Jaké jsou nejpěstovanější odrůdy révy na světě?

7. 12. 2023

Jaké jsou nejpěstovanější odrůdy révy na světě?

Svět vína je pestřejší, než by se na první pohled mohlo zdát. Dle údajů Mezinárodní organizace vinné révy a vína (OIV) se napříč vinařskými regiony pěstuje více než 10 000 odrůd révy vinné.


Některé z nich jsou samozřejmě mnohem důležitější než jiné. Žebříček 13 nejvýznamnějších vinných odrůd představíme v dnešním příspěvku.

Pojem globalizace, často používaný v mezinárodním obchodě, lze uplatnit i ve světě vína, respektive v celosvětovém rozložení odrůd révy. Z dat OIV je jasně patrný trend expanze některých populárních francouzských odrůd, jako je Cabernet Sauvignon, Chardonnay nebo Merlot. Tyto odrůdy dnes mají vysazeny vinaři napříč vinařskými zeměmi a jednotlivými kontinenty. Možná tedy překvapí údaj, že 13 nejvýznamějších odrůd révy pokrývá hned třetinu světových vinic a 33 odrůd tvoří celou polovinu plochy vinic.

Žebříček 13 odrůd, které se pěstují na více než 100 000 hektarech

  1. Kyoho

S plochou 365 000 hektarů je Kyoho překvapivě nejrozšířenější odrůdou révy na světě. Jde o stolní hrozen pocházející z Japonska, jehož název ve volném překladu znamená „obří hory hroznů“ a odkazuje na vysokou plodnost této odrůdy. Kyoho bylo v Japonsku ve velkém vysazováno po 2. světové válce, dnes je ale drtivá většina výsadeb v Číně.

  1. Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon je dnes nejslavnější modrá odrůda pocházející z Francie. Konkrétně je doma v Bordeaux, kde vznikl křížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon blanc. S 341 000 hektary vinic rozložených po celém světě je to nejvíce pěstovaná odrůda používaná k výrobě kvalitních vín. Velmi silné zastoupení má Cabernet Sauvignon ve Francii, v Chile, USA nebo Austrálii.  Za popularitou Cabernetu Sauvignon stojí jeho komplexní chuť, ve které nechybí tóny tmavého peckového ovoce, pevné třísloviny a svěží kyselina. Cabernet Sauvignon má skvělý potenciál k archivaci.

  1. Sultana

Na třetím místě s 273 000 hektary se nachází odrůda nepoužívaná k výrobě vína. Jde o prastarou bílou odrůdu, která pochází z Afghánistánu. Pro malý oválný tvar bobulí je vhodná k sušení a výrobě rozinek, ale používá se i jako stolní hrozen. Lze z ní také destilovat lihoviny, například raki.

  1. Merlot

Další z velmi populárních odrůd z francouzského Bordeaux. Stejně jako Cabernet Sauvignon je Merlot zdrojem některých z nejlepších červených vín světa. Dle posledních údajů je Merlot vysazen na 266 000 hektarech vinic. Oproti Cabernetu Sauvignon není Merlot tak náročný na podmínky, co se týká ideálního dozrávání, pěstuje se tedy i v některých relativně chladnějších vinařských regionech. Vína z Merlotu jsou příjemně ovocně zakulacená, dobře strukturovaná a často jsou součástí cuvée s dalšími odrůdami.

  1. Tempranillo

Odrůda Tempranillo je synonymem většiny komplexních červených vín ze Španělska. Velmi významnou roli má pak také na vinicích sousedního Portugalska. V posledních dekádách výsadba Tempranilla výrazně rostla a dnes tak tvoří plochu 231 000 hektarů. Hned 88 % vinic s Tempranillem je ve Španělsku. Název této odrůdy odkazuje na relativní brzké dozrávání. Vína jsou typicky plná v chuti, s vyšším alkoholem, jsou elegantní a nemají tak výraznou kyselinu, jako například Cabernet Sauvignon.

