Lehčí červená vína s nižším alkoholem

22. 3. 2023

Lehčí červená vína s nižším alkoholem

Zatímco dříve měli vinaři v některých vinařských oblastech starosti s tím, aby jim modré hrozny dozrály, dnes řeší opačný problém.


Červená vína mají běžně 14 až 15 % alkoholu a mezi milovníky vín je poslední dobou stále žádanější kategorie lehčích červených vín. Jak se v jarních a letních měsících začne šplhat rtuť na teploměru vzhůru, klesá totiž u řady lidí chuť na plné červené víno s robustním tělem a vysokým alkoholem. Komplexní červená vína z Bordeaux, Riojy nebo italského Toskánska jsou přece jen vyhledávanější v chladnější polovině roku.

Do popředí se tak stále více dostávají odrůdy a apelace červených vín, kde alkohol typicky nepřesahuje 13 %. Jde o vína se středně plným tělem, příjemnou svěžestí a zároveň vyváženým a elegantním charakterem. U červených vín totiž rozhodně neplatí, že čím vyšší alkohol, tím lepší zážitek.

Pro lehčí červená vína jsou typické tři hlavní faktory. Zásadní je přístup a filozofie vinaře, kdy jsou lehčí červená vína produktem kratší macerace hroznů a fermentace při vyšších teplotách. Tento druh červených vín je většinou postaven na příjemném svěžím ovocném projevu, a proto vína zrají v nerezu, betonových tancích nebo jen kratší dobu ve dřevě. Typickým zástupcem tohoto přístupu je například víno Valpolicella Classico, které pochází ze stejné oblasti jako slavné robustní Amarone della Valpolicella. Základem obou vín jsou prakticky totožné odrůdy, ale jiný proces vinifikace je důvodem zcela odlišných stylů. Zatímco Valpolicella Classico je víno typicky s 12,5 % alkoholu, Amarone della Valpolicella mívá kolem 16 % alkoholu.

Pinot noir nebo Zweigeltrebe?

Volba vhodné odrůdy je také důležitá. Pro některé z odrůd je styl spíše lehčích červených vín doslova typický. Do této kategorie spadá určitě Pinot noir, Modrý Portugal, rakouské Zweigeltrebe nebo třeba odrůda Nerello Mascalese ze Sicílie. Existují výjimky, které potvrzují pravidlo, ale v případě těchto a dalších odrůd opravdu při výběru naslepo můžete čekat svěží, maximálně středně plné víno, se skvěle pitelným charakterem.

Paleta odrůd, vhodných pro produkci lehčích červených vín se výrazně rozšiřuje, pokud vezmeme v potaz třetí parametr, kterým je lokální klima. Červená vína z chladnějších vinařských regionů, případně z vinic vysazených ve vyšší nadmořské výšce, spadají často do palety lehčích vín. Mezi lehčí červená se typicky řadí německá vína, rakouská vína s výjimkou Burgenlandu, vína z Alsaska nebo Nového Zélandu. Mezi regiony s vinicemi ve velké nadmořské výšce patří Jižní Tyrolsko, údolí Aosty, vinařská oblast na Etně nebo některé části Chile.

Kategorie lehčích červených vín je někdy neprávem podceňována s ohledem na archivační potenciál. Kvalitní červené víno z odrůd jako Pinot noir, Nebbiolo a některých dalších mají nezpochybnitelný potenciál zrát. Záleží vždy na kvalitě, vyváženosti a struktuře konkrétního vína.

Máme pro Vás 10 tipů na vína, která jsou lehčího charakteru, s nižším alkoholem a která si zachovávají svou primární ovocnou aromatiku. Jedinou nevýhodou těchto vín je, že tak rychle mizí ze sklenice! Tak nezapomeňte pít zodpovědně!:)

10 lehčích červených vín:

Liguria Rosso "Vetusto" VDT, Cantine Lunae, 12 %

Lehčí typ červeného vína, přímočaré pití, který se skvěle hodí pro „každodenní“ popíjení nebo setkání s přáteli. Ve skleničce má zářivě červenou barvu s purpurovými odlesky, ve vůni lze objevit tóny drobného peckového ovoce a koření. V chuti je víno středně plné, příjemně pitelné, s tóny zralého ovoce, středomořských bylin. Strukturu chuti podporují lehce vystupující třísloviny.

Vetusto víno

Sangiovese di Romagna Superiore "Ceregio" DOC 2019, Fattoria Zerbina, 13 %

Svůdné červené víno odrůdy Sangiovese jehož vůně je protkaná elegantními tóny tmavých třešní, malin, špetkou lékořice a tabáku. V chuti víno zaujme neskutečnou noblesou tvořenou vláčnými tóny zralého tmavého ovoce, které podporují delikátní třísloviny. Delší dochuť nechá vyniknout jemným nuancím tohoto vína.

