Ribera del Duero: Region s krátkou historií, ale obrovským potenciálem

11. 4. 2023

Ribera del Duero: Region s krátkou historií, ale obrovským potenciálem

Ribera del Duero je vinařská oblast ve Španělsku, která patří ke třem regionům, kde hraje hlavní roli odrůda Tempranillo. Tyto tři regiony jsou Rioja, Ribera del Duero a Toro.


Ačkoliv mají zdejší vína stejný odrůrový základ, jsou díky lokálním podmínkám odlišná. V dnešním příspěvku se zaměříme na dynamicky se rozvíjející region Ribera del Duero, jehož vína aktuálně patří k tomu nejvyhledávanějšímu ze Španělska.

Kdybychom zmíněnou trojici regionů měli přirovnat k lidským postavám, tak by to vypadalo asi takto: Rioja je klasický a elegantní diplomat, který se pohybuje světem s noblesou sobě vlastní. Ribera je jeho mladší a temnější bratranec, přestože už trochu dospěl a dosáhl jisté uhlazenosti. No a Toro, to je ta černá ovce rodiny. Rebel, který sedí v koutě a rád si přihne.

Rioja má za sebou tak bohatou historii (Rioja - spletitá historie a cesta vzhůru do vinařského nebe), že se jí Ribera del Duero nedokáže rovnat. Nicméně Ribera je aktuálně jeden z nejdynamičtěji rozvíjejících se vinařských regionů celého Španělska. Skoro vše zde začalo až v 80. letech minulého století. V roce 1982, kdy vznikla apelace Ribera del Duero DO, zde bylo pouze 9 vinařství, aktuálně je jich přes 300!

Odkud pochází nejdražší vína Španělska?

Trochu překvapující může být, že jedno z nejslavnějších vinařství Španělska s poměrně bohatou historií nepochází z oblasti Rioja, ale z Ribera del Duero. Je to Vega Sicilia, vinařství plné paradoxů, neboť Sicilia v názvu nemá žádnou spojitost s italskou Sicílií.

Vega Sicilia byla původně zemědělská usedlost. Víno zde začal vyrábět až Don Eloy Lecanda v roce 1864, který se vyučil v Bordeaux. Odtud si přivezl francouzské odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot a Malbec, které vysadil spolu s místním Tempranillem. Vinařství prošlo v následujícím století rukami mnoha majitelů. Rodina Herrero koupila usedlost na začátku 20.století a rozhodla se vína nabízet pouze vybrané skupině svých přátel. Není překvapením, že to byla aristokracie a vyšší střední střída. V této době se tak zrodilo jedno z nejexkluzivnějších vín Španělska. To víno, které se nedá koupit za peníze.

Zajímavostí pro nás Čechy je, že vinařství bylo v roce 1965 koupeno Hansem Neumannem, který sice žil ve Venezuele, ale měl česko-židovské kořeny. Nicméně klíčovými vlastníky jsou od roku 1982 členové rodiny Álvarez. Vinařství vedou dosud a dosáhli největší prosperity.

Právě vína z Vega Sicilia a dalšího vinařství Pesquera přesvědčily v 80. letech místní pěstitele vín, že má smysl přestat prodávat hrozny místním družstvům, která vyráběla levné “krabičáky”, a soustředit se na výrobu kvalitních červených vín.

V čem jsou vína z Ribera del Duero specifické?

Ribera del Duero má zhruba 23 000 ha vinic (celá Česká republika má kolem 18 000 ha) a rozpíná se 130 km od západu k východu podél toku řeky Duero (Douro v Portugalsku). Celá oblast se nachází v nadmořské výšce 720-1100 m.n.m. a zdejší klima je charakteristické studenými a tuhými zimami a velmi suchým a horkým létem. Teploty zde sahají od -20ºC v zimě až po 42ºC v létě.

Vinice Ribera del Duero

Více než 80 % hroznů jsou zde sklízeny ručně, což je částečně i díky unikátní proporci opravdu starých vinic. Zhruba 1/4 všech vinic je starších než 50 let a stáří kolem 100 let také není nic netypického. Navíc polovina vinic je pěstovaná bez klasického vedení ve formě samostatně stojících keříků (tzv. bush vines).

Tempranillo zaujímá 95 % plochy vinic, nicméně lokální název je Tinta del País nebo Tinto Fino. Díky zdejším klimatickým podmínkám mají místní klony Tempranilla mnohem tlustší slupku, což se promítne v temnější barvě vína i ve větším množství tříslovin. Proto se říká, že jsou vína z Ribery temnějším bratrancem Riojy.

Nejvýznamnějšími vinařskými obcemi v Ribera del Duero jsou Pesquera de Duero, Valbuena de Duero, Roa de Duero a Aranda de Duero. Zdejší vinaři produkují některá z nejlepších španělských vín.

Vína mají intenzivní barvu a jsou charakteristická tóny zralého tmavého ovoce jako višně a ostružiny. Naprostá většina vín zraje v amerických nebo francouzských dubových sudech, což se projeví ve vínech vůní vanilky, hřebíčku či kouřovým nádechem. Díky dlouhému zrání najdeme ve vínech často i tóny tabáku, kůže, kávy či sušeného ovoce.

V chuti je víno Ribera del Duero mnohem robustnější než Rioja. Má většinou vyšší alkohol, výraznou tříslovinu, ale svádí k dalšímu napití svou příjemnou kyselinkou. Vína jsou komplexní, zůstávají dlouho na patře a většina z nich mají velký potenciál pro další zrání v lahvi.

S čím a jak si víno vychutnat?

Velikonoce pomalu klepou na dveře a pokud se chystáte připravovat jehněčí, tak sáhněte po lahvi červeného vína z Ribera del Duero a Váš zážitek bude dokonalý. Toto víno ale také výborně doplní jakékoliv grilované červené maso nebo zvěřinové pokrmy. Z bezmasých jídel bych doporučila těstoviny založené na rajčatových omáčkách. Další dobrou variantou je zapečený lilek s rajčaty a parmezánem nebo feta sýrem (podle toho, zda zvolíte italskou nebo řeckou variantu pokrmu).

Víno podávejte vychlazené na 15-18ºC ve sklenici na červené víno, ideálně ve skleničce na Shiraz.

Víno Corimbo

Co byste měli vědět o vínech Ribera del Duero:

  • Historie pěstování révy v Ribera del Duero sahá do doby Římské říše, ale až v polovině 20. století se na místních vinohradech definitivně prosadila odrůda Tempranillo. V roce 1982 získala Ribera del Duero oficiální status denominace původu (DO).
  • Červená vína musí obsahovat minimálně 75 % odrůdy Tempranillo, nicméně většina vín je 100% Tempranillo. Povolené odrůdy jsou také Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot a do 5 % Garnacha a bílá odrůda Albillo.
  • Termíny Crianza, Reserva a Gran Reserva se používají stejně jako v oblasti Rioja pro indikaci stylu a délky zrání vína.
  • Celá jedna šarže vín z Vega Sicilia v roce 1994 měla korkovou vadu. Škoda dosáhla astronomické hodnoty 3 milionů dolarů. Vega Sicilia v návaznosti na to na svém pozemku vysázela 50 000 korkových dubů, aby mohli osobně kontrolovat kvalitu.
  • Nemálo vinařství původem z Rioja si v relativně blízké vinařské oblasti Ribera del Duero zakládá své sesterské projekty. Jedním z ambiciózních vinařství je La Horra, vinařství patřící pod prestižního výrobce Roda. Vína Corimbo a Corimbo 1 najdete v nabídce OKvíno.cz

Autor: Michaela Kapičková DipWSET