Představujeme vinařský region Pfalz

6. 3. 2024

Představujeme vinařský region Pfalz

Pfalz je region s bohatou vinařskou historií, zajímavými místy a v neposlední řadě má také mnoho superlativů. Mezi ty nejvýznamnější patří největší festival vína na světě v Bad Dürkheimu, ale také první německá vinařská turistická stezka.


Kde se nachází Pfalz?

Vinařský region Pfalz se na rozdíl od svých slavných kolegů nerozkládá na břehu řeky. Připomíná spíše úzký pruh vinic, který z jedné strany kryjí hory a na druhé straně končí nížinou. Na severu hraničí s regionem Rheinhessen a na jihu s francouzským Alsaskem. Kvůli srážkovému stínu hor je to nejsušší region Německa. Díky teplejšímu klimatu jsou vína většinou plnějšího a vyzrálejšího charakteru, než je tomu u sousedního regionu Rheinhessen.

Druhý největší vinařský region Německa

Pfalz je se svými 23 000 hektary vinohradů druhým největším vinařským regionem Německa. Jen tak pro zajímavost má Pfalz o 5000 hektarů více vinohradů než celá Česká republika.

Hlavní odrůdy

65% vysázených vinic jsou bílé odrůdy, nicméně díky suchému a teplému klimatu strmě stoupá i produkce červených vín. Riesling tvoří zhruba čtvrtinu vinohradů a poté následuje Müller-Thurgau, Grauburgunder (Rulandské šedé) a Weissburgunder (Rulandské bílé).

Z červených odrůd zde najdeme samozřejmě Pinot Noir neboli Spätburgunder, ale také méně světově známé odrůdy, jako je Potugieser (Modrý Portugal) nebo Dornfelder, které jsou ovšem na vzestupu.

rkheimer Wurstmarkt aneb “vinařský Oktoberfest”

Název zní trochu zvláště, neboť Wurstmarkt znamená klobásový trh, nicméně nenechte se zmást! Tohle je totiž ten největší festival vína na světě, který každý rok přivítá kolem 600 000 návštěvníků. Festival ale nevznikl jako atrakce pro turisty, má tradici sahající 600 let zpátky. Nacházela se zde totiž svatyně, zasvěcená svatému Michalovi. V den jeho svátku, konkrétně 29. září, se zde scházeli poutníci. Toho využili místní farmáři, kteří začali poutníkům vozit své zboží na trakařích a prodávat lákavé dobroty, jako je víno, klobásy a chléb. Dnešní festival je velkou událostí pro místní a přikládají mu náležitou důležitost. Což jste ilustrovat na tom, že plánovací výbor Wurstmarktu potvrdil termíny až do roku 2030. V tomto roce se festival bude konat v těchto termínech: 6–10.září a 13–16.září 2024.

Deutsche Weinkönigin - královna vín

Tradice volit si královny vína vznikla v roce 1931 právě v regionu Pfalz. Vydavatel a guru vinařského PR Daniel Meininger navrhl korunovat místní krásku na každoroční slavnosti vína. Teprve po druhé světové válce v roce 1950 se však tato tradice ujala na celonárodní úrovni. O titul německé královny vín se začalo ucházet vždy 13 regionálních královen, které hodnotila porota vybraných expertů. Královny se poté staly ambasadorkami německého vína a cestovaly po celém světě. Dříve se kladl důraz zejména na krásu, tanec a komunikační dovednosti, dnes však musí mít královna rozsáhlé znalosti z vinohradnictví, enologie a světového obchodu s vínem.

Největší sud vína na světě

Region Pfalz oplývá mnoha zajímavosti. Další z nich je největší sud vína na světě. Byl postaven v roce 1934, měří 13,5 metru na šířku a pojme 1 700 000 litrů vína. Sud byl rekonstruován a aktuálně se v něm nachází restaurace. Buď se můžete posadit venku na zahrádce a obdivovat sud zvenku, nebo si najít stůl přímo uvnitř.

Seriózní vzdělávání

Koncem 19. a začátkem 20. století vznikly některé z dnes proslulých německých vinařských institutů, jako například Hochschule Geisenheim v Rheingau nebo Julius Kühn-Institut v regionu Pfalz. Jejich vliv byl zásadní pro modernizaci německého vinařského průmyslu, který je nyní jedním z technologicky nejvyspělejších.

Slavné vinice

Nejznámější vinice se nacházejí v severní části regionu zvané Mittelhaardt v okolí Bad Dürkheimu, Wachenheimu, Forstu, Ruppertsbergu a Deidesheimu. Právě nedaleko poslední zmíněné vinařské vesnice se nachází vinařství Fusser. Georg a Martin Fusser jsou dva bratři, kteří pracují ruku v ruce na svém ambiciózním vinařském projektu. Během studia v Geisenheimu se oba v roce 2006 rozhodli pomalu přebudovat rodinný podnik. Vinařství dnes patří mezi vycházející hvězdy vinařského regionu Pfalz a jejich vína jsou reprezentativní ukázkou toho, co Pfalz dokáže milovníkům vína nabídnout.

Weingut Georg Fusser

Talentované vinařské mládí

Georg a Martin Fusser jsou dva bratři z Niederkirchenu u Deidesheimu, kteří pracují ruku v ruce na svém ambiciózním vinařském projektu. Během studia v Geisenheimu se oba v roce 2006 rozhodli pomalu přebudovat rodinný podnik, který se do té doby orientoval pouze na pěstování révy a prodej hroznů. Svůj sen si začali plnit v roce 2007, kdy brány vinařství opustila první vína pod značkou Weingut Martin a Georg Fusser. Nadšené ohlasy na sebe nenechaly dlouho čekat a vinařství dnes patří mezi vycházející hvězdy vinařského regionu Pfalz. Georg a Martin Fusser aktuálně obhospodařují 12,5 hektarů vinic v duchu šetrného biodynamického přístupu. Díky maximální péči ve vinici produkují čistá a komplexní vína klasických odrůd Riesling, Weissburgunder a Spätburgunder (Pinot noir).

Autorka: Michaela Kapičková DipWSET

 

Související produkty