Sangiovese

Zweigeltrebe 2018, Weinberghof Fritsch, 12,5 %

Příjemné a elegantní Zweigeltrebe z organických vinic vinařství Weinbergof Fritsch. Vůně je delikátní, s tóny červených peckovin, s náznakem fialky a jemnou kořenitostí. Chuť je uhlazená až sametová, s tóny lesního ovoce, ostružin kávy a čerstvého koření. Nechybí živá kyselina podporující svěžest a šťavnatost tohoto krásného červeného vína.

Zweigeltrebe

Lacrima di Morro d´Alba "Fonte del Re" DOC 2020, Umani Ronchi, 13 %

„Lacrima“ v italštině znamená „slza“ a pravděpodobně tato autochtonní odrůda, která se pěstuje pouze v okolí obce Morro d’Alba ležící přibližně 15 km od Ancony, získala svůj název díky tomu, že když hrozny plně uzrají, vylučují na povrchu svých slupek kapky šťávy - jinými slovy „prolévají slzy“. V tomto případě je víno hluboké, temně nachové barvy a jeho pronikavá vůně nám připomene bobule černého bezu, borůvek a aronie, suché květy růží a levandule. Je bohaté struktury, příjemně pitelné a šťavnaté.

Lacrima di Morro

Frankovka 2020, Plenér, 11,5 %

Svěží, lehká, ovocná Frankovka s nižším obsahem alkoholu! Ve skleničce se středně intenzivní barvou, s fialovými odlesky, ve vůni s tóny švestek nebo lesního ovoce. V chuti příjemně svěží, s vyšší kyselinou, pěknými ovocnými tóny, delší v dochuti. Tahle Frankovka se doslova dere ze skleničky a chce vás pobavit.

Frankovka

Valpolicella Classico DOC 2021, Speri, 12,5 %

Příjemné a svěží energické víno, tvořené kombinací odrůd Corvina, Rondinella a Molinara. Pochází z vinic v srdci oblasti Valpolicella Classico. Ve skleničce zaujme rubínově červenou barva s fialovými odlesky a intenzivní vůní červeného rybízu, třešní a fialek. V chuti je středně plné, šťavnaté a s nádhernou ovocností, pije se jedna báseň.

Valpolicella Classico

Cannonau di Sardegna "Foras" DOC 2020, Sardus Pater, 12,5 %

Velmi pěkné víno vyrobené ze starých keřů, mají v průměru 80 let. Barva ve skleničce je hluboce rubínová. Ve vůni pak víno potěší komplexní paletou tónů drobných peckovin, blum, švestek a třešní, nechybí náznak tónů připomínajících tymián. Chuť je bohatá, s krásně zaoblenými tříslovinami a příjemnou svěžestí.

Cannonau

Pinot Noir Ruppersthal 2020, Weinberghof Fritsch, 12,5 %

Noblesní Pinot noir z vinice Exlberg. Ve skleničce víno disponuje světlejším rubínovým odstínem, s fialovými odlesky. Vůně je výraznější s tóny tmavých třešní, malin a jemnou kořenitostí. Nechybí náznak tabákových tónů. V chuti je Pinot noir krásně šťavnatý, středně plný, s tóny červeného bobulového ovoce a ušlechtilého dřeva. V delší ovocné dochuti se objevuje jemná mineralita.

Pinot noir

Merlot Barrel Selection 2018, Krásná hora, 12,5 %

Merlot Barrel Selection je víno v limitované produkci, jde o výběr dvou nejlepších barrique sudů z ročníku, které vynikaly nad všechny ostatní. Víno je nečiřeno a nefiltrováno s minimální přidanou sírou. Merlot má tmavší odstín rubínové barvy, ve vůni je vrstevnatý, působí až parfémově, s tóny třešně, švestky, hřebíčku, čokolády a dřeva. V chuti jemné, uhlazené a zároveň komplexní, s tóny červeného a lesního ovoce s nádechem lékořice, jemné třísloviny s osvěžující kyselinou.

Merlot

Deidesheimer Spätburgunder 2017, Weingut Fusser, 13 %

Hrozny pro Deidesheimer Spätburgunder pocházejí ze starších 30letých keřů vysazených v rámci špičkových tratí Herrgottsacker a Mäushöhle. Víno zářivé granátové barvy, intenzivní a komplexní vůně, která evokuje čerstvě utržené třešně, jahody, švestky, růžové okvětí a koření, především vanilku a hřebíček. Jeho elegantní sametové patro má vynikající strukturu tříslovin a dlouhou koncovku. Chuť je komplexní a příjemně ovocná.

Spatburgunder

Související produkty