Rozmanitost maďarských vín

21. 10. 2022

Rozmanitost maďarských vín

Když se řekne Maďarsko, na prvním místě se vám možná vybaví jezero Balaton, kam dlouhodobě míří za dovolenou mnoho Čechů, nebo termální lázně v Budapešti. Maďarsko je ale také zajímavá gastronomie a samozřejmě skvělé víno.


Poslední dekádu je přitom pro Maďarsko typická nastupující generace ambiciózních vinařů a nové vinařské investice, které posouvají charakter a kvalitu vín o velký kus dopředu. Maďarsko dnes není jen Tokaj a slavná dezertní vína, ale je to pestrá paleta bílých a červených vín z vinařských regionů rozprostřených po celé zemi.

Maďarsko, to je celkem šest vinařských regionů rozdělených do 22 vinařských oblastí s celkovou plochou 65 000 hektarů vinic, tedy třikrát více, než máme u nás. Maďarští vinaři ročně vyprodukují zhruba 270 milionů litrů vína. Přesně v duchu současných trendů Maďaři ve velkém sází na vlastní autochtonní odrůdy, které pak často doplňují i dobře známé mezinárodní odrůdy z Francie. Poměr bílých a červených vín je možná až překvapivě jednoznačný 70:30. V bílých vínech se maďarským vinařům podařilo dobře vyprofilovat odrůdy jako Furmint, Juhfark nebo Hárslevelü. V červených vínech pak vinaři z Szekszárdu a Egeru úspěšně oživují zašlou slávu tradičního cuvée Bikavér, česky známého jako „býčí krev“. Milovníci Frankovky samozřejmě dobře vědí o potenciálu maďarské Kékfrankos.

Historie pěstování révy je v Maďarsku 2000 let stará. Révu do Panonie přinesli Římané a v 5. století našeho letopočtu již nalezené artefakty potvrzují rozsáhlý výskyt vinic na území dnešního Maďarska. Ve středověku rozvíjeli kulturu pěstování révy a pití vína Benediktíni, jejichž kláštery se staly centrem vinohradnictví. Postupně se na maďarské území dostali také další osadníci z Itálie, Burgundska nebo Anjou a s nimi dorazily znalosti o výrobě kvalitních vín a některé další odrůdy vinné révy.

V roce 1882 tvrdě zasáhla Maďarsko epidemie fyloxéry, která postihla i zbytek Evropy. Po jejím zdolání se v nových výsadbách začaly více prosazovat odrůdy jako Kékfrankos (Frankovka), Cabernet Sauvignon, Merlot a v bílých Furmint, Muscat nebo Hárslevelű. Ve dvacátém století se paleta odrůd rozšířila o další nové odrůdy jako je Zweigeltrebe.  Od roku 1989 se obnovil zájem o tradiční odrůdy a vinařský sektor zaznamenal mnoho nových investic, zejména v regionu Tokaj a následně i v dalších oblastech jako jsou Eger nebo Villány.

Maďarské klima je příznivé pro pěstování vinné révy, podobně jako v České republice, i tady se prosazuje zejména kontinentální klima. Zimy jsou relativně mírné, léta horká a podzim dlouhý, s dostatečným počtem slunečních dní. Roční srážky se pohybují kolem 600 milimetrů. V severních vinařských oblastech dominují ve výsadbách i produkci bílá vína, zatímco v jihozápadních a jižních vinařských oblastech Panonie a Dunaj se produkují spíše plná červená vína.

Mezi typické maďarské odrůdy, které se v posledních letech vysazují ve stále větší míře patří Furmint, Hárslevelű, Kéknyelű, Juhfark, Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Királyleányka a Leányka. Velmi rozšířené mezinárodní odrůdy pěstované v Maďarsku jsou pak Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rulandské šedé nebo Tramín. Už tak široké portfolio odrůd pak doplňují některé typicky středoevropské odrůdy jako Kékfrankos, Zweigelt, Kadarka a Olaszrizling.

Šest vinařských regionů Maďarska:

Madarske vinarske oblasti

Severní Maďarsko

Podoblasti

Eger: oblast známá bílými i červenými víny. Z bílých odrůd se tu pěstuje Olaszrizling (Ryzlink vlašský) nebo Chardonnay. Ikonickým vínem je pak červené cuvée Egri Bikavér (Býčí krev), elegantní červené víno založené hlavně na odrůdě Kékfrankos.

