Proč jsou růžová vína stále více populární

8. 6. 2023

Proč jsou růžová vína stále více populární

Chcete vidět svět růžově? Zapomeňte na růžové brýle, sáhněte po těch slunečních a raději si s přicházejícím létem připravte sklenku osvěžujícího růžového vína.


Tajemství původu růžového vína

Původ růžového vína je opředen mnoha tajemstvími. Ze Starověkého Řecka pocházejí první zmínky o vínech růžové barvy, nicméně v té době bylo dobrým zvykem víno popíjet velmi často, a proto se také míchalo s vodou, aby nebylo tak silné. Tato “růžová” vína tak byla spíš zředěnými červenými víny než růžovými. Navíc bylo běžné, že vinohrady nebyly osázeny pouze jednou odrůdou, jak to známe dnes, ale různými odrůdami. Proto se často zpracovávaly bílé i modré hrozny dohromady, což také pozměnilo výslednou barvu vína.

S jistotou však víme, že se v 6.století př.n.l. vylodili Féničané na jižním pobřeží Francie ve městě Massalia (dnešní Marseille) a vysázeli zde první vinohrady ve Francii. Ty byly opět smíšené a hrozny se zpracovávaly dohromady, takže výsledné víno bylo růžové barvy. Kolem roku 100 př.n.l. pak začali místní lidé cíleně používat velmi krátkou maceraci modrých hroznů za účelem výroby světle růžového vína, které se v Provence touto metodou vyrábí dodnes.

Provence je tedy nejstarším vinařským regionem Francie a také jediným regionem na světě, kde se po tisíciletí systematicky věnují výrobě růžového vína.

Ruzove vino

 

Moderní éra růžových vín

V 19. století se začal rozvíjet turismus a francouzská smetánka samozřejmě zamířila do Provence na Azurové pobřeží. Po celodenním plavání a hraní petangue není divu, že sklenička vychlazeného růžového vína přišla vhod. Růžové víno se tak neodmyslitelně stalo symbolem prosluněného léta.

V polovině 20. století však přišel nečekaný obrat. Portugalsko vypustilo na trh dva druhy sladkých růžových vín, Mateus Rosé a Lancers Rosé, která se stala neskutečně populárními. Tyto dvě značky samy o sobě tvořily v té době neuvěřitelných 40 % portugalského exportu vín. Tato vína odstartovala éru levných růžových vín se zbytkovým cukrem a také dominanci USA na trhu s růžovými víny. Američané si totiž tyto vína skutečně zamilovali.

V roce 1975 se v Kalifornii zrodil fenomén jménem White Zinfandel. Zinfandel je modrá odrůda révy vinné, kterou nejspíš znáte spíše pod italským názvem Primitivo. Občas se z ní vyrábělo i růžové víno, které však nedosáhlo většího ohlasu, dokud se v jednom vinařství nezasekla fermentace. Místo toho, aby se pokoušeli chybu napravit, nalahvovali víno se zbytkovým cukrem pod názvem White Zinfandel. Stylově se velmi podobalo oblíbeným portugalským značkám, a tak není divu, že se v 80. letech tento styl rozšířil nadpozemskou rychlostí.

Počátkem 21. století začala strmě růst poptávka po růžových vínech a aktuálně tvoří růžová vína 10% světové produkce vín. Není asi překvapením, že největšími konzumenty zůstává Francie a USA. Mezi největší producenty patří Francie, USA, Španělsko a Itálie. Růžová vína jsou však neobyčejně trendy, a tak najdeme velmi zajímavá vína v každé vinařské zemi a v takřka každém vinařství. Téměř by se dalo říct, že kdo dnes nevyrábí růžové víno, jako by nebyl.

Různorodost růžových vín

 Dnešní trh s růžovými víny naštěstí není vůbec monotónní. V nabídce najdeme lehká a svěží vína, která jsou výborným doplňkem pro parné dny, ale i koncentrovaná a plná růžová vína, která s přehledem doplní i složitější párování s jídlem.

Klíčem k různým stylům vína je zejména zvolený způsob výroby. První variantou je vylisovat hrozny co nejdříve, abychom zabránili maceraci slupek. Tím dosáhneme světlé barvy a svěžího lehkého vína. Druhou variantou je nechat slupky macerovat v moštu. Doba se může různit od několika hodin po několik dnů. Čím déle macerujeme, tím tmavší barva a výraznější aroma. Některá vína jsou pak tak komplexní a strukturovaná, že svojí strukturou a tříslovinami připomínají spíše červená vína.

Popularita růžových vín celosvětově roste a růžová vína se stala velmi populární mezi mladou generací. Růžové víno je výbornou volbou pro ty, kteří preferují lehčí a osvěžující vína. Jeho střední tělo a nižší obsah alkoholu (ve srovnání s červenými víny) ho činí přístupným a snadno pitelným nápojem pro širokou škálu konzumentů.

Jak si správně vychutnat růžové víno?

  • Správná teplota: Růžové víno by mělo být podáváno dobře vychlazené. Ideální teplota se pohybuje mezi 8-12 °C. Pokud víno vychladíte na nižší teplotu můžete potlačit jeho aroma a chuť.
  • Výběr správného skla: Použití správného skleničky může zvýraznit chuťové a aromatické vlastnosti vína. Pro růžové víno volte spíše menší sklenice, které používáte pro konzumaci bílých vín. Pro některá komplexní a aromaticky výrazná růžová vína můžete zvolit větší sklenici s širším okrajem.
  • Pozor na párování s jídlem: Růžové víno je relativně univerzální do kombinace s jídlem a lze jej kombinovat s různými pokrmy. Obecně volte spíše lehčí jídla, jako jsou saláty, mořské plody, bílé maso nebo grilovaná zelenina. Některá chuťově výraznější růžová vína dobře doplní i pikantní a kořeněná jídla.
  • Růžové víno doslova volá po zábavě. Skvěle se hodí na letní grilování s přáteli, na odpolední popíjení u bazénu nebo piknik v parku. Růžové víno lze použít i jako základ pro různé koktejly a míchané nápoje.

Autor: Michaela Kapičková

Ruzove Prosecco

Související produkty