Představujeme vinařství Krásná hora

24. 1. 2022

Představujeme vinařství Krásná hora

Jedním z pěti moravských vinařství, které najdete v sortimentu online vinotéky OKvíno.cz, je BIO vinařství Krásná hora ze Starého Poddvorova.


Rodinné vinařství, které dlouhodobě patří mezi ambasadory zodpovědné BIO produkce, se v loňském roce probojovalo až do finále soutěže Vinařství roku České republiky a většinu svých vín prodává na zahraničních trzích. Pojďme si ho blíže představit.

První, co Vás po příjezdu do vinařství Krásná hora ohromí, ještě, než dostanete víno do skleničky, je krásná moderní budova zdejšího vinařského provozu. S ohledem na okolní zástavbu velmi citlivě řešená stavba byla dokončena v roce 2010 a je z dílny studia Létající inženýři, konkrétně ji projektoval architekt Tomáš Havlíček. Moderní budova vinařství je vyprojektována jako energeticky úsporná s použitím moderních izolačních materiálů, orientací vůči světovým stranám a stabilizací teploty s využitím tepelného čerpadla. Současně splňuje potřeby vinařského provozu a kouzelný výhled do vinic Krásné hory je příjemným bonusem pro všechny návštěvníky.

Co se týká odrůd, mají na Krásné hoře hodně rádi Pinoty. Kromě červeného Pinotu noir, je to i Pinot blanc a Pinot gris, odrůdy v tuzemsku známé spíše jako Rulandské bílé a Rulandské šedé. Na celkem 14 hektarech vinic v majetku vinařství ale najdete také Chardonnay, Sauvignon Blanc, Ryzlink rýnský nebo Merlot.

Od svého založení v roce 2009 se ve vinicích Krásné hory hospodaří v duchu organiky, od roku 2014 pak začíná práce s biodynamickými preparáty. Jedna z hlavních tváří vinařství, Marek Vybíral, společně s dalšími vinaři založili spolek Demeter CS, který sdružuje biodynamické zemědělce a slouží jako zajímavá platforma na výměnu zkušeností. „Všechny technologie a postupy, které za posledních 200 let vznikly, nám všem hodně pomohly. Můžou nám pomoct i dál jenom je musíme využívat takovým způsobem a s takovým cílem, abychom si sami sobě pod sebou nepodřezávali větev. Biodynamika určitě není jediná možná cesta ekologického hospodaření, ale může vám pomoct otevřít oči, abyste si s půdou a přírodou lépe porozuměli,“ vysvětluje Marek Vybíral. Biodynamický přístup v zemědělství vznikl před necelými 100 lety v Rakousku a dnes je ve světě vína stále více aplikován.

Při výrobě vína používají ve vinařství Krásná hora jak moderní nerezové tanky s regulací teploty, tak i tradiční 228 litrové sudy z dubového dřeva od špičkového výrobce François Frères. Každé víno vyžaduje individuální přístup při zpracování, proto se vždycky snaží zvolit optimální technologii. Někdy moderní s přísnou regulací teploty a někdy naopak tradiční bez filtrace a s dlouhým ležením na kvasničních kalech v dřevěných sudech. Kromě odrůdových vín pak tradičně na Krásné hoře dělají bílé i červené cuvée.

Vinařství Krásná hora se podařilo jako jednomu z mála vinařství v tuzemsku výrazně prosadit na zahraničních trzích. V posledních letech tak většina vín, která opustí brány vinařství, míří za hranice České republiky. Vinařství Krásná hora má aktuálně zákazníky zhruba ve 20 zemích světa. Nejvýznamnější jsou pro něj skandinávské státy v čele s Norskem, ale také USA, Kanada, Francie, Itálie nebo Velká Británie. V portfoliu nechybí i raritní destinace jako Taiwan, Korea nebo Ukrajina.

Kvalitu vín z Krásné hory a zodpovědný přístup k jejich výrobě ocenila odborná porota loňského ročníku soutěže Vinařství roku České republiky, která jej zařadila mezi finalisty v kategorii středně velkých vinařství. V nabídce online vinotéky OKvíno najdete výběr bílých i červených vín Krásná hora.

Související produkty