Mátra: elegantní bílá vína z vulkanických půd. Hlavními odrůdami jsou Müller-Thurgau, Olaszrizling a Chardonnay.

Bukkalja: hlavně bílá vína.

Tokaj

Nejznámější vinařská oblast Maďarska leží na úpatí Zemplínských hor poblíž hranic se Slovenskem. Oblast se vyznačuje dlouhým teplým podzimním počasím a mlhami, které přicházejí z řeky Bodrog a vytvářejí dokonalé podmínky pro tvorbu ušlechtilých plísní na hroznech.  Ty jsou nezbytné pro tvorbu zdejších slavných dezertních vín. První zmínka o tokajských vinicích pochází z roku 1252 a o výrobě místních vín Tokaj Aszú pak z roku 1571. V 17. století byla tokajská sladká vína populární na dvoře ve Francii a v roce 1757 tak na jejich ochranu vznikla zdejší apelace, druhá nejstarší na světe. Celkem má dnes tento vinařský region 5500 hektarů vinic a nejčastěji na nich najdete odrůdy jako Furmint a Hárslevelü, ale také Žlutý muškát.

Dunaj (Duna)

Podoblasti: Csongrád, Hajós-Baja, Kunság.

Rozlohou největší vinařský region Maďarska si užívá typicky hodně slunečného počasí. Réva tu roste zejména na sprašových a písčitých půdách. Zdejší vinaři produkují zejména svěží a lehká vína z mnoha lokálních odrůd. Typicky se hodí pro vypití jako mladá, jen některá z nich lze archivovat.

Panonský region (Pannon)

Vinařský region s celkovou rozlohou 7800 hektarů vinic na úplném jihu Maďarska. Velmi teplé klima v oblasti Villány svědčí zejména modrým odrůdám.

Podoblasti:

Pécs: zejména chuťově bohatá a kořenitá vína s nižším obsahem kyselin. Tradiční odrůdou je tu Cirfandli

Villány: nejteplejší část Maďarska. Zde vznikají robustní, plná a kořenitá červená vína. Hlavní odrůdy: Portugieser, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Merlot a příležitostně Pinot Noir.

Szekszárd: plnější červená vína s typickou kořenitostí. Slavné víno: Szekszárdi Bikavér. Hlavní odrůdy: Kadarka, Kékfrankos, Cabernet franc, Merlot

Tolna

Sauska

Balaton

Oblíbená turistická oblast je také vinařským regionem s 9000 hektary vinic.

Podoblasti: Badacsony, Balatonfelvidék, Balatonfüred-Csopak: vulkanické půdy, vinaři tu produkují zejména plnější bílá vína s typicky výraznou kyselinou.

Nagy-Somló (nebo Somló): asi nejznámější podoblast kolem Balatonu. Réva tu roste na sopečných půdách, což se ve zdejších vínech projevu typickou mineralitou v chuti v kombinaci se svěží kyselinou.  Hlavní odrůdy jsou: Olaszrizling, Hárslevelű a Furmint. Specialitou je místní odrůda Juhfark.

Zala: hlavně bílá vína. Hlavní odrůdou regionu je Olaszrizling.

Horní Panonie

Vinařsky velmi zajímavá část Maďarsdka, kde můžete ochutnat osobitá bílá vína, jedny z nejlepších Frankovek v Maďarsku nebo šumivá vína. Celkem si jednotlivé podoblasti mezi sebe dělí 5 500 hektarů vinic.

Vinařský region tvoří tyto podoblasti:

Ászár-Neszmély: svěží a aromatická bílá vína, typickou odrůdou je tu například Irsai Oliver.

Etyek-Buda: svěží bílá vína s vyšší kyselinou a také šumivá vína, která tu nabývají na popularitě.

Mór: vincie vysazené na sopečných půdách. Zejména bílá vína, hlavní odrůdou je tu Ezerjó.

Pannonhalma: plné bílé.

Sopron: kdysi se tu pěstovaly zejména bílé odrůdy, ale nyní dvě třetiny produkce tvoří červená vína.  Elegantní červená vína typicky z odrůdy Kékfrankos (Frankovka) se směle poměřují s nedalekým rakouským Burgenlandem.

Související produkty