic v Rakousku. I když Veltlínské zelené kraluje i u nás na Moravě, o takovém zastoupení si samozřejmě může nechat zdát. Zatímco Rakousko se rozhodlo vytvořit z GV svou vlajkovou loď a identifikační symbol, u nás spíše Veltlínské zelené vyklízí prostor některým jiným populárním odrůdám, jako je Rulandské šedé nebo Pálava.

 Jak chutná Grüner Veltliner?

Vína z odrůdy Grüner Veltliner mají vždy vyšší kyselinku a osobité aroma bílého pepře, které je způsobeno specifickou látkou nacházející se ve slupce hroznů. Kromě již zmíněného pepře najdeme ve víně také tóny citrusů, zeleného ovoce, broskví a občas i exotického ovoce typu hruška nashi. Většina vín je vinifikována v nerezových tancích, případně ve starých dřevěných sudech. Vína jsou až na pár výjimek suchá a uzavřena pod šroubovým uzávěrem, který uchová víno svěží. Obecně bývají rakouské veltlíny kulatrější a ovocnější v chuti, než například vína odrůdy Ryzlink rýnský.

Styly rakouských veltlínů

Grüner Veltliner z rakouské oblasti Weinviertel, která se nachází hned za hranicemi s Českou republikou, je většinou lehké svěží víno se středně vysokým alkoholem, určená k vypití jako mladá. Mnohem komplexnější a kořenitější styl vín najdeme v oblastech Wachau, Wagram, Kremstal a Kamptal, které jsou blíže řece Dunaji.

Oblast Wachau má jednoznačně definované styly vín pomocí těchto slov, které najdeme na etiketě:

  • Steinfeder - víno s maximálně 11,5% alkoholu, nejlehčí styl, který klade důraz na ovocnost. Steindefer je název typické trávy, která roste na kamenitých svazích
  • Federspiel - koncentrovanější víno, alkohol v rozmezí 11,5-12,5%, vína mají preciznost a eleganci lovícího sokola - odtud jméno Federspiel
  • Smaragd - pojmenováno podle smaragdové ještěrky, která se vyhřívá na nejteplejších částech kamenných teras. Víno je vysoce koncentrované s nejvíce vyzrálými tóny ovoce a s alkoholem přesahující 12,5%

U vín z ostatních oblastí můžeme na etiketě nalézt pojem Klassik, který označuje víno, které se projevuje typickým odrůdových charakterem a pojem Reserve, což jsou vína s alkoholem vyšším než 13%. Hrozny jsou většinou sbírány později, jsou více vyzrálejší a výsledná vína jsou uváděna na trh později. Tato vína jsou podobná kategorii Smaragd z Wachau.

Poslední pojem je Ried, což je název pro vinici v Rakousku. Je to ekvivalent cru ve Francii a nejvyšší stupeň hierarchie. Příklad takového názvu vína je: Grüner Veltliner Ried Obere Sandgrube. Obere Sandgrube je zde tedy název konkrétní vinice.

Dobrý archivační potenciál

Ačkoliv většina Rakušanů si ráda vína (včetně GV) vychutnává mlaďoučká a svěží, neznamená to, že by vína odrůdy Grüner Veltliner nebyla vhodná pro delší archivaci. Naopak, podobně jako již zmíněný Riesling mají kvalitní vína střednědobý archivační potenciál a ta nejlepší vína od ikonických vinařů se pak mohou krásně vyvíjet i v horizontu několika desítek let.

Párování veltlínů s jídlem

Právě díky své svěží a vyšší kyselině najdeme Veltlínské zelené na vinné kartě většiny vyhlášených restaurací. V Rakousku je zcela běžné vidět v restauracích i starší ročníky. Z hlediska párování s jídlem Grüner Veltliner samozřejmě výborně doprovodí klasiky rakouské kuchyně jako je Wiener Schnitzel, ale také s šunkou, uzenými rybami, saláty nebo mladými sýry. V poslední době vidíme i velkou oblibu párovat tato vína s výraznější asijskou kuchyní. Veltlísnké zelené si však poradí i se zeleninou, která je obvykle poněkud komplikovaná na párování s vínem, jako je artyčok nebo chřest.

V nabídce OKvíno najdete širokou paletu rakouských vín odrůdy Grüner Veltliner, hned z několika vinařských oblastí. Vybrali jsme vinaře, kteří patří mezi rakouskou špičku a kteří ve svých vinohradech hospodaří v režimu BIO. Konkrétně z oblasti Kamptal respektované vinařství Weingut Birgit Eichinger, ze sousedícího Kremstalu Weingut Türk a Wagram reprezentuje v naší nabídce biodynamické vinařství Weinberghof Fritsch. Srovnejte si styly jednotlivých výrobců a vinařských oblastí Rakouska.