Báječná jižní Rhôna

8. 2. 2022

Báječná jižní Rhôna

Když si báječnou ženskou vezme báječnej chlap tak mají báječnej život plnej báječnejch dní bez útrap, celej den jen tak jen tak sedí a popíjejí Châteauneuf du Pape…


Není jasné, zda Michal Tučný či autor textu Zdeněk Rytíř měli nějaký bližší vztah k vínu Châteauneuf du Pape, nicméně faktem zůstává, že se tato píseň nesmazatelně vepsala do dějin českých hitparád a bylo by báječné, kdyby se vína z Rhôny zapsala stejně i na seznam vín, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

Nejsem si jistá, zda měla u nás píseň Báječná ženská nějaký vliv na konzumaci vín z Rhôny, zato u Roberta Parkera tento vliv nelze popřít. Robert Parker, slavný americký kritik vína, přispěl k oblíbenosti vín z Rhôny zcela jednoznačně. Říkalo se totiž, že Parkerovo systematicky vysoké hodnocení vín z oblasti Bordeaux bylo jednou z příčin navýšení jejich cen. Parker sám s tím ale nesouhlasil a prohlásil, že oblast Rhôny poskytuje vína, která mají mnohem lepší poměr ceny a kvality pro milovníky vín než Bordeaux. To se odrazilo i v jeho bodovém ohodnocení a do roku 2005 dostalo 100 bodů více vín z Rhôny než z Bordeaux.

Oblast Rhôny se dělí na severní a jižní část. Tyto části jsou od sebe odděleny zhruba 50ti km pásem,  kde mnoho vinic nenajdeme. Celkově zabírají vinohrady úctyhodných 71 000 ha. To je zhruba 4x plocha vinic celé České Republiky. Zajímavostí je, že oblast severní Rhôny se svými věhlasnými apelacemi jako Hermitage a Côte Rôtie produkuje pouze 5% vín a jižní Rhôna zbývajících 95%. Sever je známý hlavně svými víny z odrůdy Syrah, jih je založen na cuvée z odrůd Grenache Noir, Syrah a Mourvedre tzv. GSM. Řeka Rhôna protéká celou oblastí a vítr Mistral ovlivňuje vinice po celé Rhôně v mnoha ohledech. Prvním je způsob vedení révy vinné. Vítr může být totiž natolik silný, že by vinnou révu poškodil, proto je zvykem nižší vedení. Druhý efekt je blahodárný, protože snižuje vlhkost a tím pádem i tlak z hlediska chorob.

Klasifikace funguje na systému třech úrovní:

Côtes du Rhône AOC - zhruba 32 000 ha a je povoleno 21 odrůd, po Bordeaux AOC je to druhá největší apelace ve Francii

Côtes du Rhône Villages AOC - zhruba 10 000 ha

Crus - individuální Cru, zhruba 15 000 ha (např. Châteauneuf du Pape, Lirac, Gigondas, Ventoux…)

Jižní Rhôna - mnohem víc než jen Châteauneuf du Pape

První známky o pěstování vína v jižní Rhôně pocházejí z dob římských, nicméně klíčovým rokem pro budoucí rozvoj byl rok 1309. V tomto roce se papež rozhodl přenést své sídlo z Říma do Avignonu. Na papežském dvoře se tak z 2/3 ocitly místní vína z Rhôny, doplněné jinými blízkými regiony jako je Burgundsko.

Burgundsko si však bylo vědomo toho, že vína z Rhôny jsou plnější, intenzivnější a lépe snáší přepravu a mohly by tak významně konkurovat jejich vínům. Proto zavedli zákony, které omezovaly dovoz a přepravu vín z jiných vinařských oblastí přes Burgundsko. Tyto zákony byly v platnosti od 14. do 16. století a v důsledku toho nebyla vína z Rhôny k dostání v Paříži až do 17. století.

Jednotlivé Crus

Châteauneuf du Pape znamená v překladu papežův nový hrad. Vesnice i samotná apelace jsou bezpochyby nejznámější oblastí jižní Rhôny. Nicméně tvrzení, že vína z této apelace jsou nejlepší je poněkud kontroverzní. Dobrý způsob, jak si udělat na vína vlastní názor je zkusit víno od stejného vinaře z dvou různých vinohradů, vytvořené stejným stylem. Vinohrady od sebe často dělí třeba jen kilometr a přitom cenový rozdíl je značný. Châteauneuf du Pape byla první apelací v Rhôně a vznikla v roce 1936. Povoluje 18 různých odrůd a víno musí mít minimálně 12,5% alkoholu, což dnes není žádný problém, nicméně v té době mohl být dost zásadní. Vína dnes běžně dosahují i 15%, nicméně vinaři umí alkohol do vína umně zakomponovat tak, aby nebyl dominantní.

