42 tipů na vánoční vína pod stromeček

14. 11. 2023

42 tipů na vánoční  vína pod stromeček

Do Vánoc zbývá už jen pár týdnů, je tedy nejvyšší čas začít přemýšlet, čím potěšíte své blízké, kolegy nebo kamarády.


Kvalitní víno je dárek, kterým uděláte radost skoro každému, jak ale vybrat to pravé? Připravili jsme jednoduchý rozcestník, prostřednictvím kterého spolehlivě zvolíte ty správné láhve. Inspirujte se našimi vánočními tipy, ve kterých najdete výběr 42 úžasných vín.

 

Bublinky pro radost nebo na Silvestra

Šumivá vína jsou obecně velmi populárním a univerzálním dárkem v případě, pokud nevíte, jaký typ vína má obdarovaný rád. Šumivé víno se ale samozřejmě také hodí na úvod slavnostní štědrovečerní večeře a je neodmyslitelnou součástí oslav příchodu Nového roku. Zajímavou alternativou ke klasickým vínům z Champagne jsou francouzské Crémanty, italská Franciacorta, německý Sekt nebo španělská Cava. Všechny tyto kategorie vín jsou vyráběny tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi a probíhá u nich také delší zrání. Elegantním chuťovým projevem tak doprovodí pohodové setkání s rodinnou či přáteli.

TIP1: Prosecco Superiore Asolo DOCG Brut 

TIP2: Lugana DOC Brut Metodo Classico 2019 

TIP3: Crémant de Bourgogne "Brut Réserve"

TIP4: Franciacorta DOCG Brut

TIP5: Reiler Mullay-Hofberg Riesling Brut Sekt 2018

TIP6: Champagne Brut Réserve Grand Cru 

 Chamapgne Vazart-Coquart

Suché bílé víno

Drtivá většina bílých vín, která se ve světě vyrobí, jsou suchá. Jak ale vybrat to správné? Do našeho výběru jsme zařadili vína, jejichž hlavními parametry jsou kvalita, elegance a zároveň skvělá pitelnost. Vína vinifikovaná v nerezu, s příjemnou ovocnou chutí, šťavnatou kyselinou a jemnou mineralitou v závěru. Vína, kterých jednoduše vypijete láhev a máte chuť otevřít si další. Následující šestice vín ostatně patří mezi naše dlouhodobé bestsellery.

TIP1: Strass Grüner Veltliner 2022

TIP2: BETON Sauvignon & Neuburské 2021 

TIP3: Weissburgunder 2021 

TIP4: Bianco Sicilia "Barbazzale" DOC 2022 

TIP5: "Leone d´Almerita" Bianco Sicilia IGT 2019

TIP6: Riesling trocken 2018 

 

Aromatické bílé víno

Vůně květin, lučních bylinek, peckového ovoce nebo exotického koření. Speciální kategorií bílých vín jsou výrazně aromatické odrůdy, jako je Sauvignon blanc, Tramín nebo Pálava. Svůdnou paletu tónů v jejich případě cítíte ze skleničky snad na metr daleko. Zejména posledně jmenovaná odrůda patří mezi nejpopulárnější v tuzemsku, ale svět vína v tomto ohledu nabízí pestrou škálu možností. Pokud chcete darovat víno s charismatickým a sebevědomým projevem, tohle jsou ty pravé láhve!

TIP1: Muškát Moravský Stříbrny Sonberk 2022 

TIP2: CUVÉE BETON - Sauvignon/ Pálava 2022 

TIP3: Pálava 2020 VOC Velký Sonberk

TIP4: Alto Adige Sauvignon DOC 2022

TIP5: Hibernal 2021 

TIP6: Alto Adige Gewürtztraminer DOC 2022

 

Bílé víno se zbytkovým cukrem

Ať už jim říkáme polosuché či polosladké, nebo víno se zbytkovým cukrem, vždy by mělo jít o víno s vyváženou kyselostí a sladkostí v chuti. Víno, ve kterém najdete svěží kyselinu i sladce ovocné tóny s náznakem medu. Třeba v případě Ryzlinku rýnského a jeho typicky vysoké kyseliny je zbytkový cukr protiváhou, balancující jeho jinak řízný kyselý projev. Vína se zbytkovým cukrem samozřejmě mohou dosahovat mimořádných kvalit a zajímavým způsobem doplní třeba výrazně kořenitá jídla či pokrmy asijské kuchyně. O dezertech samozřejmě nemluvě. Pokud máte ve svém okolí milovníka či milovnici sladších vín, vyberte z následujících tipů.

TIP1: Riesling feinherb 2019

TIP2: Liguria Bianco "Carpe Diem" VDT 

TIP3: Pálava 2020 VOC Velký Sonberk

TIP4: Reiler Mullay-Hofberg Riesling Kabinett 2018

TIP5: Reiler Goldlay Riesling Spätlese 2016

TIP6: Moscato d'Asti DOCG 2022

 

Plné červené víno

Španělsko, Francie, Itálie, v těchto klasických vinařských zemích samozřejmě najdete vína s komplexním projevem chuti, velká červená, jejichž tóny se v ústech rozlinou do posledního chuťového pohárku. Pokud hledáte robustní a zároveň sametově ovocná červená vína, tady jsou ty správné láhve.

TIP1:  Cairanne 2016 

TIP2: Munia Caracter 2019

TIP3: Malbec 2018 

TIP4: D de Dauzac 2020

TIP5: Montepulciano d´Abruzzo "Spelt" DOC 2019 

TIP6:  Kékfrankos 2018 

Víno pro znalce a dobrodruha

Velmi zkušeného milovníka vína můžete potěšit nějakou zajímavou lahví z méně známé odrůdy nebo vinařského regionu. Hodně v tomto ohledu nabízí Itálie, kde vinaři často pracují s lokálními a málo rozšířenými odrůdami. Mezi raritní vína určitě patří následující tipy:

TIP1: Albana di Romagna"Bianco di Ceparano" DOCG 2021

TIP2: Toscana Bianco Nibbiano IGT 2022 

TIP3: Coda di Volpe "Amineo" IGT 2020

TIP4: Petit Pissarres 2019

TIP5: Perricone "Guarnaccio" DOC 2020

TIP6: Refosco dal Peduncolo Rosso Friuli Colli Orientali DOC 2019

Vína vhodná k archivaci

Toskánsko, Piemont, Bordeaux nebo Rioja, regiony, které jsou vyhlášené svými dlouhověkými červenými víny. Pokud chcete pořídit exkluzivní dárek, víno, které má potenciál zrát dalších deset či dvacet let, vybírejte kvalitní vína z těchto oblastí. V našem sortimentu nechybí někteří špičkoví výrobci, jejichž vína jsou k archivaci jak stvořená.

TIP1: Barolo DOCG 2019 

TIP2: Aurore de Dauzac 2017

TIP3: Roda I. Rioja Reserva 2015

TIP4: Brunello di Montalcino "Pelagrilli" DOCG 2018 

TIP5: Amarone "Vigneto Monte Sant' Urbano" DOCG 2018

TIP6: Rancia Chianti Classico Riserva DOCG 2019 

Další možností, jak vybrat zajímavý vinný dárek, prakticky bez práce, jsou naše tematické balíčky vín. Vyberte si některou ze sad a jako bonus kromě cenového zvýhodnění automaticky dostáváte také dopravu zdarma.

Krásné Vánoce v doprovodu báječných vín!

Související produkty