  1. Airén

Další z odrůd, která je úzce spojena se Španělskem. Je tu nejrozšířenější bílou odrůdou s 22% podílem a typicky ji najdete ve velkém vinařském regionu Castilla-La Mancha. Celosvětové výsadby dosahují 218 000 hektarů. Z odrůdy Airén se produkují bílá vína, ale používá se i pro výrobu destilátů.  

  1. Chardonnay

Pokud by se mělo hlasovat o všeobecně nejpopulárnější odrůdě, dost možná by to vyhrálo právě Chardonnay. Tato burgundská odrůda se podobně jako Cabernet Sauvignon nebo Merlot rozšířila doslova po celém světě, plocha vinic dosahuje 210 000 hektarů. Pro její variabilitu a nenáročnost s Chardonnay rádi pracují vinaři, styl vín je široký, od lehkých ovocných vín z nerezu, až po plná a komplexní vína z barikových sudů. Kromě tichých vín se v řadě vinařských regionů, včetně Champagne, používá pro produkci šumivého vína. Nejvíce je Chardonnay rozšířeno ve Francii, Itálii, Španělsku, Chile, USA nebo Austrálii.

  1. Syrah

Syrah je modrá odrůda révy vinné pocházející ze Severní Rhôny ve Francii. Genetický výzkum naznačuje, že je výsledkem křížení odrůd Mondeuse Blanche (ze Savojska) a Dureza (z Ardèche). Podobně jako další francouzské odrůdy se i Syrah výrazně rozšířil ve vinařských zemích Nového světa, zejména Austrálii, kde je známa pod názvem Shiraz. Pěstuje se také v Jihoafrické republice, Argentině nebo USA. Celkem její hektarová plocha dosahuje 190 000 hektarů.  

  1. Red Globe

Red Globe je další z rozšířených stolních hroznů. Velmi produktivní a odolná odrůda zabírá 165 000 hektarů vysázených vinic, převážně v Číně. Pěstuje se ale také ve Spojených státech amerických, Španělsku, Portugalsku, Itálii nebo Turecku.

  1. Garnacha Tinta

Odrůda Garnacha Tinta, známá také jako Grenache Noir, je prastará modrá odrůda ze severního Španělska. Právě odtud se během středověku dostala do jižní Francie. Celkem je vysazena na 163 000 hektarech vinic, z čehož zmíněné dvě vinařské země tvoří 87 %.  Garnacha Tinta produkuje sytě zbarvená vína, komplexní s vysokým obsahem alkoholu. Často se používá do kupáží s dalšími odrůdami, jako je například Syrah.

  1. Sauvignon Blanc

Obrovská popularita Sauvignonu blanc je dnes spojena především s rozmachem vinařství na Novém Zélandu. Bílá odrůda, která se ve Francii pěstuje zejména v údolí Loiry a Bordeaux, je zdrojem příjemně svěžích vín s vyšší kyselinou a bohatým aromatickým projevem. Plocha vinic se Sauvignonem blanc aktuálně čítá 123 000 hektarů.

  1. Pinot Noir

Pinot Noir je bezesporu jednou z nejoblíbenějších odrůd na světě, zejména mezi milovníky vín a sběrateli, kteří mají něco napito. Elegantní a ve vinici velmi náročná odrůda má původ v Burgundsku, kde z ní vznikají některá z nejdražších vín světa. V současnosti se pěstuje na 112 000 hektarech. Pinot noir poznáte ve skleničce podle velmi světlé rubínové barvy, a velmi jemného aroma s tóny červeného peckového ovoce a květin. Z Francie se rozšířil do řady vinařských zemí, jako je Německo, Itálie, USA, nebo Chile.

  1. Trebbiano Toscano

Jediná italská odrůda v žebříčku nejrozšířenějších odrůd je s 111 000 hektary bílé Trebbiano Toscano. Pěstuje se zejména ve střední Itálii, kde z ní vznikají příjemná, středně komplexní, svěží bílá vína. Výrazněji je rozšířena také ve Francii, pod názvem Ugni Blanc se běžně používá při výrobě koňaku a armagnacu.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Související produkty