Lirac sice není tak stará apelace jako je Châteauneuf du Pape, nicméně patří k těm tradičním. Místopisně se nachází přes řeku na dohled Châteauneuf du Pape a překvapivě zde najdeme  jemnější vína, která bychom mohli přirovnat k Côtes du Rhône Villages, ale také ambicióznější vína, která se svým stylem velmi podobají Châteauneuf du Pape. Co se týče odrůdového složení cuvée musí mít minimálně 40% Grenache a Syrah a Mourvèdre by měly mít dohromady minimálně 25%. Tyto odrůdy jsou základní stavební kameny tohoto cuvée, které může být doplněno odrůdami Cinsaut a Carignan.

Gigondas je poměrně zavedená apelace s dobrým jménem. V této oblasti se do roku 1956 pěstovalo hodně oliv, nicméně tehdejší velký mráz zabil velkou část olivovníků a tato ploch byla  osázena vinnou révou místo olivovníky. Gigondas nikdy nedosáhlo takového věhlasu, takže mělo přezdívku Châteauneuf du Pape pro chudé. Cuvée zde může obsahovat až 80% Grenache a musí mít nejméně 15% odrůd Syrah a Mourvèdre. Jakékoliv víno pak může mít až 10% jakékoliv odrůdy povolené v apelaci Côtes du Rhône (kromě odrůdy Carignan). Výsledný styl vína je tak často podobný Châteauneuf du Pape.

Nicméně vinohrady jsou zde ve výšce okolo 600 metrů nad mořem, což společně se studeným Mistralem snižuje teploty. Vína většinou zrají v betonových tancích nebo velkých dřevěných sudech. Sud tak většinou není dominantní ve vůni ani v chuti.

Pokud bychom porovnávali Gigondas se sousední oblastí Vacqueyras, která je položená níže (do cca 450 metrů nad mořem), tak Vacqueyras má většinou více rustikální charakter. Odrůdové složení je velmi podobné jak v Gigondas jen s jiným procentuálním zastoupením (min. 50% Grenache, Syrah a Mourvèdre dohromady min. 20% a 10% jakékoliv odrůdy povolené v Côtes du Rhône apelaci).

Cairrane je relativně nové AOC vytvořené v roce 2015 na základě dlouhodobé snahy mladých vinařů. Cairanne produkuje hlavně dobře pitelná červená vína, která jsou typická pro svoji ovocnost. Tato vína budou skvělým partnerem pro párování s jídlem, ale díky své ovocnosti si je vychutnáte i jen tak bez nutnosti doprovodu s jídlem. Co se týče odrůd min. 50% tvoří Grenache doplněné Syrah a Mourvèdre z min. 20%. Povolené jsou i ostatní odrůdy jako např. Cisault a Carignan, ale v cuvée se objevují poměrně sporadicky.

Důkazem, že Roberta Parkera dosud neopustilo jeho nadšení pro vína z Rhôny a objevování nových Cru, je jeho hodnocení vín z této apelace. Pro zajímavost ročník 2016 od Xaviera Vignona ohodnotil 91 body.

Jak si vína vychutnat

Všechny tyto apelace poskytují krásná plná vína, která stojí za to otevřít hodinu až dvě předem před konzumací. Teplota servírování by se měla pohybovat mezi 16-18 ºC. Riedel má samozřejmě tvar sklenic jak na Châteauneuf du Pape, tak na obecnější Côtes du Rhône, nicméně postačí klasická sklenice na plnější červená vína.

S čím si vína napárovat

Rozmanitá vína z Rhôny jsou skvělými společníky dlouhých večerů, ale i dlouhých večeří. Vína Côtes du Rhône AOC jsou obvykle ovocná vína bez doteku sudu se střední kyselinou i taniny. Vína z různých Cru se liší podle oblasti, ale většinou jsou plnější s ovocnými a kořenitými tóny s dotekem sudu. Tato vína výborně doplní tradiční masové pokrmy jako je například hovězí ragů, grilovaná jehněčí žebra a zvěřinové speciality. Houbovým rizotem a těstovinami s omáčkami na bázi rajčat také rozhodně nešlápnete vedle. Nicméně krásná kořenitost těchto vín vybízí i k odvážnějšímu párování jako může být například indická kuchyně, pro kterou je typické výrazné koření a pálivost.

 

Autor: Michaela Kapičková

Související produkty