Odrůda Grenache: Superman ve vinici i ve sklenici

14. 9. 2023

Odrůda Grenache: Superman ve vinici i ve sklenici

Kde je teplo, tam je Grenache. Tato odrůda dobře zvládá horké klima a vystačí si s málem srážek, ideální vlastnosti do dnešní klimaticky turbulentní doby. Grenache je základem plných a svalnatých červených vín z jžní Francie nebo španělského Prioratu.


Nejslavnějším vínem z Grenache je Châteauneuf-du-Pape, svůj původ má ale odrůda pravděpodobně ve Španělsku. Pojďme si tuto zajímavou odrůdu blíže představit.

Grenache je vlastně nenápadným hrdinou ve světě vína. V jižní Francii je přítomnost této odrůdy ve víně často ukryta za názvem apelace, ve Španělsku je známá pod názvem Garnacha a na Sardinii ji neříkají jinak než Cannonau. Přitom ve Francii je druhou nejrozšířenější odrůdou hned po odrůdě Merlot a svého času dokonce vládla i světovým výsadbám. Za posledních dvacet let sice přepustila svou pozici oblíbenějším modrým hroznům, jako jsou Cabernet Sauvignon, Tempranillo nebo Syrah, ale v kontextu oteplující se planety vypadá budoucnost této odrůdy zase růžově.

Původ odrůdy Grenache

Původ odrůdy Grenache je poněkud sporný, ale některé historické materiály a genetické studie z poslední doby naznačují, že má kořeny na severovýchodě Španělska, konkrétně v regionu Aragonie. Jiný pohled mají na Sardinii, kde je Grenache rozšířená jako Cannonau. Sardinie byla mezi lety 1297 až 1713 součástí Španělského království a během tohoto období se odrůda mohla rozšířit na kontinent. Z Aragonie se každopádně Garnacha postupně dostala do dalších španělských regionů, včetně Katalánska. Velmi pravděpodobně pak také pronikla do jižní Francie. Jak uvádí ve své knize Wines of the Rhone autor Matt Walls, na Jižní Rhoně se odrůda zřejmě usadila někdy nedlouho před rokem 1800.

Kde je dnes Grenache nejvíce rozšířena

Doma je aktuálně Grenache zejména ve Francii, přesněji řečeno na jejím jihu. Například ve vinařském regionu Jižní Rhona tvoří Grenache 50 % výsadeb a v nejslavnější místní apelaci Châteauneuf-du-Pape dokonce 80 % vinic. Velmi významně je zastoupena také v rámci obrovského vinařského regionu Languedoc-Rousillon poblíž Středozemního moře. Ačkoliv se Grenache skvěle hodí do zdejšího extrémního klima, byla odrůda v Languedocu částečně vytlačena populárnější odrůdou Syrah.

Ve Španělsku odrůda ztratila velkou část svých pozic ve prospěch odrůdy Tempranillo. Garnacha hrdě nesla titul nejrozšířenější odrůdy regionu Rioja, ještě před čtvrt stoletím tvořila hned 40 % místních výsadeb, dnes je to zhruba 9 %. Skutečně pak Garnacha září v malé tradiční oblasti Priorat a výrazněji je zastoupena také na vinicích v Navaře. Tady i v jiných částech Španělska je kromě červených vín základem příjemně ovocných vín růžové barvy.

Nejlepší italské Grenache pochází ze Sardinie, jak již bylo zmíněno tradičně pod názvem Cannonau. Apelace Cannonau di Sardegna je DOC pokrývá celý ostrov, ale některá z nejlepších vín Cannonau pocházejí z východních částí ostrova, v okolí měst Nuoro a Capo Ferrato. Díky svým rezistentním vlastnostem se Grenache rozšiřuje také do mnoha vinařských regionů Nového světa. V Austrálii se používá stejně jako ve Francii k oblíbeným kupážím s odrůdami Syrah nebo Mourvedre, vinice s Grenache najdete v regionech jako Barossa valley nebo McLaren vale. Menší výsadby se objevují v USA, Jihoafrické republice nebo Chile.

Vinice Costers del Priorat

Specifika pěstování Grenache

Na Jižní Rhoně se Grenache tradičně pěstuje formou nízkých keříků při zemi (gobelet nebo také bush vines), ale někteří vinaři volí tradiční vysoké vedení (guyot, cordon). Nízké vedení dělá révu odolnější vůči některým nemocem, chrání hrozny před typicky silným větrem. Grenache je velmi odolná odrůda vůči horku a suchu, i v podmínkách, kde mají jiné odrůdy problémy dokáže produkovat kvalitní a dobře vyzrálé hrozny. Při zpracování pak typicky vzniká víno s vysokým alkoholem, který se může pohybovat kolem 15 %.

Robert Parker, velký ambasador odrůdy Grenache

K opětovnému zájmu o odrůdu Grenache a její vína významně přispěla osobnost Roberta Parkera. Americký vinařský kritik a zakladatel redakce "The Wine Advocate," se ve své kariéře proslavil jako velký fanoušek plných komplexních vín z Jižní Rhony, postavených v drtivé většině právě na odrůdě Grenache. Díky vysokým hodnocení některých vín se z Grenache stala opět superstar ve světě vína.

Jak chutná Grenache ve skleničce?

Červená vína Grenache mají často výraznou ovocnou charakteristiku, lze v nich nalézt tóny jahod, tmavých švestek nebo malin. Některá vína z odrůdy Grenache mohou mít také tóny sušených bylin, tabáku, pepře nebo fialky. Grenache má často měkké tříslo, což znamená, že vína mají hladkou a jemnou texturu. V chuti jde o plná a komplexní vína, jejichž typickým znakem je vysoký alkohol. Velmi často se Grenache vinifikuje v dubových sudech, kvalitní vína této odrůdy mají dobrý potenciál zrát. Vína Châteauneuf-du-Pape se mohou v láhvi zlepšovat i po dobu několika desítek let.

Kromě klasických suchých červených vín se odrůda Grenache používá i pro produkci růžových vín. Růžová vína z Grenache jsou oblíbená pro svou svěžest a ovocnou chuť. Mají růžovou až lososovou barvu a jsou pro ně typické tóny jahod, malin a citrusového ovoce. V některých jihofrancouzských regionech se z odrůdy Grenache produkují také sladká vína Vin Doux Naturels, populární zejména v oblasti Rousillon.

Co je GSM blend?

Odrůda Grenache se ve vínech často používá do kupáží s některými dalšími odrůdami. GSM blend je populární označení pro vína vyrobená ze směsi tří hlavních odrůd hroznů: Grenache, Syrah (Shiraz) a Mourvèdre. Tato směs je často spojována s regionem Jižní Rhôny ve Francii, zejména s ikonickým víno Châteauneuf-du-Pape, nebo víny Vacqueyras a Gigondas. GSM blend však získal popularitu po celém světě a je nyní produkován v různých vinařských regionech, například v Austrálii nebo USA.

Jaká jídla a pokrmy se skvěle hodí k červeným vínům Grenache

Červená vína Grenache se často párují s grilovaným masem, zejména s jemnějšími druhy, jako je kuřecí prsa, krůta, vepřové kotlety nebo jehněčí. Grenache je také skvělým doplňkem k hovězímu masu nebo ke zvěřině.

 

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Související produkty