Chardonnay - nejpopulárnější bílé víno světa

15. 3. 2023

Chardonnay - nejpopulárnější bílé víno světa

Chardonnay je nejoblíbenější bílé víno světa a je opravdový chameleon mezi odrůdami révy vinné, protože se dokáže adaptovat na velmi rozdílné podmínky. Co je však na vínech z této odrůdy tak specifického, že si zasloužila takovou popularitu?


Je to poměrně jednoduché, Chardonnay se totiž vyrábí v mnoha stylech, a tak dokáže potěšit skoro každého milovníka vína.

Z Chardonnay se vyrábí jak svěží bílá vína kvašená zejména v nerezových tancích a určená k brzké konzumaci, tak i plná vína zrající v sudech s neskutečných archivačním potenciálem. Seženete ji za pár korun, ale také se z ní vyrábí jedna z nejdražších bílých vín světa. Chardonnay je v neposlední řadě také jednou z klíčových odrůd pro slavné šumivé víno Champagne a jako základ svých vín ho používají i další výrobci bublinek napříč vinařskými regiony.

Jak chutná Chardonnay?

Chardonnay po celém světě mile překvapuje svojí všestranností. Každý si v případě této odrůdy může najít svůj styl, který mu vyhovuje. Proto je ale poměrně složité na pár řádcích shrnout, jak chutná Chardonnay. U této odrůdy, mnohem více než u jiných, zaleží na tom, kde vyrostla a jak s ní vinař pracuje ve sklepě.

Nicméně obecně můžeme primární aromatiku rozdělit podle toho, zda Chardonnay pochází z chladnější nebo teplejší vinařské oblasti.

Ovoce jako citron, limetka, jablko a hruška najdeme ve vůni u Chardonnay z těch chladnějších oblastí a exotické plody jako mango, karambola nebo ananas zase z těch teplejších. Vína z chladnějších vinařských regionů, jako je Burgundsko, Rakousko, Morava nebo severní Itálie, mají nižší alkohol, vyšší kyselinu a jsou obecně o něco štíhlejší v chuti. Naopak vína odrůdy Chardonnay z teplých regionů působí v ústech plně až opulentně, mají velmi sebevědomý projev, s méně zřetelnou kyselinou a vyšším alkoholem.

Chardonnay Piemont

Na projev vín odrůdy Chardonnay má velký vliv i způsob vinifikace, kterou konkrétní vinař zvolí. Vinař, který chce, aby jeho Chardonnay chutnalo svěže a čistě ovocnými odrůdovými tóny, často používá pro fermentaci a zrání vín nerezové tanky. Pokud ve víně proběhla malolaktická fermentace a zrálo v dubových sudech a na kvasinkách najdeme v něm tóny másla, briošky, oříšků, kouře, vanilky a dalšího koření.

Vína odrůdy Chardonnay jsou ve většině případů suchá, ale samozřejmě “výjimka potvrzuje pravidlo” a tak najdeme i sladká vína. Například v Kanadě se Chardonnay místy používá i na ledová vína.

Kde se Chardonnay pěstuje?

Odrůda Chardonnay pochází z Francie, nicméně úspěšně kolonizovala celý vinařský svět a skoro všechny klimatické podmínky. Celosvětové výsadby Chardonnay v současnosti dosahují 210 000 hektarů a stále rostou. Těžko se Vám tedy bude hledat vinařská oblast, kde byste Chardonnay dnes nenašli. Odrůda se velkém pěstuje ve Francii, Itálii a Španělsku, ale také ve Spojených státech, Austrálii nebo Chile.

K vůbec nejvyhlášenějším regionům patří v případě milovníků Chardonnay Burgundsko. Právě v burgundském Côte de Beaune najdeme jedny z nejdražších Chardonnay světa. Hrozny pocházejí z Grand Cru vinic, výsledná vína jsou velmi komplexní, zůstávají dlouho na patře a dokáží s grácií zrát v lahvi i mnoho dekád. Na severu Burgundska v oblasti Chablis se však vytváří zcela jiný styl Chardonnay s výrazně vyšší kyselinou a pověstnou mineralitou. Tuto trojici pak završuje oblast Champagne. Chardonnay totiž najdeme ve většině prémiových šumivých vín světa. Tato odrůda má výbornou schopnost rozvíjet autolytické tóny vznikající zráním na kvasinkách v lahvi, které jsou pro oblast Champagne tak typické. Vínům z Champagne dává Chardonnay typickou mineralitu a svěžest.

Párování Chardonnay s jídlem

Budeme-li se zamýšlet s jakým jídlem Chardonnay spárovat, je to v první řadě vždy radost, různé styly vína se totiž uplatní v široké škále pokrmů.

Šumivá vína v kategorii Blanc de Blanc postavená na odrůdě Chardonnay jsou příjemně svěží s tóny citrusů a květin, proto výborně doplní mořské plody a sladkovodní i mořské bílé ryby. Vyzkoušejte například šampaňské Vazart-Coquart Champagne Brut Réserve Grand Cru nebo italskou Franciacortu Saten od vinařství Mirabella.

Svěží bílá vína s vyšší kyselinou se budou výborně hodit k drůbeži a salátům či jako aperitiv před večeří. Taková vína najdeme po celém světě, většinou však v chladnějších oblastech a jsou vinifikována v nerezových tancích jako například Chardonnay "Luna d'Agosto" Langhe, které roste na svazích Piemontu v podhůří Alp.

Domovinou plnějšího stylu Chardonnay, které zrálo v dubových sudech a na kvasinkách, je již zmíněné Burgundsko. Odtud pochází ty nejslavnější vína světa a většinou je to znát i na ceně. Nicméně i v tak známých oblastech se dá najít dobrý poměr ceny a kvality jako je například Givry Blanc Teppe de Chenèvre z Côte Chalonnaise. Tento styl vín se výborně hodí párovat s krémovými omáčkami nebo rizotem, ale skvěle dolní i sýry, pokud nejsou příliš výrazné.

Jak si užít Chardonnay

Svěží styl Chardonnay podávejte vychlazené na 8-12° v klasické skleničce na bílé víno. Plnější Chardonnay, které zrálo v sudu, však doporučujeme servírovat o teplotě 12-14° ve větší sklenici na burgundské.

 

Autor: Michaela Kapičková

Související produkty