Podzimní červená vína z Francie

30. 8. 2021

Podzimní červená vína z Francie

Jak začne foukat studený podzimní vítr, a teploty spadnou pod 20 stupňů, přichází ve velkém chuť na plnější červené víno. Podzim a červené víno, to jde jednoznačně k sobě!


Ne nadarmo se říká, „Štěstí přeje připraveným“, a proto jsme pro vás sestavili skvělý balíček šesti červených vín, se kterým nemůžete šlápnout vedle. Letošní podzim prohlašujeme za francouzský!

V naší nové tematické řadě Červené hity Francie najdete výběr šesti klasických vín z nejvyhlášenějších francouzských vinařských regionů pro červená vína. Navštivte s námi Bordeaux, Burgundsko a Jižní Rhonu. Burgundsko, to je především elegance, Bordeaux komplexnost a pro červená vína z Jižní Rhony je typická robustnost. Pestrost našeho balíčku umocňují i odlišné odrůdy, které se v jednotlivých oblastech používají.

Na co se můžete těšit!

Světoznámé Bordeaux se dělí na tzv. „levý a pravý břeh“, v jedné části exceluje Cabernet Sauvignon, v druhé zase Merlot. V našem balíčku klasické Bordeaux reprezentují vína z vinařství Château Dauzac a Château d’Agassac. Prvně jmenované je hvězdou apelace Margaux a základem vín je tu vždy Cabernet Sauvignon. Více se o Château Dauzac můžete dočíst v jednom z našich předchozích příspěvků. Château d’Agassac zase vsází na kombinaci odrůd Merlot a Cabernet Franc. Vinařství sídlí v zámku s více jak 400 let starou historií a dnes vyrábí víno z vlastních hroznů, vysazených na 43 hektarech vinic.

Červené Burgundsko, to je samozřejmě Pinot noir. Eleganci a lehčí skvěle pitelný styl nabízí víno Givry Rouge 2019 z vinařství Domaine Deliance. Tento rodinný statek se nachází v Dracy le Fort, v srdci Côte Chalonnaise, co by kamenem dohodil od hezké středověké vesnice Givry. Dnes vinařství vede třetí generace potomků původních zakladatelů a hospodaří na 18 hektarech vlastních vinic, ve kterých dominuje Pinot noir a Chardonnay.

Hned polovinu degustační řady pak tvoří vína od Xavier Vignon. Naše novinka z Jižní Rhony, plná, kořenitá červená vína postavená na zdejším typickém blendu odrůd Grenache, Syrah a Mourvedre. Jsme rádi, že jsme s tímto vinařstvím navázali spolupráci, v jejich sortimentu najdete prakticky všechny hlavní apelace a vína Jižní Rhony. Za posledních 20 let se stal enolog Xavier Vignon mezinárodně známým konzultantem, který poskytoval své služby některým špičkovým vinařstvím v Châteauneuf-du-Pape a údolí Rhony, jako jsou Le Nerthe, Marcoux a Grand Veneur. Pracoval také pro vinařství v Bordeaux, Kalifornii, Novém Zélandu nebo Jihoafrické republice. V roce 2002 se na radu svých přátel pustil do vlastního projektu a vznikla značka Xavier Vignon. V jejím sortimentu najdete vína se skvělým poměrem ceny a kvality, což potvrzují i skvělým hodnocení od Jamese Sucklinga nebo Roberta Parkera.

Složení sady:
Le Petit Xavier, Xavier Vignon
Côtes du Rhône Vieilles Vignes 2017, Xavier Vignon
Vacqueyras 2019, Xavier Vignon
Givry Rouge 2019, Domaine Deliance
Haut-Médoc de Dauzac 2018, Château Dauzac
Château Pomies-Agassac Tête de Cuvée 2015, Château d’Agassac

Nákupem tohoto balíčku ušetříte 320 Kč oproti ceně jednotlivých vín! Jako bonus dostáváte také automaticky dopravu zdarma po celé České republice!

Tak na zdraví! Santé!

 

Autor: Mikuláš Duda

Související produkty