Představujeme: Španělské vinařství Roda

11. 1. 2024

Představujeme: Španělské vinařství Roda

Rioja je nejvýznamnější vinařský region Španělska. Pokud vyrazíte poznávat jeho krásy, rozhodně byste neměli minout město Haro. Právě kolem zdejší železniční stanice, která byla dokončena v roce 1880, se dnes koncentrují některá z nejlepších vinařství.


Vedle sebe tu je CVNE, Muga, Gómez Cruzado, R. López de Heredia Viña Tondonia nebo Bodegas La Rioja Alta. Od roku 2001 tu pak stojí také nový sklep vinařství Roda. To se velmi rychle zařadilo mezi ikonické producenty vinařských regionů Rioja a Ribera del Duero.

Od roku 1990 vzrostla plocha vinic regionu Rioja o úctyhodných 50 % na 64 000 hektarů (což je zhruba 3x plocha vinic v Česku) a za touto rostoucí popularitou stojí zejména všestrannost zdejších červených vín z hlediska stylu i párovaní s jídlem a jejich přívětivá cena v porovnání s víny z Bordeaux a Toskánska. 

Vinice jsou klíč

Hrozny pro výrobu vín Roda pochází z celkem 20 různých parcel kolem městečka Haro, jsou ve vyšší nadmořské výšce 550 až 640 metrů nad mořem. V půdě ve vinohradech najdete kromě jílu i velký podíl vápence. Specifikum této zóny. Dominantně jsou vinice kolem Haro samozřejmě osázeny odrůdou Tempranillo, velmi malé podíly tvoří odrůdy Garnacha a Graciano. Vinice v majetku Roda jsou vedeny dle organických postupů, sklizeň probíhá ručně. Celkem vinařství RODA obhospodařuje 120 hektarů vinic, 70 z nich vlastních a zbylých 50 hektarů je od místních pěstitelů, se kterými má vinařství dlouhodobější kontrakty.

Kvalitní víno vzniká ve vinici, a proto je na ně ve vinařství Roda kladen velký důraz. Nejen na moderní a udržitelné metody pěstování révy, ale také na výzvy týkající se globálního oteplování a souvisejících negativních jevů. Ve vinařství Roda proto spolupracují s univerzitami na několika projektech boje proti změně klimatu. Speciální výzkum se věnuje klíčové odrůdě Tempranillo, vinařství má vysazenu speciální vinici s desítkami různých klonů této odrůdy a selektuje ty nejlepší z nich, s ohledem na kvalitu produkce a klimatické výhledy. Další z aktuálních projektů na testovací vinici v Obarenes zase ověřuje vliv odlišné metody výsadby (původně navržené v Austrálii) na efektivní a rovnoměrné zadržování dešťové vody po celé vinici.

Vinice Roda

Moderní sklep a jen čtyři vína

Za vinařstvím stojí podnikatelé a milovníci vína Mario Rotllant a Carmen Daurella. Název vinařství Roda spojuje první písmena jejich příjmení. Historie vinařství Roda sahá do roku 1987 a čtyři roky po založení začala stavba moderního vinařství se sklepem zabudovaným do zdejší skály. Hotovo bylo až v roce 2001.

Prostorný sklep vinařství Roda nabízí nejmodernější dostupné technologie a ideální podmínky pro výrobu kvalitních vín. Fermentace vín probíhá ve velkých dřevěných nádobách s regulovanou teplotou. Jejich kapacita je od 4000 do 20 000 litrů. Surovina z každé z 20 parcel je vinifikována zvlášť, finální blend vína se tvoří až později. Vinařství má v portfoliu čtyři červená vína. Mladé víno, na úrovni kategorie Crianza se jmenuje Sela, je vstupní branou do produkce vinařství a většinou nabízí skvělou příležitost osahat si styl Rody. Následují vína Roda Reserva a Roda Reserva 1 a raritní víno Cirsion s velmi omezenou produkcí jen v dobrých ročnících.

Sklep vinarstvi Roda

RODA a RODA I

Když jsou vína v sudech po dobu zhruba jednoho roku, nastává definitivní okamžik sestavit finální blend vín Roda a Roda 1. Pro víno RODA se používá surovina z parcel, kde výsledné víno voní více po červeném ovoci, kde je více svěží projev a příjemná kořenitost. Na patře by u tohoto vína vždy mělo být hlavním hrdinou červené ovoce se svěžím, dlouhým, hedvábným středním patrem a příjemnou tělnatostí.

Pro RODA I je charakterem jiné víno. V chuti vždy dominují tóny tmavého peckového ovoce, víno má větší hloubku, je výrazněji minerální, ovoce doplňují tóny čokolády nebo pepře. V ústech je Roda 1 komplexní, vrstevnaté víno s krásně integrovanými tříslovinami a dlouhou elegantní dochutí.  Víno nejen do gastronomie, ale k rozjímání nad sklenicí.

Recept pro tvorbu obou vín není napříč ročníky konstantní. Jsou vinice, které jeden rok budou součástí vína RODA I a následující rok součástí vína RODA. Vše závisí na rozmaru počasí a výsledné podobě suroviny, která se po sklizni dostane do vinařství.

Vína Roda Rioja


Projekt v Ribera del Duero

Pro spoustu vinařství z regionu Rioja je posledních 20 let velmi atraktivní terroir nedaleké vinařské oblasti Ribera del Duero. Výjimkou není ani vinařství Roda. V roce 2009 tak založilo sesterský projekt Bodegas La Horra s cílem využít nejlepší lokality pro pěstování odrůdy Tempranillo mimo region Rioja. Za víny La Horra stojí stejný tým a know-how jako v případě vín Roda, místní terroir je ovšem jiný a projevem a strukturou jsou tedy vína odlišná.

Vinice vinařství La Horra jsou staré mezi 25 a 100 lety a jsou certifikované jako organické. Půda je směsí jílu, písku a vápence. Hrozny se pěstují ve vysoké nadmořské výšce kolem 800 metrů nad mořem, což ve spojení s kontinentálním klimatem a velkými rozdíly v denních a nočních teplotách zajišťuje eleganci a komplexnost zdejších vín. Sortiment vinařství La Horra tvoří vína Corimbo a Corimbo 1. Podobně jako u vín Roda je první víno více o svěžesti a druhé více o hloubce a komplexnosti.

Ročně vinařství Roda vyprodukuje zhruba 300 000 lahví vín, která jsou exportována do 50 zemí světa. Během 30 let se Bodegas Roda zařadila mezi ikonická vinařství Španělska a díky projektu OKvíno je můžete ochutnat také v České republice.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET