Odrůda Syrah a její vína

14. 9. 2022

Odrůda Syrah a její vína

Na rozdíl od Cabernetu Sauvignon nebo Pinotu noir nenajdete odrůdu Syrah v tuzemských vinohradech. Možná proto je v očích tuzemských konzumentů trochu méně vyhledávána.


Celosvětově ovšem patří se 190 000 hektary vinic mezi nejvíce rozšířené odrůdy a pod názvem Shiraz se dokonce stala vlajkovou lodí vinařské Austrálie. Syrah se skvěle hodí pro čistě odrůdová vína, ale často také končí v cuvée s dalšími francouzskými odrůdami.

Pokud by někdo pochyboval o vznešenosti Syrahu tak je na místě připomenout, že ještě do začátku 20. století si občas při špatném ročníku pomáhali vinaři z Bordeaux tím, že do svých vín přidávali malé množství Syrahu ze severní Rhôny. V minulosti se přidávala tato odrůda do Bordeaux vín kvůli zintenzivnění barvy výsledného vína a hloubky jeho chuti.

Syrah je stará původní francouzská odrůda, která vznikla křížením odrůd Dureza a Mondeuse Blanche. V Iránu sice existuje město s názvem Shiraz (synonymum pro odrůdu), ale genetické analýzy vyvrátily teorie o exotickém původu této odrůdy, která je doma v jižní Francii. Dnes je nejvíce spojována s víny v oblasti Severní Rhôny, kde je hlavní odrůdou pro červená vína a kde září v apelacích jako Côte-Rôtie, Crozes-Hermitage nebo Hermitage. Na Jižní Rhôně pak společně s odrůdou Grenache tvoří 85 % všech vinic. Syrah najdete ve většině slavných vín zdejších apelací v čele s Chateauneuf-du-Pape, Gigondas nebo Vacqueyras.

Hrozny Syrah

Druhý domov má dnes Syrah v Austrálii. Tady se odrůda pod názvem Shiraz začala rozšiřovat v 30. letech 19. století a na svědomí to má otec zdejšího vinařství James Busby, který si sazenice Syrahu přivezl z Francie. Austrálie má oproti Francii jednu výhodu, jelikož nebyla zasažena v 19. století likvidační nákazou vyvolanou mšičkou révokazem (phylloxerou), lze dnes v oblastech Barossa nebo Hunter valley nalézt původní až 150 let starou révu.

Postupně se odrůda stala národním pokladem, či vlajkovou lodí místní produkce červených vín. Vzhledem k teplejším podmínkám v Austrálii se Shiraz typicky liší od evropských vín větší tělnatostí, vyšší koncentrací chutí a robustním přímočarým charakterem. Každopádně ta nejlepší australská vína, v čele s nejslavnějším australským vínem Penfold's Grange, se kvalitou směle rovnají evropské konkurenci.

Nejen u klokanů

V 90. letech 20. století roste mezi vinaři po celém světě zájem o odrůdu Syrah ruku v ruce s tím, jak se začíná diskutovat otázka globálního oteplování a změny klimatických podmínek v některých vinařských regionech. Syrah je odrůda, která velmi dobře snáší vyšší teploty a mezi teplomilnými francouzskými odrůdami je hvězdou. Poslední dekády se tedy výsadby této odrůdy celosvětově zvyšují. Dnes je tedy Syrah vysazen ve větší míře třeba v Kalifornii, Jihoafrické republice, na Novém Zélandu, v Chile, v Argentině, ale také v Itálii nebo třeba Maďarsku.

Víno La Monaca Syrah

Jak chutnají vína odrůdy Syrah?

Pro vína odrůdy Syrah je typická hluboká intenzivní barva ve skleničce. Vzhledem k tomu, že mají bobule Syrahu silné slupky, ve vínech většinou najdete i výraznější třísloviny. Paleta aromatických tónů připomíná zejména tmavé peckové ovoce, ale také černý pepř, fialku nebo tóny lékořice a lučních bylin. U vín z Nového světa často najdete také tóny čokolády nebo výraznější stopu ušlechtilého dřeva. Ta nejlepší vína odrůdy Syrah mají dobrý potenciál zrát v čase a hodí se i k delší archivaci na deset a více let.

Jak si vychutnat Syrah?

Vína podávejte mírně nachlazená na 14 až 16 °C, do větších sklenic na červené víno. Před konzumací láhev otevřete alespoň hodinu předem.  Použijte vyšší sklenici s velkým objemem, se zúženým zakončením, tvarově odpovídající sklenicím na Bordeaux vína.

Vína odrůdy Syrah se skvěle hodí k výraznějším pokrmům s červeným masem, se zvěřinou, ke kachnímu masu, ale dobře doprovodí i některá jídla Středomořské kuchyně nebo starší sýry. Jsou skvělým parťákem ke grilování, ke grilovaným klobáskám nebo hovězímu steaku.

Související produkty